ΑρχικήHow toΑλλάξτε χρώματα. Αλλάξτε διάθεση στο σπίτι

Αλλάξτε χρώματα. Αλλάξτε διάθεση στο σπίτι

Το πιο ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσετε το εγχείρημα αλλάζω χρώματα στο σπίτι μου είναι η έντονη επιθυμία για ανανέωση στη διάθεση σας. Τολμήστε το. Αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως εάν γίνει με τη σωστή διαδικασία, πραγματικά θα επέλθει ριζική ανανέωση στο χώρο σας.

Ίσως ο καλοκαιρινός ήλιος, τα ανθισμένα λουλούδια, η ελληνική θάλασσα και η χρωματική έκρηξη να σας έχουν… ξεσηκώσει για τα καλά και να νιώθετε επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσετε σε μια γενική ανανέωση του σπιτιού σας, από την άλλη, όμως, θα σκέφτεστε την ταλαιπωρία, τα έξοδα και κυρίως το κατά πόσο θα σας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα.

Εμείς σήμερα θα σας προτείνουμε το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα, που θα αλλάξει ριζικά τη διάθεσή σας και την εικόνα του σπιτιού σας, καθώς θα αποτελέσει τον καμβά πάνω στον οποίο θα στήσετε το ανανεωμένο, γεμάτο ζωή και θετική ενέργεια, διακοσμητικό σας έργο.

Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά να αλλάξετε το χρώμα των τοίχων των δωματίων του σπιτιού.

Είτε πέρασαν κάποια χρόνια από την τελευταία φορά που βάψατε τους τοίχους είτε έχει αλλάξει η διάθεσή σας και θέλετε κάτι καινούργιο ή έχετε ανάγκη από γενική ανανέωση, το να βάφετε τους τοίχους των δωματίων με χρώματα που σας εκφράζουν, σας φτιάχνουν τη διάθεση και σας κάνουν να θέλετε να περνάτε περισσότερες ώρες σ’ αυτούς τους χώρους είναι το ισχυρότερο κίνητρο για ν’ αρχίσετε την επιχείρηση «αλλάζω χρώμα, αλλάζω διάθεση».

Εάν, λοιπόν, έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας και «πιάνει» το χέρι σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να καταφύγετε στη βοήθεια των ειδικών συνεργείων. Εσείς και οι φίλοι σας μπορείτε να κάνετε… θαύματα, με «όπλα» τη φαντασία και το μεράκι!

Τα εργαλεία της δουλειάς…

Μερικά δοχεία βαφής, βούρτσες, ένα σφουγγάρι και ένα κοντάρι μπορούν πολύ σύντομα να μεταμορφώσουν την όψη και το εσωτερικό του σπιτιού σας. Εσείς πρέπει, απλώς, ν’ αποφασίσετε τι είδους ατμόσφαιρα θέλετε να δημιουργήσετε, καθώς και τη διάθεση και το ύφος που επιθυμείτε να έχει ο χώρος σας!

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να καλυφθεί μ’ ένα άρθρο, εμείς σήμερα θα σας προτείνουμε κάποιες ομάδες χρωμάτων και τόνων όπου μπορείτε να κινηθείτε, κάνοντας τις επιλογές της αρεσκείας σας, και φυσικά θα επανέλθουμε με διάφορες τεχνικές και μικρά μυστικά, ώστε να καταπλήξετε τους πάντες.

Εάν δεν έχετε αποφασίσει τι σας ταιριάζει, μπορείτε ν’ αρχίσετε διαλέγοντας από την ομάδα με τα φυσικά χρώματα, τα «μαλακά» παστέλ, τις έντονες δονήσεις που προκαλούν τα καθαρά, δυνατά χρώματα και, τέλος, τις πλούσιες, βαθιές αποχρώσεις.

Καλό είναι να ξέρετε ορισμένα σημεία-κλειδιά σχετικά με τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε για το βάψιμο του σπιτιού:

Βασικά χρώματα: ο ιδανικός καμβάς!

Συνήθως οι περισσότεροι τοίχοι βάφονται μ’ αυτά. Η κατηγορία αυτή επιλέγεται με κριτήριο ότι αποτελεί τον ιδανικό καμβά πάνω στον οποίο θα χρησιμοποιηθούν αντιθέσεις και συνδυασμοί με συμπληρωματικά χρώματα.

Κρύα χρώματα: συνδυάστε τα με ζεστά.

Αυτές οι αποχρώσεις περιέχουν συνήθως αρκετό μπλε. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε κι άλλα «ψυχρά» χρώματα, όπως ένα γκρι, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά ότι όλα τα γκρι ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Προσθέτοντας λίγο ματζέντα, για παράδειγμα, σε μια γκρι απόχρωση, αμέσως αποκτά διαφορετικό χαρακτήρα.

Αντίθετα χρώματα: δημιουργούν κοντράστ.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε εάν θέλετε να προσδώσετε σ’ ένα χώρο έντονη ατμόσφαιρα.

Για παράδειγμα, τα πορτοκαλί υφάσματα στους καναπέδες, σε συνδυασμό με «καυτά» κοκκινοπορτοκαλί μαξιλάρια, έρχονται σε αντίθεση με το «ψυχρό» μπλε χρώμα των τοίχων του δωματίου. Πρέπει, ακόμη, να θυμάστε ότι τα αντίθετα χρώματα δεν προέρχονται ποτέ από την ίδια χρωματική οικογένεια.

Κυρίαρχα χρώματα: επικρατούν στο χώρο.

Έχουν… κύρος και επιβάλλονται σε όλα τα άλλα χρώματα που χρησιμοποιείτε σ’ ένα χώρο.

Το ότι ονομάζονται «κυρίαρχα» δεν συνεπάγεται πως πρέπει να χρησιμοποιούνται και σε μεγαλύτερη ποσότητα. Απλώς, είναι ιδιαίτερα έντονα, με συνέπεια ν’ αποτελούν το «ηγετικό» χρωματικό στοιχείο σ’ ένα χώρο.

Ζεστά χρώματα: γλυκαίνουν το χώρο

Περιέχουν, συνήθως, αρκετή ματζέντα. «Ζεστά» μπορούν να είναι ακόμη και τα μπλε, σε συγκεκριμένες αποχρώσεις, γι’ αυτό μην τα απορρίπτετε θεωρώντας τα «ψυχρά», εάν δεν τα δοκιμάσετε σε διάφορους συνδυασμούς.

Οικογένειες χρωμάτων: ανακαλύψτε τες…

Αυτός ο όρος βρίσκει εφαρμογή σε χρώματα που κατά κάποιον τρόπο σχετίζονται μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, η μπλε οικογένεια μπορεί άνετα να περιλαμβάνει αποχρώσεις του πρασινομπλέ από τη μια πλευρά και του μοβ από την άλλη.

Το ίδιο ισχύει και για την καφέ οικογένεια, που μπορεί ν’ αρχίζει από το χρώμα του καφέ και του καφέ – γκρι και να καταλήγει στις αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου.

Προσοχή στα χρώματα ίδιου τόνου

Χαρακτηρίζονται από ίδια τονική αξία – τα χωρίζει μόνον ένα διαφορετικό βάθος του χρωματικού τόνου. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε με επιτυχία ένα «δυνατό» κίτρινο με ένα «δυνατό» μπλε, αλλά ένα «δυνατό» κίτρινο με ένα «μαλακό» μπλε θα οδηγούσε σε αποτυχημένο αποτέλεσμα.

Αυτά τα χρώματα δεν προέρχονται υποχρεωτικά από την ίδια οικογένεια, αλλά περιέχουν την ίδια ποσότητα από κόκκινο και μπλε, συμπληρώνουν το ένα το άλλο και, κυρίως, δεν δίνουν… μάχη μεταξύ τους για το ποιο θα κλέψει τις εντυπώσεις και την προσοχή του θεατή, καθώς συνυπάρχουν αρμονικά.

Φυσικά χρώματα. Συνδυάστε τα σωστά

Λειτουργούν καλύτερα σε δωμάτια με σωστό φωτισμό, συνδυάζονται με ξύλινα έπιπλα και τονίζουν το natural chic ύφος που ίσως θα επιθυμούσατε να προσώσετε στο χώρο – σε συνδυασμό με φυσικά και οικολογικά έπιπλα και αντικείμενα.

Πιθανές αποχρώσεις: το χρώμα του ψωμιού, του βούτυρου, του καφέ, της μόκας, της άμμου, του πηλού, του μπλε του κοβαλτίου, του θαλασσί, του γκρι – σιελ, του ελεφαντόδοντου, του κρεμ, του γκρι, της πέτρας και φυσικά των off-white αποχρώσεων.

2 λόγοι για παστέλ αποχρώσεις

Τα παστέλ είναι πολύ δημοφιλή, δεν κουράζουν και αποτελούν -μόνα τους ή σε μελετημένους συνδυασμούς- τις παραδοσιακές επιλογές για κρεβατοκάμαρες, μπάνια και γενικά χώρους που χαρακτηρίζονται από ενοποιημένη ατμόσφαιρα και διαρκή αίσθηση μιας χρωματικής «συνέχειας».

Προσφέρονται, ανάλογα με την εποχή, για «επιχειρήσεις» ανανέωσης, διατηρώντας το βασικό καμβά και αλλάζοντας μόνον το σετ των κουρτινών, των καλυμμάτων, των μαξιλαριών και των άλλων αξεσουάρ.

Πιθανές αποχρώσεις: το καραμελέ, το ζαχαρί, το φιστικί, το χρώμα του αμύγδαλου, το ice-blue, το χρώμα του μπλου τζιν, το ασημί, το χρώμα του χαμομηλιού, το κοραλλί, το λιλά, το ανοιχτό μπλε και το ροζ-λιλά.

Επενδύστε στα έντονα, δυνατά χρώματα

 • Εάν επιθυμείτε «φρέσκα», ζωντανά χρώματα που πραγματικά σας «ανεβάζουν», τότε είστε στη σωστή κατηγορία.
 • Η έντονη παλέτα αφορά σε χρώματα στους τοίχους που δίνουν στο δωμάτιο ένα άμεσο αποτέλεσμα ανανέωσης.
 • Δεν μιλάμε απλώς για έναν κόκκινο καναπέ μπροστά από έναν πράσινο τοίχο. Η δύναμη αυτής της παλέτας προέρχεται από την παρουσία έντονων και πολλών χρωμάτων σε κάθε κατεύθυνση, που αντανακλούν το ένα στο άλλο και γεμίζουν με ζωντάνια και δονήσεις το χώρο.
 • Βέβαια, για να αναδειχθούν αυτά τα χρώματα χρειάζεται φως -κυρίως φυσικό- αλλιώς το δωμάτιο θα δείχνει σκοτεινό. Ο νυχτερινός φωτισμός απαιτεί ειδική μελέτη, επίσης, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Συνήθως, βοηθούν οι λάμπες αλογόνου (halogen).
 • Τα κεριά παίζουν μεγάλο ρόλο, γιατί τα χρώματα αποκτούν άλλη διάσταση με το φως τους, ειδικά το απόγευμα ή αργά το βράδυ.
 • Το πάτωμα, τα χαλιά, οι κουρτίνες, τα παράθυρα και φυσικά οι τοίχοι πρέπει να συμμετέχουν… ισότιμα σ’ ένα παιχνίδι χρωματικών εντάσεων και συνδυασμών.
 • Πιθανές αποχρώσεις: τα χρώματα των φρούτων, του παγωτού, το φούξια, το χρυσό, το έντονο κοραλλί, το πράσινο και το πορτοκαλοκόκκινο.

5 μυστικά για βαθιά χρώματα!

 1. Τα χρώματα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε άλλο, αρκεί να «κρατούν» τον ίδιο τόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνυπάρξουν οι τόνοι του κόκκινου με το βαθύ κίτρινο, το μπλε denim με το πράσινο και το σκοτεινό γκρι με ανάλογα ροζ.
 2. Ειδικά σε σπίτια με στυλ εποχής, που αποπνέουν πολυτέλεια και κομψότητα, αυτοί οι συνδυασμοί μπορούν ν’ αποδειχθούν ιδανικοί.
 3. Σπίτια σε αγγλικό στυλ εξοχής ή εξοχικά στην επαρχία μπορούν, με αυτά τα χρώματα και την κατάλληλη επίπλωση, ν’ αναδείξουν καλύτερα τα κλασικά και αρχοντικά χαρακτηριστικά τους.
 4. Ο καλός φωτισμός φυσικά βοηθά, αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμης σημασίας όσο στην προηγούμενη κατηγορία των «δυνατών» χρωμάτων. Κεριά, πολυέλαιοι, επιτραπέζια φωτιστικά και επιτοίχιες λάμπες είναι ιδανικές πηγές φωτισμού.
 5. Πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στα χρώματα που χρησιμοποιείτε μαζί με τα «βαθέων» αποχρώσεων. Τα «βαθιά» χρώματα δεν είναι… ευτυχισμένα όταν συνυπάρχουν με τα φυσικά, τα παστέλ ή τα έντονα και ζωντανά χρώματα.

Καλό είναι να συνδυάζονται με χρώματα που προσθέτουν στην τονική τους αξία ή κάνουν κοντράστ μέσω των υλικών. Παραδείγματος χάριν, ένα βελούδινο μαξιλάρι θα ενίσχυε τα χρώματα των επίπλων και των τοίχων που υπάρχουν στο χώρο.

Πιθανές αποχρώσεις: το χρώμα του σκούρου κόκκινου σταφυλιού, του πράσινου του δάσους ή των φύλλων των δέντρων, του λεμονιού, της μουστάρδας, του μελιού, του πορτοκαλιού, της σοκολάτας bitter και του φλεγόμενου πορτοκαλί.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166