ΑρχικήHow toΑλλάξτε κάθε πτυχή της εμφάνισης του Gnome Desktop

Αλλάξτε κάθε πτυχή της εμφάνισης του Gnome Desktop

  • Απαιτήσεις: Διανομή Linux με εγκατεστημένο το Gnome Desktop
  • Κόστος: Δωρεάν
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 12 Λεπτά
  • Επίπεδο δυσκολίας: 3/10

Το Gnome Desktop δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα εργασίας, αλλά και ένα από τα πλέον προσαρμόσιμα. Δείτε μαζί μας πώς θα αλλάξετε την εμφάνισή του, το στυλ των γραφικών του και τα χρώματά τους.

Από τα καλύτερα οργανωμένα και απλά στη χρήση περιβάλλοντα εργασίας, το Gnome Desktop έχει εξελιχθεί σε βαθμό που να δίνει μαθήματα ευχρηστίας στους ανταγωνιστές του. Ένα από τα σημεία στα οποία υπερέχει είναι η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να αλλάξει την εμφάνιση των επιμέρους στοιχείων του, για να το προσαρμόσει στις προτιμήσεις του.

Το Gnome αποδεικνύεται από τα πιο “εύπλαστα” desktops όσον αφορά στον τομέα της εμφάνισης, αφού ακόμη και αν ο χρήστης δεν γνωρίζει πώς να δημιουργήσει από το μηδέν πλήκτρα, εικονίδια ή οποιουδήποτε είδους γραφικά, μπορεί να συνδυάσει τα υπάρχοντα σε ένα αρμονικό σύνολο, που, ταυτόχρονα, θα διαφέρει από τα desktops άλλων χρηστών. Ας δούμε πώς γίνεται αυτό στην πράξη.

Βήμα 1

Ενόσω βρίσκεστε στο Gnome Desktop, επιλέξτε από το μενού System το Preferences > Appearance, το οποίο θα σας δώσει πρόσβαση στις επιλογές παραμετροποίησης της εμφάνισης του desktop.

Βήμα 2

Ξεκινήστε τις αλλαγές από τη γρηγορότερα ορατή τροποποίηση: την αλλαγή του wallpaper από το tab Background. Μπορείτε να επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες ή να επιλέξετε μία δική σας εικόνα με ένα κλικ στο Add.

Βήμα 3

Έχοντας επιλέξει το βασικό χαρακτηριστικό, το wallpaper, πάνω στο οποίο θα “κτίσετε” την εμφάνιση του desktop, μεταβείτε στο tab Theme και διαλέξτε οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα themes θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως βάση για τη μελλοντική εμφάνιση του desktop σας. Κάντε κλικ στο Customize για να εμφανιστούν οι επιλογές παραμετροποίησής του.

Βήμα 4

Πρώτο στοιχείο που μπορείτε να αλλάξετε, τα χειριστήρια που εμφανίζονται στα παράθυρα του desktop. Μπορείτε να διαλέξετε οποιοδήποτε θέλετε από τη λίστα – μην δίνετε σημασία στα χρώματα και στα εικονίδια, αλλά στο σχήμα των στοιχείων και στην εμφάνιση των πλήκτρων (αυτά χαρακτηρίζονται ως χειριστήρια στο desktop).

Βήμα 5

Συνεχίστε στο tab Colors, όπου μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα του theme που δημιουργείτε αυτήν τη στιγμή. Διαλέξτε το χρώμα κάθε στοιχείου και αλλάξτε το από την παλέτα που εμφανίζεται σε αυτό που προτιμάτε. Προσέξτε ώστε το background και το foreground χρώμα κάθε στοιχείου να έχει κάποια αντίθεση – σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι “foreground” είναι τα γράμματα σε ένα παράθυρο και “background” το φόντο που βρίσκεται πίσω τους.

Για ακόμη πιο αρμονικό αποτέλεσμα μπορείτε με ένα κλικ στο εργαλείο Eyedropper (ακριβώς κάτω από την παλέτα) να επιλέξετε ένα χρώμα από το wallpaper σας, ώστε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα στοιχεία.

Βήμα 6

Συνεχίστε με το tab Window Border, από το οποίο ορίζεται η εμφάνιση που θα έχουν τα άκρα κάθε παραθύρου που θα παρουσιάζεται στο desktop, καθώς και των βασικών πλήκτρων που το συνοδεύουν (τα γνωστά minimize, maximize και close, που, αντίστοιχα, μικραίνουν το παράθυρο, το απλώνουν στην οθόνη ή το κλείνουν). Και εδώ μπορείτε να διαλέξετε οποιοδήποτε theme, αλλά προσέξτε ότι τα χρώματά του δεν θα προσαρμοστούν σε όσα επιλέξατε και δεν παρέχεται τρόπος αλλαγής τους – κοινώς, προτιμήστε κάτι που να δένει με τα υπόλοιπα στοιχεία που τροποποιήσατε μέχρι τώρα.

Βήμα 7

Από τα σημαντικότερα στοιχεία σε κάθε desktop είναι τα Icons, δηλαδή τα εικονίδια. Μεταβείτε, λοιπόν, στο αντίστοιχο tab και δοκιμάστε τα σετ εικονιδίων, ένα προς ένα, μέχρι να βρείτε κάποιο που να σας αρέσει. Προσέξτε ότι, ανάλογα με το Theme εικονιδίων που θα επιλέξετε, δεν αλλάζουν μόνο τα εικονίδια που παρουσιάζονται στην επιφάνεια εργασίας, αλλά και στα μενού, καθώς και αυτά των δημοφιλέστερων.

Βήμα 8

Τελευταίο στοιχείο του desktop σας και αόρατος ήρωας κάθε επιφάνειας εργασίας είναι το βελάκι του ποντικιού! Από το tab Pointer μπορείτε να διαλέξετε το βελάκι που προτιμάτε, ενώ προσέξτε ότι ορισμένα από αυτά είναι σχεδιασμένα με scalable graphics, δηλαδή διανυσματικά γραφικά που μπορούν να αλλάξουν δυναμικά μέγεθος – για αυτό παρέχεται ένα slider στο κατώτερο σημείο του παραθύρου, μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθός τους όσο επιθυμείτε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166