ΑρχικήΕπιστήμηΑναβίωση εξαφανισμένων ζώων: Η νέα προσπάθεια της Colossal Biosciences

Αναβίωση εξαφανισμένων ζώων: Η νέα προσπάθεια της Colossal Biosciences

Επαναφορά της τίγρης της Τασμανίας και άλλων ειδών

Η εταιρεία Colossal Biosciences από το Ντάλας του Τέξας, έχει θέσει ως στόχο να αναβιώσει ζώα που έχουν εξαφανιστεί εδώ και αιώνες. Ανάμεσα τους η τίγρη της Τασμανίας, το μάλλινο μαμούθ (Mammuthus primigenius) και το ντόντο.

Η τελευταία τίγρη της Τασμανίας πέθανε το 1936 στον ζωολογικό κήπο του Χόμπαρτ στην Αυστραλία, αφού τα υπόλοιπα εξαλείφθηκαν πρωτύτερα λόγω της απειλής που αποτελούσαν για την κτηνοτροφία.

Η Colossal σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη γονιδιωματική επεξεργασία και την αναπαραγωγική βιολογία για να επαναφέρει τη Θυλακίνη (όπως ονομάζεται επίσημα η τίγρη της Τασμανίας) και να την επανεισαγάγει στη φύση.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η γονιδιακή τροποποίηση του πλησιέστερου ζωντανού συγγενή της τίγρης, του μαρσιποφόρου ποντικού, είναι η βασική στρατηγική.

Προκλήσεις στην αποκρυπτογράφηση του DNA

Οι περισσότερες προσπάθειες αναβίωσης εξαφανισμένων ειδών αποτυγχάνουν επειδή το DNA αποσυντίθεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η ομάδα της Colossal χρησιμοποίησε ένα δείγμα τίγρης της Τασμανίας ηλικίας 108 ετών που διατηρείται στο Μουσείο της Μελβούρνης. Από αυτό το δείγμα, εξήχθη DNA που είναι 99,9% παρόμοιο με το αρχικό είδος.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την κατανόηση όχι μόνο της γενετικής σύστασης της θυλακίνης, αλλά και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσαν οι αισθήσεις και ο εγκέφαλός της, εξήγησε ο καθηγητής Andrew Pask από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Αυτή η γνώση είναι καθοριστική για την επιτυχή αναβίωση του είδους.

Η διαδικασία της αναπαραγωγής στο εργαστήριο

Για να επαναφέρουν τη θυλακίνη, η ομάδα της Colossal εργάζεται πάνω στη γονιδιακή τροποποίηση του μαρσιποφόρου ποντικού με χοντρή ουρά. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία εμβρύων και την ανάπτυξή τους σε εργαστηριακό περιβάλλον, κάτι παρόμοιο με την εξωσωματική γονιμοποίηση στον άνθρωπο. Με αυτόν τον τρόπο, τα πρώτα ζώα θα μπορούσαν να γεννηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αναβίωση του μάλλινου μαμούθ

Εκτός από τη θυλακίνη, η Colossal σκοπεύει να αναβιώσει και το μάλλινο μαμούθ, ένα από τα πιο εμβληματικά ζώα που εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τον Ben Lamm, CEO της εταιρείας, τα πρώτα μαμούθ θα μπορούσαν να γεννηθούν πριν το 2028. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση DNA μαμούθ που έχει διατηρηθεί στην Αρκτική τούνδρα, το οποίο ενσωματώνεται στο γονιδίωμα του ασιατικού ελέφαντα, του πλησιέστερου συγγενή του μαμούθ.

Η Colossal βλέπει αυτή την προσέγγιση ως ένα πρόβλημα λογισμικού. Αντί να συνθέτουν πλήρως το γονιδίωμα, η εταιρεία επεξεργάζεται επιμέρους τμήματα DNA και τα συνδυάζει με το γενετικό υλικό των συγγενικών ειδών, ώστε να δημιουργήσει ζώα με τα χαρακτηριστικά των εξαφανισμένων ειδών.

Η σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας

Ο Ben Lamm τόνισε τη σημασία της συγχώνευσης της συνθετικής βιολογίας με τη διατήρηση της φύσης, ειδικά σε μια εποχή που η βιοποικιλότητα απειλείται σημαντικά. Μέσω συνεργασιών με οργανισμούς διατήρησης, η εταιρεία σκοπεύει να επανεισαγάγει τα αναβιωμένα ζώα στους φυσικούς τους βιότοπους, διασφαλίζοντας ότι η επιστροφή τους θα είναι βιώσιμη για τα είδη.

Προοπτικές για το μέλλον

Η αναβίωση εξαφανισμένων ειδών μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διατήρηση της φύσης. Τα μαμούθ και οι τίγρεις της Τασμανίας θα μπορούσαν να γίνουν σύμβολα της ικανότητας του ανθρώπου να διορθώσει τις περιβαλλοντικές καταστροφές του παρελθόντος.

Αν η Colossal καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδιά της, αυτό θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας σε περιοχές που έχουν υποστεί σημαντική απώλεια βιοποικιλότητας. Η επαναφορά αυτών των ειδών μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των οικοσυστημάτων και να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σημασία της διατήρησης των φυσικών πόρων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166