ΑρχικήΕπιστήμηΑνιχνευτής τύπου μπρελόκ δοκιμάζει τρόφιμα για αλλεργιογόνες ουσίες

Ανιχνευτής τύπου μπρελόκ δοκιμάζει τρόφιμα για αλλεργιογόνες ουσίες

Ανιχνευτής τύπου μπρελόκ δοκιμάζει τρόφιμα για αλλεργιογόνες ουσίες, ούτως ώστε να προφυλαχθείτε από πιθανό αλλεργικό σοκ, που οδηγεί ορισμένες φορές ακόμη και στο θάνατο.

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια συσκευή τύπου μπρελόκ που επιτρέπει στους ανθρώπους να δοκιμάσουν το φαγητό τους για κοινά αλλεργιογόνα και δίνει αποτελέσματα σε μόλις 10 λεπτά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ACS Nano.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ έχουν δημιουργήσει με επιτυχία έναν ανιχνευτή iEat (ενσωματωμένο εξωγενές αντιγόνο) – σε μια φορητή συσκευή που μπορείτε να μεταφέρετε στην τσέπη σας και να δοκιμάσετε τρόφιμα για τα αλλεργιογόνα οποτεδήποτε και οπουδήποτε θελήσετε.

Η λειτουργία αυτής της συσκευής είναι λίγο πολύ τακτοποιημένη. Απλώς πρέπει να τοποθετήσετε λίγο φαγητό στην υποδοχή που ονομάζεται “antigen extraction device” – το οποίο είναι μιας χρήσης – και να το συνδέσετε το iEat, πράγμα που θα κάνει την απαραίτητη χημική ανάλυση για να ανιχνεύσει αν υπάρχουν αλλεργιογόνα. Θα ολοκληρώσει τη διαδικασία και θα στείλει τα αποτελέσματα των δοκιμών στο τηλέφωνό σας μέσα σε 10 λεπτά, το οποίο δεν είναι πολύ γρήγορο αλλά αρκετά καλό για να αποτρέψει ένα ταξίδι στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο.

Η φορητή συσκευή, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρωτότυπο στάδιο, μπορεί να ανιχνεύσει με επιτυχία πέντε αλλεργιογόνα, όπως το σιτάρι, τα φιστίκια, τα φουντούκια, το γάλα και τα ασπράδια αυγών. Το σπουδαιότερο όλων είναι ότι, μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη μικρότερες ποσότητες αλλεργιογόνων (δηλαδή ίχνη των ουσιών αυτών) όπως τα περισσότερα συμβατικά εργαστήρια, και κοστίζει μόλις $ 40.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συσκευή σε ένα εστιατόριο και βρήκαν κάποια εκπληκτικά παραδείγματα διασταυρούμενης μόλυνσης. Για παράδειγμα, η γλουτένη ανιχνεύθηκε σε σαλάτα χωρίς γλουτένη και πρωτεΐνη αυγών στη μπύρα. Λένε επίσης ότι η συσκευή θα μπορούσε να ρυθμιστεί ώστε να ανιχνεύει “πρόσθετες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων άλλων αλλεργιογόνων και μη προσμείξεων, όπως τα φυτοφάρμακα”.

Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν κοινή αιτία προβλημάτων για παιδιά και ενήλικες. Συνήθως, η διασταυρούμενη μόλυνση από τα προσβλητικά τρόφιμα επηρεάζει τα φρέσκα παρασκευασμένα ή συσκευασμένα γεύματα και προκαλεί άμεση αντίδραση, καταστρέφοντας ένα υπέροχο γεύμα στο εστιατόριο.

Στο χειρότερο σενάριο, μερικά αντιγόνα προκαλούν ένα αναφυλακτικό σοκ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως σοβαρή ιατρική κατάσταση και συχνά μπορεί να αποδειχθεί απειλητικό για τη ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166