Αποκλειστικά για Περπατημένους

Αποκλειστικά για Περπατημένους

Δύο προορισμοί, επτά μονοπάτια και δεκάδες χιλιόμετρα μοναδικής φυσικής ομορφιάς σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Όρμα στη Στερεά Ελλάδα και συνδύασε τη δράση με την ηρεμία.

Η Στερεά Ελλάδα είναι ίσως η πιο κοντινή στους περισσότερους περιοχή, γεμάτη από διαφορετικής δυσκολίας, αλλά μοναδικής ομορφιάς, μονοπάτια. Αυτόν το μήνα, που ο καιρός είναι όσο ζεστός πρέπει για να γυρίσεις τις εξοχές, περπάτησε στα καλύτερα πεζοπορικά μονοπάτια.

Πίνακας περιεχομένων

Παρνασσός

Το αρχαίο μονοπάτι Δελφών – Κίρρας: Ηταν η κεντρική οδός που διέσχιζαν οι έμποροι από τους Δελφούς για το λιμάνι της Κίρρας. Σήμερα είναι ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι. Θα κάνεις περίπου μία ώρα και τρία τέταρτα για τα 5,2 χλμ. από τους Δελφούς μέχρι τη διασταύρωση με το Ε4 κι άλλα τρία τέταρτα για τα 4,5 χλμ. μέχρι την Κίρρα.

Αϊ-Γιάννης – Διπόταμα: Ίσως η ομορφότερη περιπατητική διαδρομή στον Ανατολικό Παρνασσό. Ξεκινώντας από το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη, αριστερά πριν από την Τιθορέα (ακολούθησε την πινακίδα προς τη Μονή Οδηγήτριας), θα ανηφορίσεις αρχικά αριστερά περπατώντας παράλληλα με το αυλάκι κι ακολουθώντας τις κόκκινες βούλες, που οδηγούν μέχρι το πλάτωμα Διπόταμα όπου και τελειώνει. Θα περάσεις πάνω από τη χαράδρα της Νελίτσας, θα δεις τη σπηλιά του Ανδρούτσου και 25 λεπτά αργότερα τους μικρούς καταρράκτες. Η συνολική διαδρομή δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και δεν θα σου πάρει περισσότερο από 50 λεπτά.

Αγόριανη – Αγία Ελεούσα-Σουβάλα – Αρχαία Λίλαια: Πρόκειται για την πιο μεγάλη και περιπετειώδη διαδρομή της περιοχής, η οποία διασχίζει 10 δύσκολα χιλιόμετρα και απαιτεί περισσότερες από τέσσερις ώρες. Ανηφορίζοντας από την Επτάλοφο (την Ανω Αγόριανη) πηγαίνεις νότια και κατηφορίζεις προς την Πολύδροσο (τη Σουβάλα) περνώντας μέσα από φαράγγια και ρέματα προς την πανέμορφη Αγία Ελεούσα. Από εκεί μπορείς να διαλέξεις δυτική πορεία προς την Αρχαία Λίλαια (με ένα επιβλητικό τείχος) ή ανατολική προς την Πολύδροσο ακολουθώντας και στις δύο περιπτώσεις τη σήμανση του εθνικού μονοπατιού 22 (κόκκινα και λευκά σημάδια).

Καρπενήσι

Μαύρη Σπηλιά: Η πιο μικρή διαδρομή -μάλλον βόλτα- 900 μέτρων, που την έχεις ολοκληρώσει σε 20 λεπτά περίπου, μέσα σε ένα υπέροχο φαράγγι, δίπλα σε έναν παραπόταμο που προκύπτει από την ένωση Τρικεριώτη και Καρπενησιώτη.

Μεγάλο Χωριό – Καταφύγιο Καλιακούδας: Απαιτητική καλοκαιρινή διαδρομή, που χρειάζεται και λίγο κολύμπι. Κινείται άλλοτε στις όχθες του ποταμού κι άλλοτε στα νερά του, αν και δεν ξεπερνά το ύψος της γάμπας σου. Χρειάζεται περισσότερο από δύο ώρες για τα 4,8 χιλιόμετρά του και απέχει υψομετρικά 690 μέτρα από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο σημείο του.

Διάσχιση Κρικελλοπόταμου – Φαράγγι Πανταβρέχει: Ουσιαστικά θα σου πάρει μία ολόκληρη μέρα να το διασχίσεις, αφού χωρίς στάσεις θα χρειαστείς τουλάχιστον οκτώ ώρες. Τα 16 χιλιόμετρα της διαδρομής είναι απαιτητικά, αλλά οι καταρράκτες και οι μικρές κολυμπήθρες που θα βρεις στο τέλος της θα σε αποζημιώσουν.

Προηγούμενο άρθροΠάρε χρυσό στο τρίαθλο
Επόμενο άρθροΟι υπηρεσίες TomTom έρχονται στα Maserati αυτοκίνητα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας