ΑρχικήΛογισμικάChrome Extensions για προγραμματιστές & σχεδιαστές ιστοσελίδων

Chrome Extensions για προγραμματιστές & σχεδιαστές ιστοσελίδων

Δυστυχώς αρκετοί προγραμματιστές και σχεδιαστές ιστοσελίδων δεν αντιλαμβάνονται τη αξία των Chrome Extensions, προφανώς λόγω άγνοιας, με συνέπεια να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διάφορα βαριά λογισμικά προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, τα οποία πολλά εξ αυτών διατίθενται επί πληρωμή. Στην πραγματικότητα υπάρχει μία πληθώρα επεκτάσεων που εγκαθίστανται απλά στο πρόγραμμα περιήγησης της Google και έχουν την ικανότητα να χρησιμεύσουν σε μια ευρεία ποικιλία εργασιών για τους προγραμματιστές (Web Developers), ενώ είναι χρήσιμα ακόμα και για κάποιον που δεν ασχολείται με τα front-ends και τα back-ends.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές επεκτάσεις που αντικειμενικά σε κάνουν να μπερδευτείς και να μην ξέρεις ποια να επιλέξεις, ενώ παρατηρείται και ένα απογοητευτικό φαινόμενο, δηλαδή ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που είναι κλώνοι γνωστών επεκτάσεων, που δεν είναι τόσο αξιόπιστα, όσο τα γνήσια.

Έτσι φτιάξαμε μια λίστα με 30 Chrome Extensions που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα σας ως προγραμματιστής. Όλες αυτές οι επεκτάσεις είναι δωρεάν και λειτουργούν, όχι μόνο στο Chrome, αλλά σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης βασίζεται στο Chromium. Επομένως, εάν χρησιμοποιείτε Opera, Brave ή Microsoft Edge, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού είναι συμβατά με αυτούς τους browsers. Πάμε λοιπόν να δούμε τις 30 κυριότερες επεκτάσεις.

SimpleExtManager

Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση δεκάδων επεκτάσεων στο Chrome, αρχικά θα ήταν καλό να εγκαταστήσετε το SimpleExtManager, το οποίο έχει την δυνατότητα να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί διάφορες επιλογές των υπόλοιπων extensions όπως και να τα απεγκαθιστά μέσα από ένα εύχρηστο μενού. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ομάδες επεκτάσεων ούτως ώστε να προβείτε σε κατηγοριοποίηση για την καλύτερη διαχείριση τους. Πρέπει να διατηρηθεί η τάξη σε ένα περιβάλλον που επικρατεί το χάος με πιθανόν αμέτρητες επεκτάσεις.

Session Buddy

Ενώ το SimpleExtManager σας βοηθά να διαχειριστείτε επεκτάσεις, το Session Buddy σας παρέχει τη δυνατότητα να διαχειριστείτε τις καρτέλες και τους σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησης. Μπορείτε να αποθηκεύσετε ανοιχτές καρτέλες ως συλλογές για επαναφορά αργότερα, να ανακτήσετε ανοιχτές καρτέλες που έχουν κλείσει μετά από σφάλμα, να δείτε όλες τις ανοιχτές καρτέλες σε ένα μέρος και να πραγματοποιήσετε εύκολη αναζήτηση σε συλλογές που έχετε δημιουργήσει εσείς χειροκίνητα.

Web Developer

Το Web Developer ήταν αρχικά μια επέκταση του Firefox που τώρα προστέθηκε και στο Chrome. Έχει ενσωματωμένα πάρα πολλά εργαλεία που σίγουρα θα λύσουν τα χέρια όλων των Web Developers, και μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι τα εξής: display link details, view meta tag information, view javascript και άλλα. Αυτή η επέκταση βοηθά στον εξορθολογισμό των εργασιών για προγραμματιστές, ενώ ενδείκνυται και για τους επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ.

PerfectPixel

Το PerfectPixel σας επιτρέπει να επικαλύπτετε με μια ημιδιαφανή εικόνα έναν ιστότοπο, ώστε να μπορείτε να προβείτε σε σύγκριση για να δείτε πως θα φαινόταν εάν είχατε τοποθετήσει αληθινή φωτογραφία σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Εάν είστε προγραμματιστής ή σχεδιαστής ιστοσελίδων, αυτό το extension είναι βέβαιο ότι θα σας λύσει τα χέρια και θα μπορείτε να δείτε πως θα ήταν η προσδοκώμενη τοποθεσία που θέλετε να διαμορφώσατε.

Image Downloader

Το Image Downloader είναι μια επέκταση του Chrome που αναζητά και πραγματοποιεί λήψη όλων των εικόνων από μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ακόμη και εκείνων που έχουν αποκρύψει την προβολή τους. Εμφανίζει μια μικρογραφία κάθε εικόνας που βρίσκεται στη σελίδα και σας δίνει την επιλογή να κάνετε λήψη είτε μιας φωτογραφίας, είτε όλων ταυτόχρονα.

GoFullPage

Το GoFullPage τραβάει στιγμιότυπο ολόκληρη της σελίδας σας, στο σύνολο της, και όχι μόνο εκείνο εκείνο το σημείο που εμφανίζεται στην οθόνη τη δεδομένη στιγμή. Δεδομένου των μεγάλων σελίδων που απαιτείται να κάνεις scroll για να φτάσει στο κάτω μέρος, έχει ως αποτέλεσμα τα συμβατικά εργαλεία screenshot να μην ενδείκνυται για περίπλοκες καταστάσεις. Συνεπώς το GoFullPage μπορεί με ένα κλικ να τραβήξει στιγμιότυπο ολόκληρης της σελίδας ή του ιστότοπου.

Fonts Ninja

Το Fonts Ninja σας δείχνει ποιες γραμματοσειρές χρησιμοποιεί ένας ιστότοπος. Η επέκταση σάς επιτρέπει να επιθεωρήσετε, να δοκιμάσετε, να προσθέσετε γραμματοσειρές στις σελιδοδείκτες, ακόμη και να αγοράσετε τις γραμματοσειρές οποιουδήποτε ιστότοπου. Θα σας δώσει το όνομα μιας γραμματοσειράς, το μέγεθος, την απόσταση μεταξύ των γραμμών, την απόσταση γραμμάτων και το χρώμα της. Πρόκειται για ένα chrome extension ανεκτίμητης αξίας για σχεδιαστές ιστοσελίδων και προγραμματιστές.

Page Ruler Redux

Το Page Ruler Redux σας δίνει ένα εικονικό χάρακα για να μετρήσετε τις διαστάσεις και τη θέση διάφορων πραγμάτων μέσα σε μία σελίδα. Μπορείτε να εμφανίσετε το πλάτος, το ύψος και τη θέση οποιουδήποτε στοιχείου σε οποιονδήποτε ιστότοπο. Αυτή η επέκταση είναι ανοιχτού κώδικα και είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως θα σας φανεί χρήσιμο σε πολλές καθημερινές εργασίες, ιδίως αν κατασκευάζεται ιστοσελίδες.

Picture-in-Picture

Δημιουργήθηκε από την ίδια την Google, και σας επιτρέπει να παρακολουθείτε βίντεο σε ένα αιωρούμενο παράθυρο (floating window). Ιδανικό εάν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποια τηλεδιάσκεψη για τη δουλειά σας, ενώ θέλετε να περιηγηθείτε σε άλλους ιστότοπους.

ColorZilla

Το ColorZilla είναι είναι μια επέκταση του Firefox που διατίθεται και στο Chrome, και σας επιτρέπει να εντοπίζετε το χρώμα οποιουδήποτε εικονοστοιχείου (pixel) σε οποιονδήποτε ιστότοπο προκειμένου να μάθετε ποια χρώματα χρησιμοποιεί. Διατηρεί το ιστορικό χρωμάτων, ενώ διαθέτει αναλυτή χρωμάτων ιστοσελίδας που σας δίνει τη χρωματική παλέτα οποιουδήποτε site.

Window Resizer

Το Window Resizer σάς βοηθά να εξομοιώσετε διάφορες αναλύσεις στην οθόνης σας. Είναι μια πασίγνωστη επέκταση του Chrome για προγραμματιστές που θέλουν να δοκιμάσουν τη διάταξη σχεδίασής τους σε διαφορετικές αναλύσεις προγράμματος περιήγησης. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις αναλύσεις που θέλετε να εμφανίζονται αλλάζοντας το πλάτος, το ύψος, τη θέση, το προκαθορισμένο εικονίδιο του παραθύρου και πολλά άλλα. Έχει επίσης την επιλογή εξαγωγής των ρυθμίσεών σας σε άλλη συσκευή.

CSS Peeper

Το CSS Peeper σας επιτρέπει να εξαγάγετε CSS, όπως και να δημιουργείτε διάφορα στυλ. Αν συναντήσετε έναν όμορφο ιστότοπο και θέλετε να καταλάβετε γιατί φαίνεται τόσο υπέροχος, τοτέ αυτό το extensions είναι για εσάς. Είναι εξαιρετικό για σχεδιαστές ιστοσελίδων και προγραμματιστές που κάνουν διάφορες εργασίες σε ένα site και θέλουν το μπροστινό μέρος να φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερο με τη χρήση του CSS.

Animo

Γράψτε προσαρμοσμένο CSS για οποιονδήποτε ιστότοπο και δείτε τις αλλαγές σας σε πραγματικό χρόνο με το Animo. Μπορείτε να προσαρμόσετε τα χρώματα, τις γραμματοσειρές, ακόμη και τη διάταξη μιας σελίδας. Μπορείτε να συγχρονίσετε το CSS σας στο cloud και να το δείτε σε οποιαδήποτε συσκευή όπου είστε συνδεδεμένοι στο Chrome. Θεωρείται το καλύτερο Chrome extension για την προεπισκόπηση του προσαρμοσμένου CSS σας.

Wappalyzer

Το Wappalyzer προσδιορίζει τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε οποιονδήποτε ιστότοπο. Ανιχνεύει συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, πλαίσια ιστού (web frameworks), λογισμικό διακομιστή, εργαλεία ανάλυσης και πολλά άλλα. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της επέκτασης, όπου μπορείτε να αναζητήσετε οποιοδήποτε site προκειμένου να κατανοήσετε ποια τεχνολογία χρησιμοποιεί.

Octotree

Το Octotree είναι μια επέκταση προγράμματος περιήγησης που καθιστά την εξερεύνηση και την αναθεώρηση κώδικα στο GitHub πολύ πιο εύκολη. Δημιουργεί ένα δέντρο κώδικα (code tree) που μοιάζει με IDE και επιτρέπει γρήγορες αναζητήσεις αρχείων στο GitHub, υποστήριξη πολλαπλών καρτελών και omni bookmarking. Χρησιμοποιείται σχεδόν από από 400.000 προγραμματιστές από ολόκληρο τον πλανήτη.

CrxMouse

Το CrxMouse καθιστά τις κινήσεις του ποντικιού σας πολύ πιο λειτουργικές για διάφορες απλές και πολύπλοκες εργασίες. Φερειπείν μπορείτε να κρατήστε πατημένο το δεξί κλικ και να το σύρετε προς τα αριστερά, ώστε να σημειώσετε προσωρινά με χρώμα ένα στοιχείο μέσα στην οθόνη, και όταν αφήσετε το δάχτυλο σας από το πλήκτρο το χρώμα θα εξαφανιστεί.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τις δικές σας συντομεύσεις του ποντικιού, όπως και να προσαρμόσετε τη δική σας κίνηση για να επεκτείνετε τις λειτουργίες βάσει της αρεσκείας σας.

Lorem Ipsum Generator

Το συγκεκριμένο extensions τοποθετεί κείμενο lorem ipsum σε κενούς ιστότοπους προκειμένου να δείτε πως θα φαίνονται όταν έχουν γραπτό περιεχόμενο. Σας επιτρέπει να προσθέσετε παραγράφους μεταβλητού μήκους, τίτλους, ημερομηνίες, και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Fake Filler

Το Fake Filler εισάγει έτοιμες πληροφορίες σε μία άδεια φόρμα, π.χ για να συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής, ώστε να γίνετε μέλος σε ένα site. Εάν είστε web developer που εργάζεται με φόρμες επικοινωνίας (και ποιος δεν το κάνει), αυτή η επέκταση του Chrome είναι απαραίτητη. Εξαλείφει την ανάγκη χειροκίνητης εισαγωγής τιμών σε πεδία φόρμας και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον τύπο των ψεύτικων πληροφοριών που επιθυμείτε να τοποθετηθούν κάθε φορά. Η προσθήκη αγνοεί τυχόν κρυφά ή απενεργοποιημένα πεδία.

Clear Cache

Το Clear Cache διαγράφει την προσωρινή μνήμη και τα δεδομένα περιήγησης με ένα μόνο κλικ. Δεν υπάρχουν αναδυόμενα παράθυρα ή κουμπιά επιβεβαίωσης. Απλό, γρήγορο και εύκολο. Μπορείτε να προσαρμόσετε πόσα δεδομένα θέλετε να διαγράψετε και εάν τα cookie θα πρέπει να αφαιρούνται καθολικά ή μόνο για συγκεκριμένα domain name και exide website ή για όλα εκτός από ορισμένα.

TinEye

Το TinEye είναι η πρώτη μηχανή αναζήτησης εικόνων που χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας με λέξεις-κλειδιά, μεταδεδομένα ή υδατογραφήματα. Αυτή η επέκταση βρίσκει ακριβείς αντιστοιχίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν περικοπεί, υποστεί επεξεργασία ή αλλαγή μεγέθους. Η χρήση του TinEye προορίζεται για προσωπική χρήση και δωρεάν για μη εμπορικούς σκοπούς. Δεν αποθηκεύει τις εικόνες της αναζήτησης σας.

FoxClocks

Το FoxClocks δείχνει ώρες σε όλο τον κόσμο στο κάτω μέρος του προγράμματος περιήγησής σας. Μπορείτε να επιλέξετε από ένα σύνολο χρήσιμων μορφών ώρας ή να δημιουργήσετε τη δική σας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον προγραμματισμό συναντήσεων ή για την κατανόηση πότε οι συνάδελφοί σας θα συνδεθούν στο διαδίκτυο, ώστε να ξεκινήσετε μία τηλεδιάσκεψη μεταξύ σας.

Check My Links

Το Check My Links είναι ένα εργαλείο για τον εντοπισμό κατεστραμμένων συνδέσμων (broken links) που υπάρχουν σε ένα ιστότοπο. Σας επιτρέπει να αντιγράψετε όλους τους κατεστραμμένους συνδέσμους με ένα μόνο κλικ. Χρησιμοποιήστε το εάν είστε προγραμματιστής ή SEO expert που δεν θέλει να πληρώσει για ακριβά εργαλεία μάρκετινγκ, αλλά δεν θέλει το site του να έχει broken links.

Project Naptha

Το Project Naptha χρησιμοποιεί τεχνολογία OCR, ώστε να μπορείτε να επισημάνετε, να αντιγράψετε, να επεξεργαστείτε και να μεταφράσετε κείμενο από οποιαδήποτε εικόνα στο διαδίκτυο. Σας επιτρέπει επίσης να διαγράψετε τις λέξεις από μια εικόνα, να τις επεξεργαστείτε και να τις μεταφράσετε σε διαφορετικές γλώσσες.

JSON Formatter

Το JSON Formatter σας επιτρέπει να προβάλλετε και να επικυρώνετε έγγραφα JSON στο Chrome. Διαθέτει πτυσσόμενα πλαίσια (collapsible trees), URL με δυνατότητα κλικ και σας επιτρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ ακατέργαστου και αναλυμένου JSON. Λειτουργεί σε οποιαδήποτε έγκυρη σελίδα JSON, καθώς και σε τοπικά αρχεία.

daily.dev

Το Daily.dev είναι η νούμερο ένα επέκταση του Chrome αν θέλετε να παραμένετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα που σχετίζονται με το web developing. Είναι ένας συσσωρευτής ειδήσεων (News aggregator) για προγραμματιστές λογισμικού που λαμβάνει τροφοδοσία από εκατοντάδες πηγές ειδήσεων. Η επέκταση είναι δωρεάν, δεν χρειάζεται εγγραφή και είναι πλήρως ανοιχτού κώδικα.

Ghostery

Το Ghostery βελτιώνει στο έπακρο την εμπειρία σας στο διαδίκτυο αποκλείοντας προγράμματα παρακολούθησης (trackers) και διαφημίσεις για την προστασία του απορρήτου σας, όπως και για την επιτάχυνση φόρτωσης των σελίδων. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις προτιμήσεις αποκλεισμού θέτοντας εξαίρεση για συγκεκριμένα domain name που εμπιστεύεστε, καθώς και να θέσετε σε παύση την επέκταση συνολικά.

EditThisCookie

Το EditThisCookie είναι ένας διαχειριστής cookie που σας επιτρέπει να προσθέτετε, να διαγράφετε, να επεξεργάζεστε, να αναζητάτε, να προστατεύεστε και να αποκλείετε cookies. Μπορείτε επίσης να εξάγετε και να εισάγετε cookies σε ένα αρχείο cookie JSON.

Lightshot

Το Lightshot είναι ένα απλό, βολικό εργαλείο για λήψη στιγμιότυπου οθόνης. Απλώς επιλέξτε μια περιοχή, επεξεργαστείτε το στιγμιότυπο σας και ανεβάστε το σε έναν διακομιστή της αρεσκείας σας προκειμένου να το μοιραστείτε με άλλους χρήστες. Είναι πολύ διαισθητικό και χρήσιμο για όποιον χρειάζεται για ένα εργαλείο που να τραβάει γρήγορα screenshot στο διαδίκτυο.

VisBug

Η Google ανακοίνωσε αυτήν την επέκταση του Chrome στο Dev Summit το 2018. Το VisBug είναι ένα εργαλείο σχεδίασης ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε με JavaScript. Μπορείτε να επιθεωρήσετε στυλ, αποστάσεις, κενά, να επεξεργαστείτε κείμενο, να αντικαταστήσετε εικόνες κ.λπ. Μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα κάτι παρόμοιο σαν το FireBug, αλλά για σχεδιαστές.

Checker Plus

Το Checker Plus είναι μια επέκταση Chrome που σας επιτρέπει να βλέπετε τα συμβάντα του ημερολογίου σας χωρίς να ανοίξετε τη σελίδα σας στο Google Calendar. Σας ενημερώνει πόσος χρόνος σας απομένει πριν από την επόμενη συνάντηση, εμφανίζει αναδυόμενα παράθυρα και σας επιτρέπει να δημιουργείτε νέα συμβάντα με λίγα μόνο κλικ.

Αυτές ήταν τα 30 κορυφαία Chrome extensions για να ενισχύσετε την παραγωγικότητά σας ως προγραμματιστής ή σχεδιαστής ιστοσελίδων. Ελπίζουμε να βρήκατε αυτή την λίστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα που θα κάνει τη ζωή σας λίγο καλύτερη. Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο και πιστεύετε ότι θα το απολάμβαναν και άλλοι, μη διστάσετε να το μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα κουμπιά στο επάνω μέρος της σελίδας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166