David Lynch: Αμερικανός σκηνοθέτης με πολλά ταλέντα

David Lynch: Αμερικανός σκηνοθέτης με πολλά ταλέντα

Θα σας πω την αλήθεια. Ταινία χωρίς μουσική δεν γίνεται. Ακόμα και στις βωβές κάποιος θα έπαιζε το όργανο του παραδίπλα. Και έχω πολλούς λόγους να ξεκινήσω με τον David Lynch, πέρα από την κυκλοφορία του clip των Nine Inch Nails που σκηνοθέτησε. Σίγουρα, ο τίτλος του κομματιού δόθηκε προς τιμή του.

Ο άνθρωπος είναι κατηγορία από μόνος του, οι ταινίες του έχουν διχάσει κόσμο και η μουσική έχει «φωτίσει» τις σκηνές του. Γνώστης του πενταγράμμου, όποτε του δόθηκε η «ευκαιρία» εξέπληξε, δημιουργώντας σχολή, όπως και με τις ταινίες του, είτε με τις επιλογές των μουσικών που συνεργάστηκε, είτε δημιουργώντας ο ίδιος ήχους. Ούτως ή άλλως, οι ταινίες του δεν υπάρχουν χωρίς μουσική, ενώ συχνά στις ταινίες του εμφανίζονται μουσικοί, όπως ο David Bowie.

Με τον συνθέτη Angelo Badalamenti έχει δημιουργήσει το ιστορικό μουσικό θέμα της τηλεοπτικής σειράς Twin Peaks (1991) (http://www.youtube.com/watch?v=YDH5-hhvgiQ), όμως ο καθοριστικός ρόλος της μουσικής στις ταινίες του φαίνεται ήδη από την πρώτη του ταινία, το «Eraserhead» (1977).

Πρόκειται για την υπέρτατη απόδειξη του μοναδικού οράματος του σκηνοθέτη, υπόδειγμα υπερρεαλισμού και πειραματισμού, για ένα εντυπωσιακό κινηματογραφ5ικό ντεμπούτο, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη που έχει στο έργο του.

Και ερχόμαστε, στο «Lost Highway» (1997)… Ο Lynch προσεγγίζει τον Trent Reznor των Nine Inch Nails, και το αποτέλεσμα: Rammstein, Smashing Pumpkins, David Bowie, Marilyn Manson, This Mortal Coil (το κομμάτι «Song to the Siren» ακούγεται μόνο στην ταινία) και Lou Reed σε μία προβολή. Εξάλλου, αν δεν έβαζε το χέρι του ο Reznor δεν θα είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τους Rammstein, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που αναδεικνύει το ύφος τους. Η σχέση Lynch – Reznor είναι αμοιβαίας εκτίμησης, για το λόγο αυτό ο Lynch «παρακάλεσε» τον Reznor να αναλάβει την μουσική επιμέλεια της ταινίας, όπως και ο Reznor χρόνια τον «παρακάλαγε» να του σκηνοθετήσει ένα clip. Ο Reznor «υπέκυψε» πρώτος… και 16 χρόνια μετά του έγινε και εκείνου η «χάρη». Μόλις προχθές βγήκε το video του «Came Back Haunted», και ο Lynch έβαλε σκοπό να μας στοιχειώσει…

Δεν θα διαλέξω ένα κομμάτι από την ταινία. Δεν μπορώ. Ακούστε τα όλα!

 1. “I’m Deranged” (edit) – David Bowie – 2:37
 2. “Videodrones; Questions” – Trent Reznor – 0:44
 3. “The Perfect Drug” – Nine Inch Nails – 5:15
 4. “Red Bats with Teeth” – Angelo Badalamenti – 2:57
 5. “Haunting & Heartbreaking” – Angelo Badalamenti – 2:09
 6. “Eye” – The Smashing Pumpkins – 4:51
 7. “Dub Driving” – Angelo Badalamenti – 3:43
 8. “Mr. Eddy’s Theme 1” – Barry Adamson – 3:31
 9. “This Magic Moment” – Lou Reed – 3:23
 10. “Mr. Eddy’s Theme 2” – Barry Adamson – 2:13
 11. “Fred & Renee Make Love” – Angelo Badalamenti – 2:04
 12. “Apple of Sodom” – Marilyn Manson – 4:26
 13. “Insensatez” – Antonio Carlos Jobim – 2:53
 14. “Something Wicked This Way Comes” (edit) – Barry Adamson – 2:54
 15. “I Put a Spell on You” – Marilyn Manson – 3:30
 16. “Fats Revisited” – Angelo Badalamenti – 2:31
 17. “Fred’s World” – Angelo Badalamenti – 3:01
 18. “Rammstein” (edit) – Rammstein – 3:26
 19. “Hollywood Sunset” – Barry Adamson – 2:01
 20. “Heirate Mich” (edit) – Rammstein – 3:02
 21. “Police” – Angelo Badalamenti – 1:40
 22. “Driver Down” – Trent Reznor – 5:18
 23. “I’m Deranged” (Reprise) – David Bowie – 3:48

Η σκοτεινή ατμόσφαιρα της μουσικής του έρχεται σε κορύφωση, και θα ήταν δύσκολο λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν του, με το soundtrack της ταινίας «Mulholland Drive» (2001). Μπορεί να μην καταλάβατε και πολλά από την ταινία, πράγμα καθόλου περίεργο, όμως σίγουρα δεν θα καταλαβαίνατε τίποτα αν δεν ήταν και οι συνθέσεις του Badalamenti.

Η μόνη απόδειξη κάποια επαφής με το «περιβάλλον» είναι στην υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα ταινία του, «The Straight Story» (1999), πάλι σε συνεργασία με Badalamenti. Αν θέλετε πάλι να δημιουργήσετε μία vintage pop στοιχειωμένη ατμόσφαιρα, θα πρότεινα να βάλετε το soundtrack της ταινίας «Blue Velvet» (1986). Ναι, το ομότιτλο κομμάτι είναι αυτό που νομίζετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας