ΑρχικήΑφιέρωμαΔιαδικτυακές ρομαντικές απάτες: Ποιοι είναι οι απατεώνες από τη Νιγηρία και την...

Διαδικτυακές ρομαντικές απάτες: Ποιοι είναι οι απατεώνες από τη Νιγηρία και την Γκάνα, πως δρουν και γιατί το κάνουν

Ο έρωτας στο διαδίκτυο και οι κίνδυνοι

Στη σύγχρονη εποχή, πολλοί άνθρωποι αναζητούν την αγάπη μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Οι εφαρμογές γνωριμιών και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει δημοφιλείς τόποι συνάντησης για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ρομαντικές σχέσεις. Ωστόσο, αυτές οι πλατφόρμες αποτελούν πλέον στόχο για κυβερνοεγκληματίες που εκμεταλλεύονται ανυποψίαστα θύματα μέσω απάτης.

Οι διαδικτυακές ρομαντικές απάτες (αγγλικά: online romance scams) έχουν εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι οικονομικές απώλειες από τέτοιες απάτες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, καθώς τα θύματα πέφτουν θύματα απατεώνων που υπόσχονται ψεύτικες σχέσεις για να αποσπάσουν χρήματα.

Η Νιγηρία και η Γκάνα ως κέντρα διαδικτυακής απάτης

Στην Αφρική, η Νιγηρία και η Γκάνα έχουν αναδειχθεί ως κύριοι κόμβοι διαδικτυακής απάτης. Στη Νιγηρία, οι λεγόμενοι “Yahoo Boys” έχουν αποκτήσει φήμη για τη συμμετοχή τους σε διάφορα απατηλά σχήματα, ενώ στη Γκάνα, οι “Sakawa Boys” συνδυάζουν την απάτη με παραδοσιακές τελετές, πιστεύοντας ότι θα τους φέρουν πλούτο.

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι οι απατεώνες αυτών των χωρών συχνά στοχεύουν δυτικά κράτη. Πολλοί από αυτούς βλέπουν τις πράξεις τους ως έναν τρόπο ανάκτησης πλούτου που θεωρούν ότι χάθηκε κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Άλλοι, ωστόσο, παρασύρονται από κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και την ανάγκη για εύκολο κέρδος.

Ποιοι είναι οι απατεώνες και πώς λειτουργούν

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι δράστες διαδικτυακών ρομαντικών απατών είναι νεαροί, συνήθως κάτω των 26 ετών, με σημαντικό ποσοστό να είναι φοιτητές πανεπιστημίων. Πολλοί από αυτούς δημιουργούν ψεύτικες διαδικτυακές προσωπικότητες, εμφανιζόμενοι ως λευκοί άνδρες από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.

Οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες που χρησιμοποιούν είναι τα κοινωνικά δίκτυα, με το Facebook να είναι η κύρια επιλογή. Οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματά τους, δημιουργούν μια συναισθηματική σύνδεση και, σταδιακά, ζητούν οικονομική βοήθεια, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, όπως ιατρικά προβλήματα, επιχειρηματικές επενδύσεις ή οικονομικές δυσκολίες.

Γιατί το κάνουν

Οι απατεώνες έχουν διάφορα κίνητρα, με το οικονομικό όφελος να είναι το κυρίαρχο. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς θεωρούν τις ενέργειές τους ως έναν τρόπο “δικαιοσύνης”, ισχυριζόμενοι ότι τα δυτικά κράτη έχουν εκμεταλλευτεί την Αφρική στο παρελθόν.

Άλλοι εμπλέκονται σε αυτές τις απάτες λόγω κοινωνικής πίεσης ή της επιθυμίας τους να αποκτήσουν γρήγορο πλούτο. Σε πολλές περιπτώσεις, η επιτυχία αυτών των απατών προβάλλεται από τη μουσική και την ποπ κουλτούρα, ενθαρρύνοντας ακόμα περισσότερους νέους να ασχοληθούν με αυτό το είδος εγκλήματος.

Τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης

Οι διαδικτυακές ρομαντικές απάτες μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα θύματα, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Για την αντιμετώπισή τους, οι κυβερνήσεις και οι αρχές επιβολής του νόμου προσπαθούν να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και καταστολής.

Μερικοί τρόποι προστασίας από αυτές τις απάτες περιλαμβάνουν:

  • Να είμαστε επιφυλακτικοί με άτομα που ζητούν χρήματα μέσω διαδικτύου.
  • Να επαληθεύουμε την ταυτότητα του ατόμου με το οποίο επικοινωνούμε.
  • Να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες.
  • Να ενημερωνόμαστε για τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες.

Με τη σωστή ενημέρωση και επαγρύπνηση, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο να πέσουμε θύματα διαδικτυακής απάτης.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166