Διαπροσωπικές δυσκολίες και αδιέξοδο

Διαπροσωπικές δυσκολίες και αδιέξοδο

Παρακάτω ακολουθούν ερωτήσεις για τις διαπροσωπικές δυσκολίες και το αδιέξοδο από αναγνώστες με συγκεκριμένες απαντήσεις.

Αδιέξοδο

«Είμαι 33 ετών και πριν από 1,5 χρόνο είχα μια υπέροχη οικογένεια. Tότε έκανα μια περιστασιακή εξωσυζυγική σχέση που μου έφερε στη ζωή μου τον ιό του AIDS. H γυναίκα μου με εγκατέλειψε και τώρα ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί. Kαι ζω με ένα μόνιμο άγχος για τη ζωή μου. Tο μόνο που με απασχολεί είναι πώς θα φέρω κοντά μου και πάλι την οικογένειά μου. Aγαπώ πάρα πολύ τη γυναίκα μου και την κόρη μου και θα έκανα τα πάντα για να είμαστε ξανά μαζί. Ξέρω ότι δεν φοβάται για τη ζωή της, γιατί ενημερωθήκαμε και οι δύο. Eίμαι σε απόγνωση. Πολλές φορές πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να είχα φύγει από τη ζωή. Δεν το αντέχω αυτό που ζω».

Tο γράμμα σου με συγκλόνισε. Παρ’ ότι είναι συνοπτικό, αποπνέει τόσο έντονα τη συναισθηματική σου φόρτιση, και πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να υπενθυμίσει σε όλους μας πως ο ιός του AIDS μπορεί να μας… χτυπήσει την πόρτα, αν δεν παίρνουμε προφυλάξεις. Aυτήν τη στιγμή βιώνεις πολλαπλές απώλειες και είναι επόμενο να βρίσκεσαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Έχεις χάσει την οικογένειά σου, την υγεία σου, αλλά και την εικόνα του εαυτού σου. Πιθανόν να έχεις ενοχές για την εξωσυζυγική σχέση και να σκέφτεσαι ότι ο ιός ήταν μια μορφή τιμωρίας. Eίναι σημαντικό, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, να ζητήσεις βοήθεια από ειδικούς στο θέμα αυτό, για να σε στηρίξουν ψυχολογικά, να σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις την πραγματικότητα και να αντέξεις να ζήσεις μ’ αυτήν όσο καλύτερα γίνεται. H πρώην σύζυγός σου φαίνεται να έχει προχωρήσει στη ζωή της. H γυναίκα αυτή έχει νιώσει πληγωμένη και προδομένη από την απιστία σου, αλλά και από το γεγονός ότι έβαλες σε κίνδυνο τη ζωή της και την οικογένειά σας. Ήταν προφανώς δύσκολο να το αντέξει. Ωστόσο, με την κόρη σου επιβάλλεται να διατηρείς επαφή και να φτιάξεις μια καλή και ουσιαστική σχέση. H οικογένεια που είχατε μπορεί να έχει αλλάξει μορφή, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει το παιδί δεν παύει να υφίσταται. H κόρη σου σε χρειάζεται, και καλό είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου όσο γίνεται περισσότερο για να μπορείς να είσαι δίπλα της.

Διαπροσωπικές δυσκολίες

«Είμαι κωφάλαλος από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Έχω μια καλή δουλειά, αλλά δυσκολεύομαι να δημιουργήσω σχέσεις, διότι μου λείπει ο τρόπος να πλησιάσω μια κοπέλα. Είμαι χαρακτήρας συνεσταλμένος, μου λείπουν η αυτοπεποίθηση και η ενθάρρυνση για επικοινωνία. Η αγωγή μου από το οικογενειακό περιβάλλον ήταν ελλιπής σε σχέση με την αντιμετώπιση της αναπηρίας μου, με αποτέλεσμα να λειτουργώ με άγχος και δειλία όταν ξεκινάω μια σχέση και να οδηγούμε σε απομόνωση όταν αποτυγχάνω. Πώς να βελτιώσω τη συμπεριφορά μου και να αποκτήσω πρωτοβουλία στις σχέσεις μου;»

Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες «οδηγίες» για να βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου και να αποκτήσεις πρωτοβουλία στις σχέσεις σου. Χρειάζεται να κάνεις μια δουλειά με τον εαυτό σου για την αποδοχή της αναπηρίας σου, ώστε να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση. Επίσης, είναι αναγκαίο να συμφιλιωθείς με το παρελθόν σου, προκειμένου να προχωρήσεις στο μέλλον. Δεν αναφέρεις λεπτομέρειες, αλλά πιθανόν μεγαλώνοντας να μην ένιωσες αποδεκτός από το οικογενειακό σου περιβάλλον ή κι εκείνοι να μην ήξεραν πώς να σε αντιμετωπίσουν λόγω της ιδιαιτερότητάς σου. Αν κανείς δεν σε καταλάβαινε και δεν προσπάθησε ουσιαστικά να σε προσεγγίσει, δεν έμαθες πώς να δημιουργείς σχέσεις και να εκφράζεσαι συναισθηματικά. Έτσι, θωράκισες τον εαυτό σου για να μην πληγώνεσαι και ζεις σε συναισθηματική απομόνωση. Σου ταιριάζει μια τέτοια περιγραφή; Κάθε αποτυχία είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην ήδη χαμηλή αυτοεκτίμησή σου. Ωστόσο, μόνο μέσα από τη συνεχή προσπάθεια και το ρίσκο που εμπεριέχουν οι σχέσεις θα καταφέρεις να δημιουργήσεις μια ουσιαστική επικοινωνία. Το σημαντικότερο, πάντως, όταν προσεγγίζεις κάποιον, είναι να είσαι εαυτός σου, αλλά στην καλύτερή του έκδοση. Αν εσύ αποδέχεσαι την αναπηρία σου, θα την αποδεχτούν και οι άλλοι. Αποτελεί πρόβλημα όσο εσύ θεωρείς ότι είναι. Βέβαια, πρακτικά μπορεί να παρουσιάζονται δυσκολίες και κάποιοι όντως να σε απορρίψουν εξαιτίας της. Ωστόσο, αυτοί είναι άνθρωποι που, έτσι κι αλλιώς, δεν θέλεις να έχεις δίπλα σου.

Τρελές σκέψεις

«Έχω έναν καλό σύζυγο και σε λίγους μήνες θα γεννήσω. Το πρόβλημά μου είναι ότι ο σύζυγός μου είχε έναν πρώτο γάμο και ουσιαστικά μεγάλωσε το παιδί της πρώην γυναίκας του. Δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με κανέναν από τους δύο τώρα. Τον μισώ πολλές φορές που είχε οικογένεια πριν από τη δική μας. Ξέρω ότι είναι τρελό, δεν ξέρω τι με έχει πιάσει. Πώς θα το βγάλω από το μυαλό μου;»

Γιώτα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εν όψει της μητρότητας συχνά εμφανίζονται ανασφάλειες σχετικά με το πώς θα αντεπεξέλθει η γυναίκα στο ρόλο της ως μητέρα, πώς θα σταθεί ο σύντροφός της απέναντι στο παιδί και κυρίως απέναντι στην ίδια. Εξάλλου, βρίσκεσαι σε μια περίοδο που βιώνεις πολλές αλλαγές, τις οποίες δεν προλαβαίνεις να συνηθίσεις, αφού είναι απανωτές. Μετά τη γέννηση του παιδιού, μάλιστα, γίνεται και ο αποχωρισμός από το σύζυγο και τη δυαδική σχέση που υπήρχε πριν και θα χρειαστεί χρόνος για να βρείτε τις ισορροπίες. Φαίνεται ότι οι ανασφάλειες που έχεις σε σχέση με το σύζυγό σου εντείνονται στη σκέψη ότι αυτή η οικογένεια που φτιάχνετε μαζί δεν είναι η πρώτη για εκείνον. Τι είναι αυτό, όμως, που πραγματικά σε πειράζει, από τη στιγμή, μάλιστα, που δεν μοιράζεσαι ουσιαστικά το σύζυγό σου με την πρώην και αφού το παιδί δεν είναι δικό του; Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που σε ενοχλεί στη συμπεριφορά του; Νιώθεις μια ζήλια για το παρελθόν του συζύγου σου. Μήπως εκείνος με κάποιον τρόπο σε έχει βάλει σε μια τέτοια σύγκριση; Ίσως το γεγονός ότι μεγάλωσε ένα παιδί και τώρα δεν έχει επαφή μαζί του να του έχει κοστίσει, και αυτό να επηρεάζει τη δική σας σχέση. Μπορεί να έχει ακόμα άλυτα θέματα με τον πρώτο του γάμο. Υφίσταται κάτι τέτοιο; Αναρωτήσου, ωστόσο, μήπως το συναίσθημα που βιώνεις τώρα σου είναι γνώριμο από την παιδική σου ηλικία και προσπάθησε να βρεις τις ρίζες του εκεί. Μπορεί λογικά να θεωρείς κι εσύ ότι είναι «τρελές» οι σκέψεις, αλλά προσπάθησε να το δεις συναισθηματικά και να καταλάβεις τι σου συμβαίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας