ΑρχικήΕπιστήμηΕικονική σχιζοφρένεια;

Εικονική σχιζοφρένεια;

Ένας ακατάπαυστος και ενοχλητικός εσωτερικός θόρυβος σας έχει πλημμυρίσει και αγωνίζεται να βρει χώρο για να εδράσει στο μυαλό σας μόνιμα, οπτικές παραμορφώσεις και απίστευτες εικόνες φρίκης είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας της σχιζοφρένειας που σήμερα έχετε την δυνατότητα να βιώσετε μέσω του προσωπικού υπολογιστή σας.

Κάποιοι από αυτούς τους θορύβους είναι ιδιαίτερα έντονοι, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να σας σπρώξουν στην αυτοκαταστροφή.

Ολόκληρος ο κόσμος δείχνει να συνωμοτεί εναντίον σας και καθώς προχωράτε στο διάδρομο μιας ψυχιατρικής κλινικής δέχεστε ένα καταιγισμό φρικιαστικών εικόνων.

Ακόμα και το πάτωμα φαίνεται να υποχωρεί και να σας αφήνει μετέωρο στην άκρη ενός γκρεμού.

Αυτός ο τρομακτικός κόσμος βρίσκεται μέσα στον υπολογιστή σας καθώς ο χαραχτήρας που έχετε δημιουργήσει οι ίδιοι μπορεί να βιώσει την κατάσταση της σχιζοφρένειας.

Ο Δρ. Peter Yellowlees, καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε τις εμπειρίες ατόμων που έπασχαν από σχιζοφρένεια, για να μεταφέρει αυτές τις συνθήκες στον δημοφιλή εικονικό κόσμο του Second Life.

Το Second Life διαθέτει σχεδόν πέντε εκατομμύρια μέλη, εκ των οποίων χιλιάδες είναι πολύ συχνοί επισκέπτες του διαδικτυακού κόσμου.

Ενώ οι περισσότεροι από τους εικονικούς κόσμους αποτελούν παιχνίδια τα οποία ενθαρρύνουν τους χρήστες να βιώσουν εξωπραγματικές εμπειρίες, το Second Life στοχεύει στην δημιουργία ενός πιο ρεαλιστικού κόσμου.

Ο ψηφιακός αυτός κόσμος είχε απασχολήσει και παλιότερα τα μέσα καθώς μέσα στο παιχνίδι έχουν εισαχθεί πραγματικά δεδομένα. Παλαιότερα o ραδιοφωνικός σταθμός BBC Radio One έχει νοικιάσει ένα νησί μέσα στο παιχνίδι για την πραγματοποίηση συναυλιών.

Και τώρα, οι επισκέπτες του Second Life έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τον τρομακτικό κόσμο της σχιζοφρένειας.

Η κατανόηση του φαινομένου

Η Jo Loughran, από το ιατρικό φιλανθρωπικό κέντρο Rethink, αναφέρει ότι θα επιθυμούσε να βιώσει αυτή την εμπειρία.

«Θεωρούμε ευπρόσδεκτο οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Αυτή η μέθοδος μπορεί να διευρύνει τις εμπειρίες μας και να μειώσει την απόσταση ανάμεσα σε εμάς και σε αυτά τα άτομα που πάσχουν».

Επίσης ο Δρ. Lars Hansen, ψυχίατρος από το Fordingbridge Hospital του Hampshire, είπε ότι τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι στιγματισμένα από ολόκληρη της κοινωνία και γι’ αυτό το λόγο οποιοδήποτε μέσο θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκπαίδευση του κοινού θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο.

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη παρανόηση του κοινού για την σχιζοφρένεια σχετίζεται με την άποψη η οποία υποστηρίζει ότι στο μυαλό των ασθενών, κατά κάποιο τρόπο, παραμένει μια δυσεπίλυτη κατάσταση η οποία δεν θεραπεύεται, κάτι το οποίο δεν ισχύει», τονίζει ο Hansen.

«Πιστεύω ότι αυτού του είδους οι προκαταλήψεις είναι από τα σημαντικότερα θέματα διότι μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή ενός ατόμου με ένα πολύ καταστροφικό τρόπο».

Τα φάρμακα

«Με την πάροδο των ετών έχει παρατηρηθεί μια σχετικά θετική κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, θα μπορούσα να πω μια ραγδαία εξέλιξη τόσο στον τομέα της φαρμακολογίας αλλά και των θεραπευτικών αγωγών».

«Σήμερα έχουμε στη διάθεση κάποιες πολύ πιο αποτελεσματικές ιατρικές μεθόδους θεραπείας, στις οποίες δεν είχαμε πρόσβαση πριν από 10 χρόνια».

«Μπορούμε να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μέσω της σύγχρονης ιατρικής, η οποία μπορεί να έχει τόσο θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό», σχολιάζει ο Hansen.

Ο ασθενής του Hansen, Nick, συμφωνεί λέγοντας ότι νιώθει απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο περιγράφει ο κόσμος την κατάσταση του.

«Οι άνθρωποι στο σύνολο τους δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όταν μιλάω για την σχιζοφρένεια συχνά δείχνουν να ανησυχούν αλλά αμέσως μετά αποφασίζουν να απομακρυνθούν».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166