Εξαφανίστηκαν 3 νησιά το 2018, λόγω ανόδου της στάθμης στη θάλασσα

Εξαφανίστηκαν 3 νησιά το 2018, λόγω ανόδου της στάθμης στη θάλασσα

Λόγω των ακραίων συνθηκών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας, έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται περίεργες καταστάσεις και φαινόμενα, όπως η άνοδος του επιπέδου στη στάθμη της θάλασσας, και εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας, εκτιμάται πως θα εξαφανιστούν ολόκληρες πόλεις, και θα εκτοπιστούν εκατομμύρια άνθρωποι από τις περιοχές τους μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.

Φυσικά, ένας από τους βασικότερους λόγους για όλη αυτή την κατάσταση είναι η ταχεία τήξη (ξεπάγωμα) των φύλλων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, λόγω της συνεχούς εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, και μάλιστα αρκετοί επιστήμονες επισημαίνουν πως στο μέλλον, η στάθμη του νερού θα μπορούσε να ανέβει πάνω από δύο μέτρα στους ωκεανούς του πλανήτη, με αρνητική συνέπεια να πλημμυρίσουν μόνιμα οι παράκτιες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, η ανθρώπινη φυλή προφανώς δεν χρειάζεται να περιμένει αρκετές δεκαετίες για να εμφανιστούν τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, αφού ήδη άρχισαν και εξαφανίζονται ολόκληρα νησιά (θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ).

Τον περασμένο χρόνο, εξαφανίστηκαν 3 νησιά

Το καλοκαίρι του 2018, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ό,τι το Perlamutrovy, ένα μικρό νησί στο ρωσικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής, έχει εξαφανιστεί διά παντός. Ενώ τον περασμένο Οκτώβρη, ένα άλλο νησί στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης, μεγέθους 11 στρεμμάτων έπαθε τα ίδια εξαιτίας του τυφώνα Walaka που ήταν κατηγορίας 5. Επίσης, λίγες μέρες αργότερα, μια Ιαπωνική εφημερίδα αποκάλυψε ό,τι ένα νησάκι κοντά στις ακτές της Ιαπωνίας έχει βυθιστεί και πλέον βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Αξίζει να επισημάνω πως και τα τρία νησιά ήταν πολύ μικρά και ακατοίκητα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως κινδυνεύουν άμεσα και τα μεγαλύτερα νησιά, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται ασφαλή από ετούτο το τραγικό φαινόμενο,

Ο Curt Storlazzi, γεωλόγος στο Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας, εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξη στο NBC: «Παρόλο που αυτά τα τρία νησιά ήταν πολύ μικρά και ακατοίκητα, δεν σημαίνει πως δεν θα συμβούν οι ίδιες διαδικασίες και σε μεγαλύτερα νησιά που ενδέχεται να είναι και κατοικημένες περιοχές. Εάν τα επίπεδα της θάλασσας συνεχίσουν να αυξάνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες αρνητικές αλλαγές στον πλανήτη μας, που πλέον θα είναι μη αναστρέψιμες».

Το Κιριμπάτι, ένα νησιωτικό έθνος στον Ειρηνικό ωκεανό, αρχίζει και χάνει σταθερά μερικά από τα εδάφη, δηλαδή το νησί αρχίζει και σμικρύνει, και κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον θα βρίσκεται εντελώς κάτω από το νερό.