ΑρχικήΕιδήσειςΕλβετοί φοιτητές κατασκεύασαν πύραυλο που προσγειώνεται αυτόνομα

Ελβετοί φοιτητές κατασκεύασαν πύραυλο που προσγειώνεται αυτόνομα

Καινοτόμο έργο έμπνευσης από τη SpaceX

Ελβετοί φοιτητές από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) κατασκεύασαν το πρωτότυπο ενός τρισδιάστατα εκτυπωμένου πυραύλου που μπορεί να προσγειωθεί μόνος του. Με πρότυπο τον Falcon-9 της SpaceX, ο πύραυλος, ονόματι “Colibri”, δοκιμάστηκε με επιτυχία στις 17 Οκτωβρίου 2024, επιτυγχάνοντας την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή προσγείωσης “hop” στην Ευρώπη. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2018 και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της αυτόνομης προσγείωσης στην Ευρώπη.

Αυτονομία και καινοτομία στην ανάπτυξη

Οι φοιτητές σχεδίασαν και ανέπτυξαν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, τους μηχανισμούς ελέγχου και την προώθηση του Colibri. Η ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε κυρίως από διαστημικές εταιρείες, ιδιώτες χορηγούς και τοπικές επιχειρήσεις. Στόχος της ομάδας ήταν να δημιουργήσει έναν πύραυλο που να είναι σε θέση να απογειώνεται, να ελέγχεται αυτόνομα και να προσγειώνεται με ακρίβεια χωρίς εξωτερικό έλεγχο, κάτι που έως τώρα ήταν πρόκληση.

Πηγή έμπνευσης από τη SpaceX

Η ομάδα αντλώντας έμπνευση από τον Falcon 9 της SpaceX, ανέπτυξε το Colibri με γνώμονα την επαναχρησιμοποίηση και την αυτόνομη προσγείωση. «Ξεκινήσαμε από το μηδέν», αναφέρει η Julie Böhning, συνιδρύτρια του προγράμματος Gruyère Space Program (GSP). Το Colibri, ύψους 2,5 μέτρων και βάρους 100 κιλών, διαθέτει σύστημα προώθησης που λειτουργεί σαν αυτό των μεγαλύτερων πυραύλων, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Το όνομα και οι τεχνικές προκλήσεις

Το όνομα “Colibri” προέρχεται από το πουλί κολιμπρί, γνωστό για την ικανότητά του να παραμένει ακίνητο στον αέρα. Ο μεγαλύτερος στόχος της ομάδας ήταν να εξασφαλίσει την σταθερότητα του πυραύλου στον αέρα, κάτι που απαιτεί ακριβείς αλγόριθμους ώστε να διατηρείται κάθετος κατά την πτήση. Αυτή η πρόκληση είναι συγκρίσιμη με το να ισορροπήσει κάποιος ένα μολύβι στο δάχτυλό του, εξηγεί ο Jérémy Marciacq από την ομάδα.

Οι πρώτες δοκιμές και η ασφάλεια

Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτό πεδίο με την υποστήριξη γερανού και σχοινιών, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια του πυραύλου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Για τις δοκιμές αυτές, η ομάδα ανέπτυξε επίσης ένα σύστημα τερματισμού πτήσης. Σε περίπτωση αστάθειας, το σύστημα ενεργοποιεί μηχανισμούς ώστε ο πύραυλος να προσγειώνεται με ασφάλεια.

Η ιστορική επιτυχημένη δοκιμή προσγείωσης

Στις 17 Οκτωβρίου 2024, το Colibri πραγματοποίησε πτήση διάρκειας 60 δευτερολέπτων, φτάνοντας σε ύψος 105 μέτρων. Μετά από μικρή πτήση 30 μέτρων προς τα νοτιοανατολικά, ο πύραυλος επέστρεψε στο σημείο εκτόξευσης και προσγειώθηκε με ακρίβεια χρησιμοποιώντας το διπροωθητικό σύστημα του. Ως ένδειξη της τοπικής τους κουλτούρας, η ομάδα προσάρτησε ένα μικρό συσκευασμένο τυρί σε ένα από τα πόδια προσγείωσης του πυραύλου.

Σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές διαστημικές προσπάθειες

Η επιτυχημένη δοκιμή του GSP κατέστησε το πρόγραμμα πιο επιτυχημένο από αντίστοιχες ευρωπαϊκές διαστημικές προσπάθειες. Η ομάδα δήλωσε ότι ο αρχικός τους στόχος ήταν να κατασκευάσουν τον πρώτο ελβετικό πύραυλο που θα μπορούσε να πετάξει στο διάστημα και να προσγειωθεί αυτόνομα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ή από άλλες ιδιωτικές εταιρείες στην Ευρώπη.

Νέα προοπτική: Συνεργασία με την Pave Space

Το πρόγραμμα Gruyère Space Program έχει ήδη μεταφέρει την τεχνολογία του στην start-up εταιρεία Pave Space, η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το όχημα Colibri σε μηχανικές υπηρεσίες κινητικότητας και επιτήρησης του διαστήματος. Μέχρι το 2027, η Pave Space σκοπεύει να προσφέρει υπηρεσίες παρακολούθησης του διαστήματος, ενώ έως το 2030 αναμένεται να αναπτύξει υπηρεσίες για την παράταση της διάρκειας ζωής των γεωστατικών δορυφόρων.

Η σημασία της επιτυχίας και η μελλοντική πορεία της ομάδας

Η επιτυχημένη προσγείωση του Colibri όχι μόνο αποδεικνύει την ικανότητα των φοιτητών και της ομάδας του GSP αλλά ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, από διαστημικές αποστολές έως τη συντήρηση και επιδιόρθωση δορυφόρων σε τροχιά.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας

Η επιτυχία του Colibri δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να αναπτύξει τεχνολογίες επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων ανταγωνιζόμενη τις μεγάλες δυνάμεις όπως η SpaceX. Καθώς τα συστήματα αυτά συνεχίζουν να βελτιώνονται, η Ευρώπη μπορεί να προσεγγίσει τον στόχο της αυτονομίας στον τομέα των διαστημικών αποστολών, με φοιτητές και νέες τεχνολογικές ομάδες να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Η δοκιμή του Colibri αποδεικνύει ότι τα ερευνητικά ιδρύματα και οι νέες εταιρείες μπορούν να προσφέρουν λύσεις που θα κάνουν τις διαστημικές τεχνολογίες πιο προσιτές και λειτουργικές στο μέλλον, καθιστώντας τις διαθέσιμες όχι μόνο για εθνικές αποστολές αλλά και για εμπορική χρήση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166