Επιλογές για δάπεδα εξωτερικών χώρων μιας κατοικίας

Επιλογές για τα δάπεδα εξωτερικών χώρων μιας κατοικίας

Πολυτέλεια, φυσικότητα ή αντοχή; Από ξύλο, σκυρόδεμα, μάρμαρο, κεραμικό, φυσική πέτρα, βότσαλα ή κυβόλιθους; Οι επιλογές για τα δάπεδα των εξωτερικών χώρων μιας κατοικίας είναι πολλές. Καταλήξτε με κριτήριο το ύφος που θέλετε να δώσετε στη δική σας, αλλά και με το οικονομικό κόστος που μπορείτε να αναλάβετε. Πάντως, για να βρείτε την καλύτερη λύση, ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά των υλικών και αναθέστε την τοποθέτησή τους σε έμπειρους τεχνίτες.

Στο στάδιο της διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων μιας νεόδμητης κατοικίας, το ερώτημα «ποιο δάπεδο ταιριάζει περισσότερο» είναι εύλογο. Η απάντηση όμως δεν είναι εύκολη, ούτε και μπορεί να είναι εύστοχη αν δοθεί βιαστικά. Οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη για το σχεδιασμό των εξωτερικών δαπέδων είναι πολλοί.

Το πρώτο πράγμα που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το κλίμα της περιοχής στην οποία βρίσκεται η κατοικία. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η αντανάκλαση και η θερμότητα που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία έχουν ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα, η αντανάκλαση σε δάπεδα ανοικτού χρώματος και λείας υφής συχνά είναι ανυπόφορη, ενώ δάπεδα με πιο σκούρο χρωματισμό αυξάνουν δραματικά τη θερμοκρασία της επιφάνειάς τους.

Γενικά όμως, ανάλογα με την περιοχή, ο ήλιος, η βροχή, οι μεταβολές στη θερμοκρασία, το χιόνι, ο πάγος ακόμα και η αυξημένη υγρασία έχουν ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή του κατάλληλου υλικού για την επίστρωση των δαπέδων. Κατ’ αρχάς, τα εξωτερικά δάπεδα ενός σπιτιού πρέπει να είναι καλαίσθητα, να έχουν χαρακτήρα, να γίνονται ένα με το εξωτερικό περιβάλλον και να αποτελούν συνέχεια του εσωτερικού. Να προσφέρουν το μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας σε ό,τι αφορά στο συνδυασμό χρωμάτων, αλλά και στο σχεδιασμό. Να είναι πρακτικά και οικονομικά, τόσο στην αρχική τοποθέτησή τους όσο και στη μετέπειτα συντήρησή τους, χωρίς όμως να θυσιάζουν στο ελάχιστο την ποιότητά τους στην εμφάνιση και στην κατασκευή. Τα υλικά που επιλέγονται χρειάζεται να είναι ανθεκτικά στην υγρασία και στην επίδραση του νερού της βροχής.

Επίσης, οι επιφάνειες πρέπει να έχουν κατάλληλη κλίση για την απομάκρυνση του νερού. Ας δούμε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα υλικά κατασκευής για τα δάπεδα εξωτερικών χώρων και τις ανάλογες επεξεργασίες τους.

Προηγούμενο άρθροLichess (online chess) Συχνές Ερωτήσεις
Επόμενο άρθροΟ έρωτας άργησε μια μέρα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας