ΑρχικήΕιδήσειςΕπιστήμονες ανακάλυψαν 4 μεγέθους Γης σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν 4 μεγέθους Γης σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Επιστήμονες ανακάλυψαν 4 μεγέθους Γης σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Μια ομάδα διεθνών αστρονόμων ανακάλυψε τέσσερις πλανήτες μεγέθους Γης σε τροχιά γύρω από το Tau Ceti, ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο, μόλις 12 έτη φωτός μακριά και ορατό με γυμνό μάτι αν κατοικείτε στο νότιο ημισφαίριο. Οι πλανήτες έχουν μάζες μόλις 1,7 γήινης μάζας, που σημαίνει ότι είναι μερικοί από τους μικρότερους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν ποτέ γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ήλιο.

Δύο από τους τέσσερις πλανήτες βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα, πράγμα που απλά σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν υγρό επιφανειακό νερό. Στο δικό μας πλανητικό σύστημα, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι οι δύο εξωτερικοί πλανήτες που βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη πιθανότατα θα επηρεαστούν από ένα μεγάλο δίσκο συντριμμιών γύρω από το αστέρι, επομένως κάθε ζωή που αναδύεται ή θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με αστεροειδείς και κομήτες που χτυπάνε του πλανήτες.

Η ανακάλυψη των πλανητών ήταν κάτω από τις προόδους στις τεχνικές των αστρονόμων. Ανιχνεύθηκαν, όχι άμεσα, αλλά μάλλον με ταλαντεύσεις που έγιναν στο κίνημα του Tau Ceti. Απαιτούσαν τεχνικές που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν μεταβολές στην κίνηση του αστέρα τόσο μικρές όσο 30 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο. Οι ερευνητές πλησιάζουν και πλέον να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν κινήσεις μόλις 10 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ψάξουν για πλανήτες ίδιου μεγέθους με τη Γη.

Ο Steven Vogt, καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο UC Santa Cruz, δήλωσε:

Τώρα περάσαμε τελικά ένα κατώτατο όριο όπου, μέσω πολύ εξελιγμένης μοντελοποίησης μεγάλων συνδυασμένων συνόλων δεδομένων από πολλούς ανεξάρτητους παρατηρητές, μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τον θόρυβο λόγω της αστρικής επιφανειακής δραστηριότητας από τα πολύ μικρά σήματα που παράγονται από τα βαρυτικά ρυμουλκά από τους πλανήτες που πλατίζουν με τη Γη.

Τα ηλιόλουστα αστέρια πιστεύεται ότι είναι οι καλύτεροι στόχοι για την εξεύρεση πλανητών που μοιάζουν με τη Γη, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να κλειδωθούν. Τα μικρά αστέρια κόκκινων νάνων είναι πιο συνηθισμένα όμως και όλοι οι κατοικήσιμοι πλανήτες που τους τροχίζουν τείνουν να είναι κλειστοί λόγω της εγγύτητας, καθιστώντας τους ανόμοιους με τη Γη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166