ΑρχικήΕιδήσειςΈρευνα: Επιδεινώθηκε ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια

Έρευνα: Επιδεινώθηκε ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια

Η κηλίδα του αντισημιτισμού στην Ευρώπη έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια και μάλιστα προβλέπεται ό,τι ετούτη η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας που συμμετείχαν 2.700 Ευρωπαίοι Εβραίοι ηλικίας από 16 έως 34 ετών και διαπίστωσε ό,τι το 44% έχει υποστεί κάποιου είδους παρενόχληση (μικρή ή μεγάλη) λόγω της πίστης τους, εν τούτοις αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα ενδύματα που φορούσαν, τα οποία είναι ταυτισμένα με τη θρησκεία τους.

Αν και οι νεαροί Εβραίοι στην Ευρώπη είναι πιο εκτεθειμένοι στον αντισημιτισμό από τους υπόλοιπους που ζουν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές και χώρες – κατά περίπου 12% – ωστόσο η πλειοψηφία αυτών των ατόμων δήλωσε ακόμη πιο ισχυρή προσκόλληση στην εβραϊκή τους ταυτότητα. Εν ολίγοις όλη αυτή η αφόρητη κατάσταση τους έκανε να στραφούν και να αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο την εβραϊκή θρησκεία τους.

Η Ευρωπαία επίτροπος σε θέματα Δικαιοσύνης και Ισότητας των Φύλων, Věra Jourová σημείωσε: «Οι νέοι Ευρωπαίοι Εβραίοι μέσα από όλο αυτό το συρφετό δείχνουν να είναι πολύ πιο συνδεδεμένοι με την εβραϊκή ταυτότητά τους. Όμως το δυσάρεστο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως αυτά τα άτομα φοβούνται για την ασφάλειά τους στην Ευρώπη, επειδή τολμούν να φορούν το kippah (το καπελάκι που φορούν οι ορθόδοξοι Εβραίοι)».

Από όσους υπέστησαν παρενόχληση, το 80% δήλωσε ό,τι δεν το αναφέρουν καν στις στις δημόσιες αρχές – και λιγότερο από το ήμισυ δήλωσε ό,τι η κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας τους προστατεύει επαρκώς. Ενώ, μόνο το 17% δήλωσε ό,τι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών όπου κατοικούν καταπολεμούν αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Η παρούσα έκθεση της ΕΕ είναι η δεύτερη που διεξήχθη μέσα σε έξι μήνες για να φωτίσει τον αυξανόμενο πρόβλημα που σχετίζεται με τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη.

Από εκείνους που αντιμετώπισαν αντισημιτικά περιστατικά, το 30% δήλωσε ό,τι ο δράστης ήταν κάποιος μουσουλμάνος με εξτρεμιστική άποψη, και το 21% δήλωσε ό,τι ο επιτιθέμενος ήταν κάποιος που είχε πολιτική συνείδηση στην αριστερή ιδεολογία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166