Ερευνητές ανακάλυψαν τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του Ποσειδώνα.
Εκτελώντας αρκετές προσομοιώσεις των συνθηκών της πυκνής στρώσης μεταξύ της ατμόσφαιρας και του πυρήνα του Ποσειδώνα, γνωστού ως μανδύα, οι ερευνητές βοήθησαν στην επίλυση του μυστηρίου αυτού που βρίσκεται κάτω από τον πιο μακρινό πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.
Τα κατεψυγμένα μείγματα νερού, αμμωνίας και μεθανίου αποτελούν το μανδύα του πλανήτη, αλλά η μορφή με την οποία αποθηκεύονται αυτές οι χημικές ουσίες είναι ελάχιστα κατανοητές.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, έδειξε ότι τα κατεψυγμένα μείγματα νερού και αμμωνίας μέσα στον Ποσειδώνα και σε άλλους πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου του Ουρανού, είναι πιθανό να σχηματίσουν μια μικρή μελετημένη ένωση που ονομάζεται ημι-ένυδρη αμμωνία.
«Αυτή η μελέτη μας βοηθά να προβλέψουμε καλύτερα τι βρίσκεται μέσα σε παγωμένους πλανήτες όπως ο Ποσειδώνας. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η ημιένυδρη αμμωνία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συστατικό του μανδύα στις παγοκύστες και θα συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησης αυτών των κατεψυγμένων κόσμων “, δήλωσε ο Andreas Hermann από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Βρετανία.
Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε πλανήτες όπως ο Ποσειδώνα που ονομάζονται παγοκύστες σημαίνει ότι οι χημικές ουσίες σε αυτούς τους μακρινούς κόσμους υπάρχουν σε παγωμένη κατάσταση, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η χρήση εργαστηριακών πειραμάτων για τη μελέτη αυτών των συνθηκών είναι περίπλοκη, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αναδημιουργηθούν οι ακραίες πιέσεις και οι θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε αυτές τις παγοκύστες.
Έτσι, οι επιστήμονες διενήργησαν υπολογιστικές προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας των συνθηκών στο μανδύα και εξετάζοντας πώς οι χημικές ουσίες αντιδρούν μεταξύ τους με πολύ υψηλές πιέσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι ήταν σε θέση να προβλέψουν ποιες ενώσεις σχηματίζονται στο μανδύα.
Το έργο διεξήχθη σε συνεργασία με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Jilin της Κίνας. “Τα μοντέλα υπολογιστών είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να μελετήσουμε αυτές τις ακραίες θέσεις και τώρα στηρίζουμε αυτή τη μελέτη για να έχουμε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί”, δήλωσε ο Hermann.