Έρωτας, φαγητό και ελεημοσύνη, το τρίπτυχο της ευτυχίας

Έρωτας, φαγητό και ελεημοσύνη, το τρίπτυχο της ευτυχίας

Η ελεημοσύνη προκαλεί στο άτομο την ίδια ευεξία με τον έρωτα (σαρκική πράξη) και το φαγητό, υποστήριξαν αμερικανοί ερευνητές σε μία πρωτότυπη έρευνα που τα ευρήματα της πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Όρεγκον Ulrich Mayr με την ομάδα του διεξήγαγε μια έρευνα, που τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν πως όταν οι άνθρωποι κάνουν εθελοντικές δωρεές, νιώθουν αυτομάτως ένα συναίσθημα αντίστοιχο με αυτό που έχουν μετά τον έρωτα, ή μετά από ένα καλό γεύμα.

Δεκαεννέα γυναίκες συμμετείχαν στην έρευνα, στις οποίες ζητήθηκε να δώσουν από 100 δολάρια η καθεμιά σε μια εκκλησία για τη βοήθεια στη σίτιση των αστέγων, και με ειδικά μηχανήματα παρατήρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της μετάβασης των χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό τους λογαριασμό στο λογαριασμό της τράπεζας.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, την οποία παρακολουθούσαν και οι 19 εθελόντριες, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια διέγερση στα σημεία του εγκεφάλου που καθορίζουν τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλούνται από τις βασικές μας ανάγκες – με πιο απλά λόγια στις περιοχές του εγκεφάλου που αναγνωρίζουν τι είναι καλό για εμάς.

Όπως εξήγησε ο Mayr, «τα σημεία αυτά του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν, ελέγχουν, εκτός των άλλων, και τον βαθμό του αλτρουισμού που διαθέτει ένας άνθρωπος. Όσο μεγαλύτερος ο αλτρουισμός, τόσο μεγαλύτερο το συναίσθημα ευχαρίστησης που δημιουργείται στο άτομο».

Σκοπός της ερευνητικής ομάδας ήταν να ανακαλύψουν αν προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα η πράξη του να δίνεις, δηλαδή αυτή καθαυτή ως ανιδιοτελή ανεργία, ή αν η ευχαρίστηση καθορίζεται από τα κοινωνικά και εγωιστικά κριτήρια της φιλανθρωπίας, θέλοντας το εκάστοτε άτομο να δείξει στο ευρύ κοινό πόσο μεγάλη ψυχή έχει για να νιώσει την απαιτούμενη ικανοποίηση που θα τον διαφοροποιήσει από τους υπόλοιπους συνανθρώπους του.

Ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές πως η φιλανθρωπία με όποιο κίνητρο και αν γίνεται, π.χ. ακόμη και αν διεξάγεται για να ενισχύσει κάποιος το εξωτερικό του προφίλ στην κοινωνία, δηλαδή για τη ματαιοδοξία του, από τη στιγμή που βοηθάει ένα αδύναμο άτομο ή ένα μεγάλο κοινωνικό σύνολο, δεν παύει να θεωρείται μία σωστή ενέργεια που πρέπει να την μιμηθούν και οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν μάθει μόνο να παίρνουν, και όχι να δίνουν.

Προηγούμενο άρθροVolvo μοντέλα, λίστα με αυτοκίνητα
Επόμενο άρθροΤα είχα, αλλά τα χάλασα. Τι να κάνεις για να συνέλθεις
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας