Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών αναγκάζονται εκ των πραγμάτων συχνά να τοποθετούν οπτικές ίνες στα κέντρα των πόλεων, όπου η υψηλή πυκνότητα κατοικιών καθιστά πιο περίπλοκη τη διαδικασία.
Ωστόσο, το κόστος αυξάνεται σημαντικά όταν πρόκειται για αγροτικές περιοχές με λιγότερους κατοίκους και μεγαλύτερες αποστάσεις. Το μεγαλύτερο κόστος αφορά την πολιτική μηχανική και όχι τόσο τα υλικά. Οι κάτοικοι, επιπλέον, πρέπει να ανεχτούν θόρυβο και κυκλοφοριακές διακοπές κατά τη διάρκεια των έργων.
Η εταιρεία BBV Germany προτείνει μια λύση που μειώνει τον θόρυβο, τις διακοπές κυκλοφορίας και τα κόστη, μέσω της νέας διαδικασίας.
Η νέα μέθοδος τοποθέτησης και η εφαρμογή της
Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η BBV είναι ήδη διαδεδομένη στην Αυστρία και τώρα εφαρμόζεται και στη Γερμανία, σύμφωνα με το DIN 18220. Το πρότυπο αυτό εφαρμόζει τις αναγνωρισμένες τεχνολογικές διαδικασίες για τη χάραξη, φρεζάρισμα και οργώματα του εδάφους.
Πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική κατασκευή
Η διαδικασία περιλαμβάνει την κοπή μιας στενής σχισμής πλάτους 3-11 εκατοστών και βάθους 7-11 εκατοστών στην ασφαλτική επιφάνεια του δρόμου. Αντίθετα, η συμβατική μέθοδος απαιτεί το σκάψιμο μιας τάφρου βάθους 60-80 εκατοστών και πλάτους 30 εκατοστών.
Αυτή η τεχνική έχει το πλεονέκτημα ότι δεν διαταράσσει τη βάση του δρόμου, με αποτέλεσμα να διατηρείται η σταθερότητα του οδοστρώματος. Στην σχισμή τοποθετούνται σωλήνες για τις οπτικές ίνες, οι οποίοι καλύπτονται στη συνέχεια με ασφαλτοκονίαμα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία παρέχονται από την εταιρεία Fiber Europe.
Ταχύτερη τοποθέτηση οπτικών ινών
Η BBV Deutschland είναι η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο. Το έργο ξεκίνησε στην περιοχή του Dahner Felsenland, μια αγροτική κοινότητα στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Σύμφωνα με την εταιρεία, μπορούν να τοποθετηθούν έως και 600 μέτρα οπτικών ινών την ημέρα, με δυνατότητα να διπλασιαστεί η ταχύτητα σε ιδανικές συνθήκες. Σε σύγκριση, η συμβατική μέθοδος τοποθέτησης σε βάθος 80 cm επιτρέπει μόνο 60-80 μέτρα ανά ημέρα.
Η ταχύτερη υλοποίηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για μεγάλα έργα στις αγροτικές περιοχές, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και η παραδοσιακή μέθοδος κατασκευής είναι πιο αργή και δαπανηρή. Η μέθοδος τοποθέτησης είναι, λοιπόν, ένα σημαντικό συμπλήρωμα στις συμβατικές τεχνικές τοποθέτησης οπτικών ινών.
Λιγότερες διακοπές κυκλοφορίας
Ένα ακόμη πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι επηρεάζει λιγότερο την κυκλοφορία. Ο δρόμος που έχει ανοιχτεί με αυτή τη μέθοδο μπορεί να επαναλειτουργήσει μέσα σε δύο ημέρες, ενώ με τις συμβατικές μεθόδους μπορεί να παραμείνει κλειστός για δύο έως έξι εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατή η μερική διακοπή της κυκλοφορίας, επιτρέποντας έτσι την περιορισμένη χρήση του δρόμου κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Εμπόδια από τις τοπικές αρχές και τον κατασκευαστικό κλάδο
Παρά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, υπάρχουν εμπόδια στην ευρεία υιοθέτησή της. Ορισμένοι δήμοι και κατασκευαστικές εταιρείες προτιμούν τις παραδοσιακές μεθόδους τοποθέτησης οπτικών ινών, θεωρώντας τις πιο αξιόπιστες και ασφαλείς. Επιπλέον, ο κατασκευαστικός κλάδος συχνά επιλέγει τη συμβατική μέθοδο επειδή είναι πιο κερδοφόρα για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν τα έργα.
Ωστόσο, με την εισαγωγή του προτύπου DIN 18220, η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρυζωνικών Επικοινωνιών (BREKO) καλεί τον κατασκευαστικό κλάδο να αποδεχθεί τη νέα μέθοδο, προκειμένου να επιταχυνθεί η επέκταση των δικτύων οπτικών ινών.
Η μείωση των επιφυλάξεων και η πορεία προς το μέλλον
Παρά την αρχική αντίσταση, οι επιφυλάξεις απέναντι σε τούτη τη μέθοδο τοποθέτησης μειώνονται σταδιακά. Η BBV ελπίζει ότι η επιτυχία του έργου στο Dahner Felsenland θα πείσει και άλλες τοπικές αρχές να υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία. Η τυποποίηση του DIN αποτελεί επιχείρημα που ενισχύει τη νομιμότητα της μεθόδου και διευκολύνει τις τοπικές αρχές να εγκρίνουν τη χρήση της.
Ο δήμαρχος του Dahner Felsenland, Michael Zwick, έχει ήδη δηλώσει την ικανοποίησή του από την ταχύτητα της επέκτασης και τη χαμηλή επιβάρυνση των κατασκευαστικών έργων, κάτι που το θεωρεί ως απόδειξη ποιότητας.
Το μέλλον της οπτικής ίνας στη Γερμανία
Η νέα διαδικασία θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την ταχύτερη και οικονομικότερη ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, ειδικά σε περιοχές όπου οι συμβατικές μέθοδοι ήταν ακριβές ή δύσκολες να υλοποιηθούν. Η τεχνολογία αυτή συμβάλλει στη μείωση του χρόνου υλοποίησης των έργων, στη μείωση του κόστους, καθώς και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς μειώνεται η ποσότητα των εκσκαφών και των μεταφορών στο εργοτάξιο.
Με την ευρύτερη εφαρμογή της μεθόδου και την ανάπτυξη νέων εργαλείων για την τοποθέτηση οπτικών ινών, είναι πιθανό ότι η επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων θα γίνει πιο γρήγορη και προσιτή, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Το μέλλον της ψηφιακής συνδεσιμότητας εξαρτάται από την υιοθέτηση τέτοιων καινοτόμων τεχνολογιών, που μειώνουν τα εμπόδια και καθιστούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο διαθέσιμη σε περισσότερους ανθρώπους. Η προώθηση της ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών μέσω νέων μεθόδων, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.