ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήFantastic Four: Rise of the Silver Surfer (Original Motion Picture Soundtrack)

Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (Original Motion Picture Soundtrack)

Τέσσερις οι εποχές του Vivaldi, τέσσερις οι καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, τέσσερις και οι Φανταστικοί που θα σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή. Στο πρώτο μέρος της χειρότερης, πριν το τρισάθλιο Ghost Rider, μεταφοράς comics στην μεγάλη οθόνη, παρακολουθήσαμε τέσσερις απλούς ανθρώπους μετά από ένα ατύχημα στο διάστημα να αποκτούν super δυνάμεις, να δυσκολεύονται να το συνειδητοποιήσουν και στο τέλος να ξεπαστρεύουν τον αρχικακό σε μια τελική 5λεπτη σεκάνς, στην οποία ο μέσος θεατής χρειαζόταν μηχανολογικές γνώσεις (και δη αντοχή υλικών) για να καταλάβει πως γίνεται ένας τόσο πανίσχυρος κακός να βγει από την μέση τόσο εύκολα.

Σε καθαρά κινηματογραφικό επίπεδο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρώτο μέρος των τεσσάρων Φανταστικών θα έπρεπε να τιτλοφορείται «η Jessica Alba και τρεις άκυροι κομπάρσοι μας τρώνε το χρόνο χαριεντιζόμενοι επί της οθόνης», και αν θυμηθώ τις συμβουλές του ψυχαναλυτή μου αναφορικά με την ταινία, ίσως τελικά στο τέλος να ευχόμουν να κερδίσει ο κακός, για να μην έχουμε τώρα τραβήγματα με ασημένιους surfer και λοιπά προβλήματα.

Τέλος πάντων. Ο silver surfer είναι εδώ και μας προσφέρει άλλο ένα λόγο να απολαύσουμε την Jessica Alba και τους τρεις κομπάρσους στο δεύτερο μέρος της ταινίας και όπως κάθε surfer που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται και ένα καλό soundtrack για να επιδοθεί στα εντυπωσιακά του κόλπα επί των συννεφοκυμμάτων.

Soundtrack που αναλαμβάνει να ενορχηστρώσει/αποδώσει ο John Ottman, με σαφή και κύριο στόχο του να γράψει «διαστημική surf» μουσική. Το κίνημα της surf μουσικής είναι ιστορικά ένα από τα πιο βραχύβια στην Αμερικάνικη, 60s μουσική, αλλά παρόλα αυτά πρόλαβε να μας προσφέρει άφθονη χαρά/χαλάρωση και κάποια κομμάτια που όταν τα ακούμε ακόμα και σήμερα στο ραδιόφωνο, μας κάνουν να θέλουμε να κερώσουμε την σανίδα μας και να πέσουμε στα μανιασμένα κύματα του Malibu (ή έστω της Αναβύσσου) για να εντυπωσιάσουμε τις μπικινοφορούσες της παραλίας.

Ο Ottman έχοντας υπόψη του αυτή ακριβώς την αίσθηση της ελευθερίας, ταχύτητας, ξενοιασιάς, την ανακατεύει με την απόκοσμη διάθεση του διαστήματος και την καταχνιά που σαφέστατα πρέπει να φέρει ένας τόσο κακός «κακός»(sic) και μας παραδίδει ένα σύνολο κομματιών ορχηστρικής υφής και μυστηριακού υποστρώματος. Η μουσική του καταφέρνει να ντύσει ηχητικά την ταινία περίφημα, καθώς όλος ο προαναφερθείς χαρακτήρας αναβλύζει μέσα από τα γυρίσματα, τις μουσικές φράσεις και το εσώτερο DNA της παρούσης συλλογής και έτσι σαφέστατα καταφέρνει να επιτύχει τον στόχο του που δεν είναι άλλος από την τέρψη του ασημένιου surfά.

Παρ’όλα αυτά, αν και ο surf ήχος απομονωμένος μας θέλγει και ο απόκοσμος/διαστημικός ήχος έχει δώσει στο παρελθόν εξαιρετικά αποτελέσματα (βλ. Star Wars – την μουσική υφή/κλισέ των οποίων δανείζεται σαφέστατα ο Ottman), ο συνδυασμός τους «χάνει» εξαιρετικά εκτός οθόνης.

Το παρόν ost μπορεί να είναι καταπληκτικό για την ταινία, ή για ένα ντοκυμαντέρ που θα μας πληροφορούσε για την εκβιομηχάνιση μιας άλλοτε πράσινης περιοχής και τον αντίκτυπό της στην τοπική ομάδα badminton, αλλά δεν μπορεί να έχει κάποια άλλη χρησιμότητα. Χωρίς surf και χωρίς διάστημα, η μουσική ηχεί μονοδιάστατη και απλούστατα συνοδευτική – δεν έχει κάτι να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να μας κάνει να ασχοληθούμε περαιτέρω με την παρούσα δημιουργία.

Average ταινία, average μουσική. Καλή ως πρώτη ύλη, μετριότατη ως τελικό προϊόν. Αγχωμένοι για το μέλλον της Jessica Alba και αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τους τέσσερις φανταστικούς να υπερνικούν το εμπόδιο των κακών του διαστήματος για άλλη μια φορά, ακούγοντας παράλληλα την δημιουργία του Ottman. Μετά το σφύριγμα της λήξης όμως, ταινία και soundtrack περνάνε στα αζήτητα, εκεί που ενδεχομένως τους αξίζει να είναι. Neeeext…

 • Βαθμολογία: 6/10

Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer Soundtrack Track Listing

 1. Silver Surfer Theme
 2. Main Title/Arrival
 3. Pursuing Doom
 4. Wedding Day Jitters
 5. Chasing the Surfer
 6. Camp Testosterone/Meeting the Surfer
 7. A Little Persuasion
 8. Sibling Switch
 9. Someone I Once Knew
 10. Botched Heroics
 11. The Future/Doom`s Deal
 12. Outside Help
 13. Doom`s Double Cross
 14. Springing the Surfer
 15. Mr. Sherman/Under the Radar
 16. Four in One
 17. Silver Savior/Aftermath
 18. Gunshot Wedding
 19. Noren Radd
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Dreamgirls: Music From the Motion Picture

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166