Φορητή συσκευή με λέιζερ μπορεί να εντοπίσει τα νοθευμένα αλκοολούχα ποτά.
Οι επιστήμονες έχουν εφεύρει την πρώτη φορητή συσκευή στον κόσμο που μπορεί να ανιχνεύσει τα νοθευμένα αλκοολούχα ποτά (γνωστά ως μπόμπες) χωρίς καν να αποκτήσουν πρόσβαση εντός της φιάλης στο ποτό.
Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέπτυξε τη συσκευή SORS (spatially offset Raman spectroscopy)), η οποία μπορεί να εντοπίσει ψεύτικα αλκοολούχα ποτά όπως βότκα και ουίσκι ενώ βρίσκονται ακόμα στα μπουκάλια τους με λέιζερ.
Όταν η δέσμη φωτός έχει ως στόχο τα περιεχόμενα της συσκευής, λέγεται ότι επιτρέπει την «απομόνωση των χημικώς πλούσιων πληροφοριών που διατηρούνται μέσα στο ποτό» και μπορεί να παρέχει μια πολύ ακριβή χημική ανάλυση των περιεχομένων.
Η ομάδα εξέτασε το gadget που στοχεύει στην εύρεση παραποίησης / απομίμησης σε περίπου 150 γνωστές μάρκες ουίσκι, ρούμι, τζιν και βότκα, καθώς και 40 παραποιημένα προϊόντα. Η συσκευή μπόρεσε να διακρίνει με επιτυχία τη διαφορά μεταξύ των περιεχομένων των γνήσιων σημάτων και των ψευδών φιαλών, μετρώντας το επίπεδο αλκοόλ στο εσωτερικό και εάν είχε προστεθεί μεθανόλη για την αραίωση του προϊόντος.
Η συσκευή SORS ανίχνευσε τη χημική σύνθεση της φθηνότερης μεθανόλης και πέντε άλλων απαγορευμένων ουσιών που είναι ακατάλληλες για να τις πιει ο άνθρωπος , τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως από τους παραχαράκτες για να προστεθούν στα γνήσια οινοπνευματώδη ποτά, προκειμένου να βγάλουν επιπλέον κέρδος από αυτήν την κομπίνα.
Επί του παρόντος, οι μέθοδοι για τον εντοπισμό ψευδούς ποτού θα πρέπει να διεξάγονται σε εργαστήριο, αλλά η συσκευή χειρός θα είναι σε θέση να δώσει μια άμεση ανάγνωση για την πρώτη φορά.
“Η παραχάραξη τροφίμων και ποτών έρχεται έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ιδίως όσον αφορά τα αλκοολούχα προϊόντα. Ένα ουσιαστικό μέρος της διασφάλισης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι να παρέχουν τη βεβαιότητα ότι αυτά τα προϊόντα είναι αυθεντικά και δεν έχουν μολυνθεί ή παραποιηθεί”, δήλωσε ο καθηγητής Roy Goodacre, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Η ασφάλεια που μπορεί να έχει η συσκευή SORS για τον καταναλωτή μπορεί να είναι σημαντική στην ικανότητά της να εντοπίζει επικίνδυνα επίπεδα μεθανόλης, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, τύφλωση, ακόμη και θάνατο εάν καταναλωθεί σε τεράστιες ποσότητες.