ΑρχικήSmartphonesΦόρτιση κινητού τηλεφώνου: Συμβουλές για να διατηρήσετε τη μπαταρία υγιή

Φόρτιση κινητού τηλεφώνου: Συμβουλές για να διατηρήσετε τη μπαταρία υγιή

Ο λάθος χειρισμός του κινητού τηλεφώνου την ώρα που φορτίζει η μπαταρία μπορεί να προκαλέσει, στη χειρότερη περίπτωση, ακόμη και πυρκαγιά.

Η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για εκατομμύρια χρήστες. Παρόλα αυτά, συχνά αγνοούμε τις βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση της υγείας της μπαταρίας, με αρνητικό αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά της ή, σε ακραίες περιπτώσεις, να προκληθεί ακόμα και πυρκαγιά.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, που κυριαρχούν στα περισσότερα σύγχρονα κινητά, διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απαιτούν φροντίδα και συγκεκριμένες ενέργειες για την διατήρηση της υγείας τους.

Ακολουθούν παρακάτω μερικές συμβουλές για τη σωστή φόρτιση του smartphone.

Φόρτιση έως το 100%;

Σε αντίθεση με τις μπαταρίες νικελίου-καδμίου, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου λειτουργούν καλύτερα όταν διατηρούνται σε εύρος φόρτισης μεταξύ 20% και 80%. Η συνεχής φόρτιση έως το 100% όπως και η πλήρης αποφόρτιση μπορεί να προκαλέσει άσκοπη φθορά.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η διατήρηση του επιπέδου φόρτισης εντός αυτού του εύρους αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Επιπλέον, συνιστάται η φόρτιση του κινητού σε μικρές δόσεις αρκετές φορές την ημέρα, αντί για μια μεγάλη φόρτιση μία φορά. Η πρακτική αυτή μειώνει την καταπόνηση της μπαταρίας και αποτρέπει την υπερθέρμανση.

Σωστή φόρτιση για αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς

Η θερμότητα είναι ένας από τους κύριους εχθρούς των μπαταριών ιόντων λιθίου. Η φόρτιση της συσκευής σε δροσερά και αεριζόμενα μέρη είναι απαραίτητη. Επιπλέον, συνιστάται να αφαιρείτε οποιαδήποτε προστατευτική θήκη κατά τη φόρτιση, ειδικά εάν δεν επιτρέπει επαρκή απαγωγή θερμότητας.

Ομοίως, συνιστάται πάντα να χρησιμοποιείτε τον γνήσιο φορτιστή ή, σε αντίθετη περίπτωση, έναν καλής ποιότητας με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Οι απομιμήσεις γνήσιων ή χαμηλής ποιότητας φορτιστές μπορούν όχι μόνο να μειώσουν την απόδοση φόρτισης, αλλά και να καταστρέψουν την μπαταρία ή ακόμη και να δημιουργήσουν κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ένα ακόμη σημαντικό λάθος είναι ότι πολλοί συνηθίζουν να αφήνουν το κινητό τους να φορτίζει όλη τη νύχτα, αυτή η πρακτική μπορεί να είναι επιβλαβής. Ενώ πολλά σύγχρονα τηλέφωνα διαθέτουν τεχνολογία που σταματά τη φόρτιση στο 100%, η συνεχής διατήρηση της μπαταρίας στο μέγιστο επίπεδο για ώρες μπορεί να συμβάλει στη φθορά.

Τι να κάνετε όταν φορτίζει το κινητό τηλέφωνο

Το να αφήνετε το κινητό συνδεδεμένο μετά την επίτευξη του 100% μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως “φόρτιση παράλληλη” ή “trickle charge”, όπου μικρές ποσότητες ενέργειας συνεχίζουν να ρέουν για να διατηρηθεί η πλήρης φόρτιση. Αυτό δημιουργεί περιττή πίεση στην μπαταρία.

Επίσης, η χρήση εφαρμογών που απαιτούν πολλούς πόρους, όπως παιχνίδια ή βίντεο υψηλής ανάλυσης, ενώ το κινητό φορτίζει, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία της συσκευής και να επηρεάσει την υγεία της μπαταρία. Είναι προτιμότερο να αφήνετε τη συσκευή σε κατάσταση αναμονής κατά τη διαδικασία της φόρτισης.

Ποιοι άλλοι τρόποι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού

Οι ενημερώσεις λογισμικού συχνά περιλαμβάνουν βελτιώσεις για τη διαχείριση της μπαταρίας. Οι κατασκευαστές συνήθως βελτιστοποιούν τις διαδικασίες φόρτισης και τη χρήση ενέργειας μέσω ενημερώσεων, επομένως η διατήρηση ενός ενημερωμένου λειτουργικού συστήματος μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία της μπαταρίας.

Επίσης, η ενεργοποίηση της λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας όταν η μπαταρία είναι χαμηλά επίπεδα δεν παρατείνει μόνο τη χρήση του κινητού, αλλά μειώνει και την πίεση στην μπαταρία, επιτρέποντας της να είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδέεται στο φορτιστή.

Επιπλέον, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής που καθορίζεται από τους κύκλους φόρτισης. Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης ισοδυναμεί με μια πλήρη αποφόρτιση του 100%, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνεται σε μία μόνο φορά.

Για παράδειγμα, δύο φορτίσεις του 50% ισοδυναμούν με έναν κύκλο. Η κατανόηση αυτού του χαρακτηριστικού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης των φορτίσεων, κάτι που συνεπάγεται με λιγότερη επιβάρυνση της μπαταρίας.

Πάμε παρακάτω να δούμε συνοπτικά τις 10 πολυτιμότερες συμβουλές για αυτό το θέμα:

  1. Αποφύγετε την πλήρη αποφόρτιση και τη συνεχή πλήρη φόρτιση

Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν χρειάζονται πλήρη αποφόρτιση πριν από την επαναφόρτιση. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να κρατάτε τη μπαταρία σας μεταξύ 20% και 80% για να επιμηκύνετε τη ζωή της. Η συνεχής πλήρης φόρτιση (100%) και η πλήρης αποφόρτιση (0%) μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

  1. Χρησιμοποιείτε αυθεντικούς φορτιστές και καλώδια

Οι αυθεντικοί φορτιστές και καλώδια που παρέχονται από τον κατασκευαστή του κινητού σας είναι βέλτιστα σχεδιασμένα για τη συσκευή σας. Οι φθηνοί ή μη αυθεντικοί φορτιστές μπορεί να μην προσφέρουν σταθερή τάση ή να υπερθερμαίνονται, κάτι που μπορεί να βλάψει τη μπαταρία.

  1. Αποφύγετε την υπερθέρμανση

Η υπερθέρμανση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που μειώνουν τη ζωή της μπαταρίας. Μην αφήνετε το κινητό σας στον ήλιο ή σε ζεστές επιφάνειες. Εάν παρατηρήσετε ότι η συσκευή σας θερμαίνεται κατά τη φόρτιση, αφαιρέστε την από τη θήκη της και προσπαθήστε να τη φορτίσετε σε δροσερό μέρος.

  1. Μην χρησιμοποιείτε τη συσκευή κατά τη φόρτιση

Η χρήση βαρέων εφαρμογών κατά τη φόρτιση, όπως παιχνίδια ή βίντεο, μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και επιπλέον φθορά στη μπαταρία. Προσπαθήστε να αφήνετε το κινητό σας σε κατάσταση αναμονής κατά τη διάρκεια της φόρτισης.

  1. Βάλτε την λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας

Απενεργοποιήστε τις μη απαραίτητες λειτουργίες όπως το Bluetooth, το Wi-Fi, το GPS, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Επίσης, η μείωση της φωτεινότητας της οθόνης και η χρήση σκοτεινού θέματος (Dark Mode) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

  1. Ενημερώστε το λογισμικό σας

Οι κατασκευαστές συχνά παρέχουν ενημερώσεις λογισμικού που περιλαμβάνουν βελτιώσεις στη διαχείριση της μπαταρίας. Φροντίστε να κρατάτε το λογισμικό της συσκευής σας ενημερωμένο για να επωφεληθείτε από αυτές τις βελτιώσεις.

  1. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις και τις δονήσεις

Η συνεχής ενεργοποίηση της οθόνης και οι δονήσεις για ειδοποιήσεις καταναλώνουν ενέργεια. Περιορίστε τις ειδοποιήσεις στις πιο σημαντικές εφαρμογές και απενεργοποιήστε τις δονήσεις όπου είναι δυνατόν.

  1. Αποθηκεύστε τη συσκευή σας σωστά αν δεν τη χρησιμοποιείτε

Αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποθηκεύστε την με τη μπαταρία φορτισμένη περίπου στο 50%. Μην αφήνετε τη συσκευή αποθηκευμένη με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη ή πλήρως αποφορτισμένη.

  1. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας

Όταν η μπαταρία σας είναι χαμηλή, ενεργοποιήστε τη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (Low Power Mode). Αυτή η λειτουργία μειώνει την κατανάλωση ενέργειας μειώνοντας την απόδοση της συσκευής και περιορίζοντας τις λειτουργίες παρασκηνίου.

  1. Αποφύγετε την ασύρματη φόρτιση για συνεχόμενη χρήση

Η ασύρματη φόρτιση μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση λόγω της αυξημένης ενεργειακής απώλειας σε μορφή θερμότητας. Χρησιμοποιήστε την ασύρματη φόρτιση περιστασιακά και προτιμήστε τη χρήση καλωδίου για την καθημερινή φόρτιση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166