Φωτοηλεκτρικά νανομηχανήματα καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτά τα μικροσκοπικά, φωτοηλεκτρικά νανομηχανήματα μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Durham έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη δημιουργώντας νανομηχανές που μπορούν να διεισδύσουν σε καρκινικά κύτταρα και να τους σκοτώσουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι νανομηχανές, που είναι χτισμένες από μια αλυσίδα ατόμων, κινούνται από το φως και μπορούν να σκοτώσουν τα κύτταρα διαπερνώντας τη μεμβράνη, σύμφωνα με μια αναφορά στο The Telegraph.

Μόλις πυροδοτηθούν από το φως, αυτά τα μηχανήματα περιστρέφονται με ταχύτητα 3 εκατομμύρια φορές ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας αρκετή ισχύ για μία διακόψουν το δρόμο τους μέσω ετούτης της διεργασίας.

Ουσιαστικά, χρησιμεύουν ως μικροσκοπικά μόρια περιδίνησης που καταστρέφουν τα κύτταρα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μόρια είναι τόσο μικρά, ώστε ακόμη και 50.000 από αυτά να είναι ακόμη μικρότερα από μία ανθρώπινη τρίχα, οπότε καταλαβαίνετε για τι διαστάσεις μιλάμε.

Κάθε νανομηχανή έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ευαίσθητη σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο τύπο κυττάρου, κάτι που ώθησε τους επιστήμονες στο Durham University να στοχεύσουν τα καρκινικά κύτταρα προστάτη με αυτά τα τεχνητά δημιουργημένα σωματίδια.

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι τα μηχανήματα χρειάστηκαν περίπου ένα έως τρία λεπτά για να τρυπήσουν την εξωτερική μεμβράνη ενός ανθρώπινου καρκίνου του προστάτη. Αρκετά βίντεο αποκάλυψαν ότι σκότωσε το νοσούντα κύτταρο αμέσως μετά την είσοδό του.

Ο Δρ Ρόμπερτ Παλ του πανεπιστημίου του Durham ανέπτυξε την σκέψη του λέγοντας: «Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της επίτευξης της φιλοδοξίας μας να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νανομηχανήματα ενεργοποιούμενα με φως για να στοχεύσουμε καρκινικά κύτταρα όπως αυτά που υπάρχουν στους μαστούς και τα μελανώματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ανθεκτικές στην υπάρχουσα χημειοθεραπεία».

Η ανάπτυξη των νανομηχανών βρίσκεται ακόμα σε στάδιο εκκίνησης, με πειράματα που διεξάγονται σε μικροοργανισμούς και μικρά ψάρια.

Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να δούμε τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε προηγμένες μεθόδους μη επεμβατικής θεραπείας – είτε με την ακριβή στόχευση κυττάρων με φάρμακα, είτε με την πραγματική θανάτωση των καρκινικών κυττάρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας