ΑρχικήΕργασίαΓιατί παίρνεις κακές επαγγελματικές αποφάσεις;

Γιατί παίρνεις κακές επαγγελματικές αποφάσεις;

Γιατί παίρνεις κακές επαγγελματικές αποφάσεις, και γιατί κατευθύνεσαι ασυνείδητα σε αυτό το κακό μονοπάτι; Αυτά είναι μερικά ρητορικά ερωτήματα που ταλανίζουν πολλούς εργαζόμενους σε οποιοδήποτε τομέα. Ωστόσο το Texnologia.Net θα ξεσκεπάσει αυτό το άλυτο μυστήριο στις παρακάτω ενότητες, αποδεικνύοντας πως ήρθε η ώρα ήρθε η ώρα να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα.

Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία που δούλευα εξαγόρασε μία άλλη. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Στην πραγματικότητα, ήταν οι άλλοι που μας είχαν εξαγοράσει και οι ανώτεροι μας κράτησαν στο σκοτάδι για να μην πέσει το ηθικό μας. Όλοι οι εταιρικοί φίλοι μου απολύθηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο. Το περιβάλλον έγινε εχθρικό έως τοξικό, και άρχισα να παρατηρώ τους νέους εχθρούς μου να περπατούν αυτάρεσκα στους διαδρόμους.

Έβλεπα όλους τους «κακούς», ενώ θα έπρεπε να βλέπω τον έναν καλό που θα με βοηθούσε. Αυτός ήταν ο Δημήτρης. Δεν είχαμε δουλέψει ποτέ μαζί, αλλά είχαμε καλές σχέσεις και ήταν ένας από τους λίγους που είχε διατηρήσει τη δύναμή του στην εταιρεία. Την επόμενη μέρα του πρότεινα να αναλάβω τη μεγαλύτερη δουλειά που μπορούσα να σκεφτώ. Είναι σίγουρο ότι, αν δεν είχα σκεφτεί έτσι, σήμερα θα ήμουν άλλος ένας τύπος με τη Χρυσή Ευκαιρία παραμάσχαλα. Μερικές φορές, μία νέα οπτική είναι η μόνη λύση σε ένα πρόβλημα που φαίνεται αδύνατο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορώ να σου δώσω πέντε τέτοιους νέους τρόπους να βλέπεις τα πράγματα.

Πρόβλημα: Η απειλή στο διπλανό γραφείο

Ο Χάρης είναι πολύ καλός τύπος, 100% επαγγελματίας, εκτός από το γεγονός ότι είναι ένας γλείφτης του κερατά. Σε σιχαίνεται και τον σιχαίνεσαι. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο έχετε το ίδιο job description: κάνετε τον Βαγγέλη (τον προϊστάμενο) ευτυχισμένο. Κάθε φορά όμως που ο Χάρης συναντά τον Βαγγέλη υποπτεύεσαι ότι σκάβει το λάκκο σου. Οταν προτείνεις κάτι, ο Βαγγέλης βρίσκει αντιρρήσεις, τις οποίες αποκλείεται να σκέφτηκε μόνος του. Τον έχει προπονήσει ο Χάρης. Ο Χάρης πρέπει να πεθάνει.

Η νέα οπτική σου: Ακτίνες Χ

Θα καταφέρεις ελάχιστα αν κοιτάξεις το πρόβλημα καταπρόσωπο. Αν το κάνεις, θα διαλυθεί μέσα σε μια λιμνούλα υποκριτικών χαμόγελων και άρνησης. Ξέρω ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο εδώ και χρόνια και συνεχίζουν να πηγαίνουν στα ίδια μίτινγκ, να χαμογελάνε και να ρωτάνε ο ένας για τα παιδιά του άλλου. Πρέπει να αναπτύξεις τις ακτίνες Χ. Δες τον Χάρη να κάθεται στο γραφείο του και να σπέρνει τους σπόρους της διχόνοιας. Δες τον να σχεδιάζει την πορεία του. Ξέρεις τι κάνει. Και η γνώση είναι δύναμη. Οταν έρθει η σωστή στιγμή, θα τον φας ζωντανό. Η πολιτική και η υποκρισία χρησιμεύουν μέχρι ενός σημείου.

Πρόβλημα: Δύσκολοι αποχαιρετισμοί

Μόλις απέλυσαν το διπλανό σου, καθώς και τον άλλο διπλανό σου. Τα καλά νέα είναι ότι δεν απέλυσαν κι εσένα. Αυτά είναι και τα κακά νέα: θα κάνεις τη δουλειά που γινόταν μέχρι πρότινος από τρεις ανθρώπους με τον ίδιο μισθό. Κάθε μέρα φτάνεις στη δουλειά με ένα στομάχι-κόμπο. Κάθε βράδυ πας σπίτι σου με το κεφάλι-καζάνι, πέφτεις στο κρεβάτι και ξυπνάς στις 3.00 το πρωί ανησυχώντας για όλες τις εκκρεμότητες που σου έχουν απομείνει. Δεν είναι ζωή αυτή, αλλά χρειάζεσαι τα λεφτά.

Η νέα οπτική σου: Κοίτα ψηλά

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα με αυτήν τη λάσπη μπροστά σου. Κοίτα ψηλά: ο ουρανός. Είναι γαλανός και η ζωή είναι ωραία. Εχεις τη δουλειά σου, έχεις την υγεία σου. Εχεις πολλά πράγματα να κάνεις – και μπορείς. Στο κάτω κάτω, είσαι αυτός που επέλεξαν οι από πάνω να κάνει τη δουλειά. Αυτό κάτι λέει για τη δύναμη, την ευελιξία και την ικανότητά σου να τα βγάλεις πέρα με αυτούς που βασίζονταν στους προσφάτως αναχωρήσαντες. Αν και φαίνεται ότι αποφεύγεις το πρόβλημα κοιτώντας αλλού, δεν είναι έτσι. Το τοποθετείς σε ένα πλαίσιο. Ετσι, στην ουσία, το λύνεις. Μία από αυτές τις ημέρες θα μπορέσεις να μπεις στο γραφείο του προϊσταμένου σου και να του πεις: «Εγώ είμαι ο άνθρωπός σου. Πλήρωσέ με αυτά που αξίζω».

Πρόβλημα: Κινούμενη άμμος

Ο Βαγγέλης σου έχει εμπιστευτεί ένα project, που είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν. Θέλει να γίνει σωστά και να γίνει γρήγορα. Δυστυχώς, ο Βαγγέλης ζει πάλι στη χώρα των παραμυθιών. Δεν μπορεί να γίνει και γρήγορα και καλά, γιατί δεν μπορεί να γίνει καθόλου. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πας και να του πεις ότι έχει μία επιλογή: ή θα κοστίσει στην εταιρεία δεκάδες χιλιάδες ευρώ και θα κάνει τους πάντες να φανούν σαν κλόουν ή μπορεί να εγκαταλείψει το πνευματικό παιδί του. Δεν θα το πάρει καλά. Θα σε κατηγορήσει. Είναι λάθος, είναι αντιπαραγωγικό, αλλά θα κατηγορήσει εσένα.

Η νέα οπτική σου: Κοίτα το στα μάτια

Τι; Πίστευες ότι το να κοιτάξεις καταπρόσωπο το πρόβλημα δεν είναι ποτέ η λύση; Φυσικά και είναι. Φέρε τον Γιάννη και τον Φώτη στο μίτινγκ. Ο Βαγγέλης δεν θέλει να φέρεται σαν μωρό μπροστά σε τρίτους. Μπορείς να προτείνεις εναλλακτικές. Ετσι μπορεί να αναγκαστεί να το συζητήσει λογικά. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί.

Πρόβλημα: Το μεγάλο τριχωτό τέρας

Φτάνει η μεγάλη συνάντηση των προϊσταμένων της εταιρείας. Πρέπει να σχεδιαστεί, να γραφτεί, να οργανωθεί και να εκτελεστεί άψογα. Το αφεντικό το βλέπει αυτό ως την πιο σημαντική στιγμή της χρονιάς. Πρέπει να φανεί σωστός μπροστά στους υπαρχηγούς του. Πού θα γίνει; Πόσο θα κοστίσει; Πόσο πρέπει να φανεί ότι κόστισε; Ποιος θα μιλήσει; Τι σόι διασκέδαση θα υπάρξει; Τι θα γίνει με αυτούς που δεν τους αρέσουν τα Τρίκαλα Κορινθίας; Πώς μπορείς να βγεις ζωντανός από αυτόν τον εφιάλτη;

Η νέα οπτική σου: Ζουμ

Δεν μπορείς να κοιτάξεις αυτό το αποκρουστικό τέρας και να μην ξεράσεις στα παπούτσια σου. Αυτό που χρειάζεται είναι η περιοδική αλλαγή οπτικής γωνίας. Απομακρύνσου μέχρι να έχεις λίγη απόσταση ανάμεσά σας. Μετά, δες το λίγο συνολικά. Τι μπορείς να καταφέρεις, πέρα από το να σε φάει ζωντανό; Μόλις δεις το θέμα συνολικά, κινήσου γρήγορα. Λένε ότι ο Θεός κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μελέτα τις. Πέρνα περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας τον ζουμ φακό, γιατί εκεί θα κερδίσεις ή θα χάσεις το παιχνίδι. Μη φοβηθείς όμως κάπου κάπου να φεύγεις για μια βόλτα μακριά από το τέρας και να του ρίχνεις μια ματιά από μακριά. Να το βλέπεις μικρό και αδύναμο.

Πρόβλημα: Το παράσιτο που σου ρουφάει τη ζωή

Ο προϊστάμενός σου είναι μανιακός. Εχει μόνο δύο λειτουργίες: ή δίνει δουλειά σε όλους χωρίς καμία οδηγία ή διευκρίνιση ή τριγυρίζει στο γραφείο ψάχνοντας αιτίες για να τα χώσει. Μπορεί να είναι η φαντασία σου, αλλά φαίνεται ότι ασχολείται μαζί σου πιο συχνά από το συνηθισμένο. Μπορεί να συμβαίνει επειδή είσαι ο πιο ικανός εκεί μέσα. Εχεις να κάνεις τα περισσότερα. Ολοι ξέρουν πόσο καλός είσαι. Δεν μπορεί να σε στείλει, γιατί ξέρει πόσο βάρος σηκώνεις. Ετσι, σου τη λέει διαρκώς. Εισβάλλει στα όνειρά σου. Περνάς τις ημέρες σου, με το θυμό να κάθεται στο στομάχι σου, σαν μεταλλαγμένο λουκάνικο που δεν χώνεψες ποτέ.

Η νέα επαγγελματική οπτική γωνία: Κοίτα μέσα σου

Αυτό που δεν μπορεί να κατακτηθεί βραχυπρόθεσμα, είναι ότι πρέπει να μάθεις να το αποδέχεσαι. Τα καλά νέα είναι ότι τα πραγματικά απαίσια αφεντικά, αν η εταιρεία δεν είναι δική τους, κάποια στιγμή εξοργίζουν κάποιον πιο ψηλά (και πιο τρελό από τους ίδιους) και παίρνουν τελικά πόδι και απολύονται κακήν κακώς. Μάλλον δεν θα βρεις αλλού δουλειά, έτσι όπως είναι τα πράγματα, οπότε είναι κρίμα να αφήσεις ένα σκουλήκι σαν κι αυτόν να σου χαλάσει τη φάση. Αν δεν ήταν αυτός, η ζωή σου θα ήταν πολύ καλύτερη, έτσι; Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα προβλήματα αυτής της ζωής μπορούν να την καταστρέψουν αν τα αφήσεις. Αν τους δώσεις την εξουσία. Η δύναμη κρύβεται μέσα σου, αν καταλάβεις γιατί σε ενοχλούν τέτοιοι άνθρωποι. Ο τύπος είναι μία ασθένεια. Δεν μπορείς να θυμώνεις με μία ασθένεια. Τη νικάς με τα αντισώματά σου. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μη δίνεις δεκάρα για τα πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Αλλά μερικές φορές είναι η πιο λογική λύση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166