Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale

Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale

Πάνω από χίλιες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, πάνω από 500 διασωθέντες ομήροι, τουλάχιστον 1000 συλληφθέντες ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες και 12 τρομοκράτες νεκροί. Το Texnologia.Net παρουσιάζει τη GIGN, την κορυφαία αντιτρομοκρατική ομάδα στον κόσμο.

24 Δεκεμβρίου 1994. 4 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης GIA καταλαμβάνουν την πτήση 8969 της Air France από το Αλγέρι στο Παρίσι με σκοπό να το οδηγήσουν πάνω στον Πύργο του Άιφελ. Μετά από δύο μέρες διαπραγματεύσεων με την αλγερινή και τη γαλλική κυβέρνηση και μετρώντας ήδη τρεις νεκρούς επιβάτες η πτήση προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Μαρινιάν της Μασαλλίας.

Οι κάμερες καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα και η γαλλική όσο και η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Στις πέντε και οχτώ τοπική ώρα, πυροβολισμοί, προερχόμενοι από το πιλοτήριο προς τον πύργο ελέγχου, δίνουν το έναυσμα μια επίθεσης ανακατάληψης αεροσκάφους που θα έμενε στην ιστορία.

Οι κομάντος της GIGN, της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας της γαλλικής χωροφυλακής, εφορμούν στο παγιδευμένο με εκρηκτικά αεροσκάφος. Μετά από μια αιματηρή μάχη κατορθώνουν να απελευθερώσουν όλους τους επιβάτες που είχαν απομείνει, να σκοτώσουν τους τρομοκράτες και να γράψουν τον καλύτερο επίλογο σε μια ταινία που εξελισσόταν σε θρίλερ. Και με μόνο 11 τραυματισμένους από τη δική τους πλευρά.

Η ιστορία της GIGN

Η ιστορία της GIGN φτάνει μερικές δεκαετίες πίσω και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου. Θορυβημένη η Γαλλική κυβέρνηση από τα τραγικά γεγονότα του 1972 καθώς και μια στάση στις φυλακές του Κλερβό, άρχισε να μελετάει τις πιθανές λύσεις σε εξαιρετικά βίαια περιστατικά κυρίως με την προϋπόθεση ότι αυτά θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν. Ως αποτέλεσμα, το 1973, δημιουργήθηκε η GIGN ως μόνιμη επιχειρησιακή δύναμη ενώ τον επόμενο χρόνο κατέστη πλήρως επιχειρησιακή.

Μόλις 10 ημέρες αργότερα ήρθε η πρώτη της αποστολή επιβεβαιώνοντας τόσο τις επιχειρησιακές της πρακτικές όσο και την αναγκαιότητα της ύπαρξης του σώματος. Από τότε, και έχοντας σταδιακά αυξήσει τη δύναμη της από 15 σε περίπου 100 άτομα, έχει συμμετάσχει σε πάνω από χίλιες επιχειρήσεις, απελευθερώνοντας πάνω από 500 ομήρους, συλλαμβάνοντας πάνω από 1000 υπόπτους και σκοτώνοντας 12 τρομοκράτες.

Η GIGN οργανώνεται σε ένα διοικητικό πυρήνα και πέντε κύριες ομάδες. Τέσσερις επιχειρησιακές και μια διοικητικής μέριμνας. Κάθε επιχειρησιακή ομάδα αποτελείται από 15 άντρες και έναν επικεφαλής. Οι ομάδες 1 και 2 ειδικεύονται σε αμφίβιες επιχειρήσεις ενώ οι υπόλοιπες δύο σε διείσδυση από αέρος (ελεύθερη πτώση HALO/HAHO). Σε διάφορες αποστολές και εκεί που απαιτείται αερομεταφορά σε μεγάλη απόσταση η GIGN αναπτύσσεται σε συνεργασία με την 1 RPiMa το επίλεκτο τάγμα αλεξιπτωτιστών του στρατού. Μια άλλη ειδική μονάδα άξια μνείας είναι η τετραμελής μονάδα διαπραγματεύσεων ενώ η GIGN διατηρεί και τη δική της υπηρεσία πληροφοριών.

So you think you can… shoot

Όπως και στις περισσότερες ειδικές δυνάμεις, η εκπαίδευση είναι εξαιρετικά επίπονη και μόνο το 7-8 % των εθελοντών περνούν επιτυχώς. Για να γίνει κάποιος πλήρως επιχειρησιακό μέλος χρειάζονται περίπου τρία χρόνια και κάθε υποψήφιο μέλος πρέπει να έχει τουλάχιστον τριετή υπηρεσία στη Χωροφυλακή. Με την κατάθεση της αίτησης του, ο υποψήφιος περνάει από μια σχολαστική διαδικασία επιλογής που περιλαμβάνει στρατιωτικό στίβο μάχης, ασκήσεις διαφυγής και διάφορα άλλα τεστ με κυρίαρχο αυτό της σκοποβολής για να προσδιοριστούν οι σκοπευτικές ικανότητες του.

Για το 10% που θα επιτύχει και θα περάσει στην επόμενη φάση (8 περίπου υποψήφιοι το χρόνο) ακολουθεί μια δίμηνη εκπαίδευση ελεύθερου σκοπευτή και σωματική βελτίωση. Τον τρίτο μήνα ο υποψήφιος παίρνει τα προσωπικά του όπλα και συνεχίζει την εκπαίδευση σε σκοποβολή μεγάλων αποστάσεων. Με το τέλος του 6ου μήνα στέλνεται δοκιμαστικά σε επιχειρήσεις με μια πλήρη ομάδα GIGN και μόνο με την επιτυχή περάτωση αυτού του σταδίου παίρνει κάποιος το σήμα της μονάδας.

Από εκεί και πέρα, όλα τα μέλη της GIGN ενθαρρύνονται να περάσουν από τη βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού και διδάσκονται την πολεμική τέχνη Krav Maga (μείγμα τζούντο, μάι-τάι, πάλης κ.α). Τα μέλη της είναι παγκοσμίως γνωστά για τις ικανότητες τους στη χρήση όπλων ενώ οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για τη φυσική τους κατάσταση αφού τα ομαδικά προγράμματα εκγύμνασης, όπως αυτά του στρατού θεωρούνται αναποτελεσματικά. Κάθε μέλος της GIGN θεωρείται βέβαιο ότι μπορεί να αφοπλίσει κάποιον ύποπτο με γυμνά χέρια.

Δάφνες και δόξα

Από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της μονάδας θεωρούνται η απελευθέρωση 30 παιδιών ομήρων του FLCS (Μέτωπο για την απελευθέρωση της ακτής της Σομαλίας) στο Τζιμπουτί το 1976, η απελευθέρωση Γάλλων διπλωματών από τη Γαλλική Πρεσβεία στο Σαν Σαλβαδόρ το 1979, η φρούρηση των εγκαταστάσεων των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 1992 και η σύλληψη του Γάλλου μισθοφόρου Μπομπ Ντενάρ το 1995 στα νησιά Κομόρος.

Σήμερα η GIGN θεωρείται η καλύτερη αντιτρομοκρατική μονάδα στον κόσμο και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε από Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για να εκπαιδεύσει τις αστυνομικές δυνάμεις των υπολοίπων χωρών μελών.

Προηγούμενο άρθροDo’s και don’ts για να αντιμετωπίσετε την κούραση
Επόμενο άρθροΖάπινγκ, δαγκωτό
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας