Η ευτυχία δεν καθορίζεται από βιολογικούς δείκτες της παιδικής ηλικίας όπως το ύψος ή το σωματικό λίπος, σύμφωνα με μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών του UCL.
Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, ανέλυσε διαχρονικά δεδομένα από σχεδόν 2000 νέους Φινλανδούς για μια περίοδο 20 ετών. Για πρώτη φορά, οι ερευνητές έλαβαν μετρήσεις για βιοδείκτες στην παιδική ηλικία μαζί με μέτρα ευτυχίας κατά την ενηλικίωση.
“Ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιολογικοί δείκτες της παιδικής ηλικίας είναι είναι συνυφασμένες και προβλέψιμες για ορισμένα στοιχεία που αφορούν τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων της επιτυχίας και της απασχόλησης, οι ίδιοι βιοδείκτες φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ευτυχία των ενηλίκων “, δήλωσε ο καθηγητής Alex Bryson από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του UCL
Οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία δεν βρήκαν συσχετισμό μεταξύ οκτώ βιοδεικτών παιδικής ηλικίας (τριγλυκερίδια, σωματικό λίπος , ύψος, παλμός, συστολική αρτηριακή πίεση , διαστολική αρτηριακή πίεση , ινσουλίνη και κρεατινίνη) και των ενηλίκων ατόμων σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το ιατρικό ιστορικό, τη διατροφική πρόσληψη, τη σωματική δραστηριότητα, το εισόδημα και την εκπαίδευση.
“Για κείνο που είμαστε λιγότερο σαφείς είναι εάν οι βιολογικοί δείκτες μας επηρεάζουν πόσο ευτυχισμένοι αισθανόμαστε και δεδομένου ότι η ευτυχία φέρνει πολλά οφέλη, όπως καλύτερη υγεία και υψηλότερη παραγωγικότητα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε από πού προέρχεται η «ευτυχία» και, γιατί απουσιάζει.
Το έγγραφο δηλώνει ότι οι βιοδείκτες μπορεί να συνδέονται στενά με την ευτυχία, αλλά έμμεσα. Για παράδειγμα, το σωματικό λίπος μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία μέσω της αυτο-αντίληψης του ατόμου, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δείκτες της παιδικής ηλικίας δεν προβλέπουν την ευτυχία των ενηλίκων. Είναι πιθανό ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι λειτουργούν ή συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν αλλαγές στις αναγνώσεις των βιοδεικτών τους . Για παράδειγμα, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι συμπεριφέρονται με πιο υγιεινούς τρόπους, για παράδειγμα όσον αφορά την πρόσληψη τροφής, προκαλώντας συγχύση των αποτελεσμάτων.
Μπορεί επίσης να υπάρχουν πολλοί βιοδείκτες εκτός από τους οκτώ που περιλαμβάνονται στη μελέτη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευτυχία. Οι βιοδείκτες και η ευτυχία θα μπορούσαν επίσης να προσδιοριστούν από έναν τρίτο παράγοντα, όπως οι γενετικές προδιαθέσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται στα περισσότερα σύνολα δεδομένων που είναι διαθέσιμα.
Ο καθηγητής Petri Bockerman από το Ινστιτούτο Εργασίας για την Οικονομική Έρευνα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε επίσης ότι είναι απίθανο να είναι η τελευταία λέξη για το θέμα και παρόλο που η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η ευτυχία δεν καθορίζεται από τα βιολογικά χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, “Θα θέλαμε να σχεδιάσουμε μελλοντικές εργασίες για να δούμε πόσο ισχυρό είναι αυτό το αποτέλεσμα σε όλο το χρόνο και το διάστημα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς βιομετρικούς δείκτες για να βελτιώσουμε την κατανόηση των περίπλοκων δεσμών μεταξύ της βιομετρικής και της υποκειμενικής ευημερίας”.