Η Bundesbank συνεχίζει τον επαναπατρισμό του χρυσού στη Γερμανία

Η Bundesbank συνεχίζει τον επαναπατρισμό του χρυσού στη Γερμανία

Η Bundesbank συνεχίζει τον επαναπατρισμό του χρυσού στη Γερμανία.

Η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η Γερμανία, είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε αποθέματα χρυσού μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εδώ και δεκαετίες δεν είχε μπει ποτέ στη διαδικασία να μεταφέρει τα αποθέματα της στο έδαφος της, από τους περίπου 3.400 τόνους χρυσού που έχει στην κατοχή της, τα οποία υπολογίζεται πως κοστίζουν περίπου 117 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος που συνέβαινε αυτή η κατάσταση μέχρι τώρα οφείλεται στο γεγονός πως ήθελε να κρατήσει ασφαλές το χρυσό που διέθετε από μια πιθανή σοβιετική εισβολή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς και για άλλους ιστορικούς λόγους, οπότε αναγκάστηκε να τα αποθηκεύσει στα θησαυροφυλάκια των κεντρικών τραπεζών στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Όμως, η αυξανόμενη δημόσια πίεση ώθησε την Bundesbank να φέρει τα μισά αποθεματικά της πίσω στο σπίτι της, ένα τεράστιο έργο το οποίο ολοκλήρωσε πέρυσι μέσω μιας σειράς αποστολών από το Federal Reserve, την Τράπεζα της Αγγλίας και τη Banque de France.

Οι ράβδοι χρυσού είναι πλέον φυλαγμένοι σε μια μυστική τοποθεσία στο υπόγειο μιας τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

«Έχουμε προβεί σε αυτήν την ενέργεια για να δείξουμε στους πολίτες μας ότι οι ράβδοι χρυσού που έχουμε στην κατοχή μας βρίσκονται πλέον στη Γερμανία», δήλωσε ο Carl-Ludwig Thiele, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, σε δημοσιογράφους.

Η τράπεζα έχει αποδώσει τις προσπάθειές της για επαναπατρισμό του χρυσού που διαθέτει σε μεγάλο βαθμό στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένοι λένε ότι η πραγματική ώθηση προήλθε από την δριμεία κριτική από τους ντόπιους πολιτικούς και τους πολίτες της χώρας τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι κατηγόρησαν ανοιχτά την Bundesbank ότι άδικα κρατάει τον πλούτο της Γερμανίας σε ξένα μέρη.

Σήμερα, στη Φρανκφούρτη φυλάσσονται 1.710 τόνοι χρυσού, ενώ 1.200 τόνοι παραμένουν στη Νέα Υόρκη και περίπου 430 στο Λονδίνο.

Την περασμένη χρονιά η Bundesbank επέστρεψε και τον τελευταίο ράβδο χρυσού από τα αποθηκευμένα που υπήρχαν στο Παρίσι, λέγοντας ότι, καθώς και οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο νόμισμα (το ευρώ), ο χρυσός στις γαλλικές αποθήκες θα ήταν ελάχιστα χρήσιμο για τη Γερμανία σε μία ενδεχόμενη κρίση, ιδίως αν χρειαστεί να μετατραπεί σε μετρητά χρήματα για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας της χώρας.

Αλλά αξιωματούχοι της τράπεζας λένε ότι η διατήρηση των υπόλοιπων γερμανικών θησαυρών στο εξωτερικό έχει ιδιαίτερο νόημα, καθώς η FED των ΗΠΑ είναι το νούμερο ένα αποθεματικών χρυσού και το Λονδίνο είναι το κορυφαίο κέντρο εμπορίας χρυσού στον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας