Η διέγερση του νωτιαίου μυελού επιτρέπει σε 3 παράλυτους άνδρες να περπατούν με υποβοήθηση

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού επιτρέπει σε 3 παράλυτους άνδρες να περπατούν με υποβοήθηση

Ο David Mzee, του οποίου το αριστερό πόδι είναι παράλυτο από το 2010 έχει πλέον ανακτήσει κάποια ικανότητα στο να περπατάει χάρη στη σημαντική ανακάλυψη της διέγερσης του νωτιαίου μυελού, μάλιστα ανέφερε: Πραγματικά νιώθω πολύ ευτυχισμένος που μέσω αυτής της μεθόδου άρχισα να βλέπω αλλιώς τη ζωή».

Ο David Mzee είναι ένας από τους τρεις συμμετέχοντες σε μια μελέτη που χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική για να επιδιορθώσει τη βλάβη του νωτιαίου μυελού και να ανακτήσει την ικανότητα του περπατήματος.

Να επισημάνουμε δε, πως τα τρία άτομα που συμμετέχουν στην έρευνα έχουν διαφορετικό βαθμό παράλυσης. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature and Nature Neuroscience και οι ίδιοι ερευνητές αναφέρουν πώς τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Και οι τρεις ασθενείς, μέσω της νέας τεχνικής ανέκτησαν κάποια ικανότητα στο βάδισμα, φυσικά πάντα σε συνδυασμό με τις φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες, όπου μεταφράστηκε σε βελτιωμένη κινητικότητα στην καθημερινότητά τους.

Η βάση της τεχνικής, η οποία ονομάζεται επισκληρίδιος ηλεκτρική διέγερση (αγγλικά: epidural electrical stimulation), δεν είναι καινούργια – έχει ερευνηθεί ως πιθανή θεραπεία παράλυσης για δεκαετίες, με μεγάλη επιτυχία στα ζώα. Και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, δύο ξεχωριστές επιστημονικές εκθέσεις ανέφεραν ανακαλύψεις που επέτρεψαν στους ασθενείς με παράλυση να περπατούν με υποβοήθηση, ως αποτέλεσμα της epidural electrical stimulation.

Αυτό που ο Grégoire Courtine, Jocelyne Bloch και μια μεγάλη ομάδα ερευνητών αναφέρουν σήμερα είναι: Kάναμε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός αφού οι ασθενείς μας μπόρεσαν να περπατήσουν (με βοήθεια) μετά από λίγες μέρες. Εν τούτοις οι ασθενείς στις παλαιότερες μελέτες με παρόμοια τεχνική περπάτησαν μετά από τέσσερις μήνες εντατικής αποκατάστασης (στην καλύτερη περίπτωση), και κάποιοι άλλοι, σχεδόν μετά από ένα χρόνο.

Η διαφορά έγκειται στο πόσο σταθερή είναι η ηλεκτρική διέγερση. Η επισκληρίδιος ηλεκτρική διέγερση λειτουργεί με την εμφύτευση μιας συσκευής στο σώμα που παράγει ηλεκτρικά σήματα στο νωτιαίο μυελό. Όταν ένας τραυματισμός διακόπτει τη σύνδεση μεταξύ του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου, εμποδίζει τα σήματα να φθάσουν κάτω από τον τόπο του τραυματισμού, ωστόσο ηλεκτρική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος παρέχοντας ηλεκτρικά σήματα στο νωτιαίο μυελό κάτω από το σημείο τραυματισμού.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης ισχυρίζονται: Στα τρωκτικά, τις γάτες ακόμη και σε πιθήκους, η επισκληρίδιος ηλεκτρική διέγερση επέτρεψε “να στέκονται όρθιοι και να περπατούν προς προς διάφορες κατευθύνσεις, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να τρέχουν. Υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνική ήταν λιγότερο επιτυχημένη στους ανθρώπους, επειδή η ηλεκτρική διέγερση απαιτείται να είναι συνεχής, κάτι που αποτρέπει την ανατροφοδότηση από το σώμα στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας έτσι την αίσθηση του εγκεφάλου για το πού βρίσκονται τα άκρα. Οι φυσιολογικές διαφορές μεταξύ ανθρώπων και αρουραίων, θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί αυτό επηρεάζει τους ανθρώπους και όχι τους αρουραίους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας