Ο κινεζικός γίγαντας των smartphones, η Huawei, πρωτοτύπησε για άλλη μία φορά, διότι δημιούργησε μια νέα εφαρμογή στο λειτουργικό σύστημα Android που αξιοποιεί τα προηγμένα εργαλεία στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), όπως την αναγνώριση εικόνας και την αναγνώριση χαρακτήρων (αγγλικά: optical character recognition) για τη μετάφραση παιδικών βιβλίων στη νοηματική γλώσσα.
Το StorySign αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Huawei, του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Κωφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Penguin και της animation gurus Aardman.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για λήψη από το AppGallery του Google Play, όπως και από τον ιστότοπο της Huawei σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης από σήμερα. Ενώ λειτουργεί επίσημα στα περισσότερα τηλέφωνα με Android 6.0 και άνω, η Huawei δήλωσε ότι είναι βελτιστοποιημένη για τα δικά της κινητά τηλέφωνα, όπως το Huawei Mate 20 Pro.
Δεδομένου ότι η νοηματική γλώσσα διαφέρει από χώρα σε χώρα, η εφαρμογή σας ζητά να επιλέξετε την παραλλαγή της νοηματικής γλώσσας που προτιμάτε. Κατά την αρχική του κυκλοφορία, το StorySign θα υποστηρίξει τη νοηματική γλώσσα στα βρετανικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, ιρλανδικά, βελγικά φλαμανδικά και ελβετογερμανικά.
Όταν βρίσκεστε στην κύρια ενότητα της εφαρμογής, το πρώτο πράγμα που πιθανότατα θα παρατηρήσετε είναι ότι υπάρχει μόνο ένα βιβλίο που υποστηρίζεται από τη συγκεκριμένη εφαρμογή (τουλάχιστον για τώρα) -το Where’s Spot; την κλασική παιδική ιστορία που δημοσίευσε ο Eric Hill το 1980.
Και αυτό το γεγονός υποδηλώνει ένα από τα βασικά προβλήματα της εφαρμογής – πράγμα που σημαίνει πως το StorySign ξεκίνησε λίγο πρόωρα, και προφανώς απαιτεί αρκετές βελτιώσεις και πολλές προσθήκες χαρακτηριστικών και περιεχομένου ούτως ώστε να καταστεί χρήσιμο για το ευρύ κοινό που θα το χρησιμοποιήσει.
Εάν δεν έχετε κάποιο φυσικό αντίγραφο του ” Where’s Spot”, τότε δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εφαρμογή. Φυσικά μιλάμε για αδικαιολόγητη προχειρότητα που δεν επιτρέπεται για το μέγεθος της εταιρείας που ανήκει η Huawei.
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων, η εφαρμογή είναι σε θέση να ανιχνεύει λέξεις ακόμη και αν το τηλέφωνο βρίσκεται σε δύσκολη γωνία θέασης σε σχέση με το βιβλίο, ενώ το OCR επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια αναγνώρισης των χαρακτήρων, σύμφωνα πάντα με την Huawei.
Ο CMO της Huawei για την Δυτική Ευρώπη, ο Andrew Garrihy δήλωσε: «Στην Huawei, πιστεύουμε στη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, και είμαστε πεπεισμένοι πώς αυτή η προηγμένη τεχνολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανθρωπότητα. Δημιουργήσαμε το StorySign για να βοηθήσουμε τις οικογένειες με κωφά παιδιά να απολαύσουν τα αγαπημένα τους παιδικά βιβλία, κάτι και στο παρελθόν ήταν δύσκολο».