Η εκπαίδευση σκύλων με ηλεκτρονικά κολάρα δεν είναι πιο αποτελεσματική

Η εκπαίδευση σκύλων με ηλεκτρονικά κολάρα δεν είναι πιο αποτελεσματική

Η εκπαίδευση σκύλων με ηλεκτρονικά κολάρα δεν είναι πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές μεθόδους, προφανώς γιατί αυτές οι συσκευές προκαλούν προβλήματα στην ψυχολογία του ζώου και κατ’ επέκταση αδικαιολόγητο πόνο στο σώμα τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν που μελετούν τη συμπεριφορά των ζώων διεξήγαγαν μια μελέτη που εξετάζει την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης με ηλεκτρονικά κολάρα (αγγλικά electronic collars ή E-collar), τα οποία παράγουν ρεύμα χαμηλής τάσης, δηλαδή ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ για να αποτρέψουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά των σκύλων και άλλων κατοικίδιων, όπως η παραβίαση εντολών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν βίντεο από εκπαιδευτικές συνεδρίες όπου δόθηκαν συγκεκριμένες εντολές όπως «Κάτσε και Σήκω κ.λπ». Η προπόνηση για την εκπαίδευση των σκύλων με E-collar βρέθηκε να μην είναι πιο αποτελεσματική από την προπόνηση χωρίς αυτά τα ενοχλητικά κολάρα. Τα σκυλιά έμαθαν να υπακούουν πιο γρήγορα στις εντολές με την παραδοσιακή μεθοδολογία, δηλαδή όταν οι εκπαιδευτές έδιναν συνεπή σήματα και τα είχαν ανταμείψει με τροφή σε κάθε σωστή αλληλεπίδραση με τον εκπαιδευτή τους.

Αυτά τα ευρήματα αντικρούουν τους ισχυρισμούς ορισμένων εκπαιδευτών σκύλων ότι τα ηλεκτρονικά κολάρα είναι μια καλή εναλλακτική λύση για την εκπαίδευση, ιδίως για την διεξαγωγή δύσκολων δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι της άγριας ζωής, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τους πιθανούς κινδύνους για την ευημερία του σκύλου και ότι η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε περιττή ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της εκπαίδευση του.

Ο καθηγητής Jonathan Cooper από την ομάδα έρευνας για τη συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, δήλωσε: «Η ομάδα εκπαιδευτών που λειτουργούσε βάσει ανταμοιβής είχε υψηλότερο ποσοστό υπακοής και στις δύο εντολές «Κάτσε και Σήκω» και απαιτούσε λιγότερες περαιτέρω εντολές για να ξεκινήσει μια ανάκληση ή ολοκλήρωση μιας απόκρισης. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατάρτιση βάσει ανταμοιβής ήταν η πιο αποτελεσματική προσέγγιση,, δηλαδή η τέλεια συμπεριφορά που θεωρείται στόχος στην εκπαίδευση. Δεδομένου των πρόσθετων πιθανών κινδύνων για την ευεξία του ζώου με τη χρήση ενός E-collar, συμπεραίνουμε ότι η εκπαίδευση σκύλων με αυτές τις συσκευές προκαλεί περιττό πόνο και αυξημένο κίνδυνο για την ευημερία ενός σκύλου, χωρίς καλές ενδείξεις για βελτιωμένα αποτελέσματα».

Η παρούσα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Veterinary Science, και επί της ουσίας αναφέρει ξεκάθαρα ό,τι πρέπει να τεθεί μία αυστηρή νομοθεσία κατά της χρήσης αυτών των συσκευών στην εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων. Επίσης παροτρύνει τις δημόσιες αρχές να βάλουν τέλος στην πώληση, κατοχή και χρήση του ηλεκτρονικού κολαρού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτό το σημείο είναι επιτακτική ανάγκη να επισημανθεί ό,τι ορισμένες τέτοιες ηλεκτρονικές συσκευές είναι τόσο ισχυρές που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λιποθυμήσει ακόμα και ο σκύλος από τον πόνο. Ευτυχώς είναι ελάχιστες οι μάρκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο τόσο επικίνδυνα κολάρα για την εκπαίδευση, τα οποία προορίζονται κυρίως για κυνηγόσκυλα και για σκύλους φυλακές, που εκεί συνήθως οι απαιτήσεις είναι πιο πολλές από το τετράποδο ζώο.

Επομένως, όσοι από εσάς αγαπάτε τους σκύλους, οφείλετε να τους σέβεστε και να μην χρησιμοποιείται τέτοιους τρόπους για να τους συνετίσετε. Άλλωστε κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα μικρά παιδιά σε υποανάπτυκτες χώρες που ορισμένοι απαράδεκτοι δάσκαλοι τα χτυπούν υποτίθεται για να τους βάλουν μυαλό και να μάθουν πιο εύκολα τα γράμματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας