ΑρχικήΟικονομίαΗ Ινδία τρίζει τα δόντια στις ξένες εταιρείες, παρά τις επενδύσεις που...

Η Ινδία τρίζει τα δόντια στις ξένες εταιρείες, παρά τις επενδύσεις που φέρνουν

Για χρόνια, η Ινδία προσπαθούσε να δώσει κίνητρα στις ξένες εταιρείες ούτως ώστε να φέρουν επενδύσεις στη χώρα, αλλά όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία. Όταν το τωρινό κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata (BJP) ανέλαβε την εξουσία το 2014, έκανε πράξη αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο, και είδε τις επενδύσεις να έρχονται η μία μετά την άλλη με τρελό ρυθμό που ξεπερνούσε ακόμα και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Ωστόσο, αργότερα η κυβέρνηση κατηγορήθηκε πώς έκανε τα στραβά μάτια στις μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon που παραβίαζαν τα πρότυπα FDI (πολιτικές ηλεκτρονικού εμπορίου) στην Ινδία, με αποτέλεσμα να βγαίνουν ζημιωμένες οι τοπικές επιχειρήσεις, κάτι που φυσικά τα αποτελέσματα αυτής της απαράδεκτης ενέργειας έχουν την ιδιότητα να προκαλούν αρνητικό αντίκτυπο μέχρι και σήμερα.

Επίσης, εισήγαγε δελεαστικά κίνητρα για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να συμμετάσχουν στο Make in India και Digital India, ένα σύνολο κρατικών πρωτοβουλιών για την προώθηση της ανάπτυξης θέσεων εργασίας στο έθνος.

Όμως, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, κατά την προετοιμασία των γενικών εκλογών του Μαΐου, η ινδική κυβέρνηση παρουσίασε – και σε πολλές περιπτώσεις επέβαλε – ένα κύμα σαρωτικών αλλαγών, όπου μέσα από διάφορα νομοσχέδια υποδεικνύει στις ξένες εταιρείες πως θα χειρίζονται και θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα των χρηστών της Ινδίας, πώς θα λειτουργούν οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, και ό,τι πλέον θα υπάρχει μεγαλύτερη εποπτεία στους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, το Facebook και ούτω καθεξής.

Τον Απρίλιο, η ινδική κυβέρνηση εξέδωσε μια κανονιστική οδηγία που απαιτούσε από τις Αμερικανικές εταιρείες πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών να αποθηκεύουν τα οικονομικά δεδομένα των ινδών χρηστών σε τοπικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση δήλωσε ό,τι είναι αναγκαίο να συμμορφωθούν όλολι οι τεχνολογικοί γίγαντες από τις ΗΠΑ ούτως ώστε να διασφαλιστεί πώς θα παρακολουθούνται και θα εποπτεύονται με τέτοιο τρόπο, που δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία πως κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως για παράδειγμα η αρμόδια αρχή να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που αποθηκεύονται από τους παρόχους αυτών των συστημάτων, όπως και στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών / τους μεσάζοντες και άλλες οντότητες στο οικοσύστημα πληρωμών.

Η MasterCard και η Visa, τα δύο μεγαλύτερα δίκτυα καρτών στις Η.Π.Α., καθώς και ομάδες συμφερόντων που εκπροσωπούν την Google και το Facebook – μην ξεχνάτε πως και οι δύο προσφέρουν λύσεις ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ινδία δεν συμμορφώνονταν με τις οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση με αποτέλεσμα για αρκετούς μήνες να παραβαίνουν τον κανονισμό, κάτι που φυσικά δεν άρεσε στους θεσμικούς παράγοντες της χώρας, και από δω και στο εξής θα αντιμετωπίζονται με πιο σκληρό τρόπο, ακόμη κι αν φέρνουν επενδύσεις.

Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως στην Ελλάδα όπως και σε άλλες μικρές χώρες αυτές οι εταιρίες κάνουν ότι θέλουν, και ουσιαστικά δεν λογοδοτούν σε κανέναν, και πρακτικά αυτού του είδους η ανομία είναι εις βάρος των καταναλωτών, αφού κανείς δεν ξέρει πώς χειρίζονται οι εταιρείες τα δεδομένα τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166