ΑρχικήΥπολογιστέςH Intel ετοιμάζει επεξεργαστές Xeon 48-core το 2019, αληθινά τέρατα

H Intel ετοιμάζει επεξεργαστές Xeon 48-core το 2019, αληθινά τέρατα

Η Intel  αποκάλυψε πως θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο ακόμα πιο ταχύτερους επεξεργαστές για διακομιστές (αγγλικά: Servers), τη σειρά Xeon Cascade Lake με έως και 48 πυρήνες.

Η τρέχουσα κορυφαία σειρά επεξεργαστών για διακομιστές της εταιρείας, φέρουν την ονομασία Scaleable Xeon, και συνοδεύονται το μέγιστο μέχρι 28 πυρήνες και 56 threads. Ωστόσο, τα μοντέλα Cascade Lake στην πραγματικότητα θεωρούνται μέτριοι για τα σημερινά δεδομένα της εποχής που διανύουμε. Προφανώς γιατί οι μεγάλες οι εταιρείες απαιτούν όλο και μεγαλύτερη ισχύ για την επεξεργασία των δεδομένων τους (Βλέπε Google, Microsoft και Amazon).

Προφανώς, αυτά τα τσιπ δεν απευθύνονται προς τους απλούς καταναλωτές, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να στηθεί ένας υπολογιστής με αυτά τα εξαρτήματα απαιτούνται δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Έχουν σχεδιαστεί για να δέχονται έως και 24 μονάδες μνήμης DDR4 RAM σε διαμόρφωση διπλής CPU (έως και 3TB RAM).

Η Intel πιθανόν χρησιμοποιεί πολλαπλά dies για πολλούς και διάφορους λόγους. Όσο περισσότερες τρανζίστορ προσπαθείτε να συμπιέσετε σε ένα μόνο die, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να παρουσιαστεί κάποια δυσλειτουργία. Κατασκευάζοντας μικρότερα dies και συνδέοντας τα μαζί, η Intel εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο είναι εφικτό να επιτευχθούν υψηλότερες αποδόσεις και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων για τις εταιρείες που θα τα αγοράσουν.

Η Intel ισχυρίζεται πώς οι νέοι επεξεργαστές θα παρέχουν 20% περισσότερη απόδοση σε σχέση με τις τρέχουσες σειρές CPU Xeon. Και έως και 3,4 φορές υψηλότερη από εκείνα των μοντέλων EPYC της AMD (για ορισμένες εργασίες). Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αυτά τα λεγόμενα πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη, και φυσικά η AMD, ο μεγάλος της ανταγωνιστής, δεν ξέρουμε ακόμη πώς σχεδιάζει να απαντήσει σε αυτήν την πρόκληση και τι άσους κρύβει στο μανίκι της.

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως αυτή η κατηγορία επεξεργαστών αποφέρει τεράστια έσοδα στις κατασκευάστριες εταιρείες, γιατί τις αγοράζουν κατά εκατοντάδες η τεχνολογική γίγαντες ανά την υφήλιο, όπως και ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επομένως καταλαβαίνουμε πώς αυτές οι πωλήσεις μεταφράζονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166