ΑρχικήΟικονομίαΗ Κίνα διαθέτει αυτοματοποιημένη τράπεζα με VR, ρομπότ, και σάρωση προσώπου

Η Κίνα διαθέτει αυτοματοποιημένη τράπεζα με VR, ρομπότ, και σάρωση προσώπου

Η Κίνα διαθέτει αυτοματοποιημένη τράπεζα με VR, ρομπότ, και σάρωση προσώπου.

Μια πρωτότυπη κρατική κινεζική τράπεζα έχει ανοίξει ένα αυτοματοποιημένο υποκατάστημα εξοπλισμένο με λογισμικό σάρωσης προσώπου, χώρο εικονικής πραγματικότητας (VR), ρομπότ που συνομιλούν με τους πελάτες και οθόνες αφής για την πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας και αμοιβές για το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας (μεταξύ άλλων των λειτουργιών).

Το υποκατάστημα άνοιξε την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική συνοικία Huangpu της Σαγκάης και θεωρείται ως η πρώτη “μη επανδρωμένη τράπεζα” της Κίνας που είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου δυναμικού για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Η τράπεζα κατασκευών της Κίνας, που εδρεύει στο Πεκίνο, λέει ότι το τμήμα υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει έχει σκοπό να καταστήσει τις τράπεζες πιο βολικές, εξατομικευμένες και αποτελεσματικές, μειώνοντας παράλληλα τα πάγια έξοδα.

Επίσης, αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα για τα συστήματα πληρωμών πάσης φύσεως, δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα στις τράπεζες να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και κατά συνέπεια οι πελάτες να καρπωθούν όλα τα οφέλη αυτού του καινούργιου συστήματος.

Αρχικά ένα ρομπότ καλωσορίζει τους πελάτες στην είσοδο του καταστήματος και απαντά σε ερωτήσεις, χρησιμοποιώντας λογισμικό φωνητικής λειτουργίας για εύκολη συνεννόηση. Έπειτα οι πελάτες μπορούν να εισάγουν τις εθνικές τους κάρτες για να εισέλθουν στην τράπεζα – ή να σαρώσουν τα πρόσωπά τους χρησιμοποιώντας τη συσκευή αναγνώρισης προσώπου της τράπεζας. Τα μηχανήματα στο εσωτερικό της Τράπεζας επιτρέπουν στους επισκέπτες να αγοράζουν χρυσό, να αλλάζουν νόμισμα ή να αναζητούν επενδύσεις σε ακίνητα χρησιμοποιώντας την λειτουργία εικονικής πραγματικότητας VR.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα στο εσωτερικό του καταστήματος έχει τοποθετήσει φρουρούς σε ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με λογισμικό τηλεδιάσκεψης που δίνει τη δυνατότητα στους VIP πελάτες να συνομιλήσουν με ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλα μέρη.

Τα νέα για την νεοσύστατη τράπεζα εξαπλώθηκαν γρήγορα στο διαδίκτυο, και τα σχόλια ήταν κυρίως θετικά για αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. Ο Tian Ting, οικονομικός συνεργάτης της Τράπεζας, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε μετά την περιήγηση του στο υποκατάστημα ένα πρωί της Παρασκευής.

Η Τράπεζα Κατασκευών της Κίνας (CCB), η οποία ιδρύθηκε το 1954 για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας , είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως, σύμφωνα πάντα με τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή της, και παρόλο το κομμουνιστικό καθεστώς που υπάρχει στη Χώρα δείχνει να πρωτοπορεί στον τομέα της τεχνολογίας.

Οι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι η τράπεζα προέβη σε αυτό το μεγάλο βήμα μετά από έντονες πιέσεις που δέχτηκε από τους τοπικούς γίγαντες του διαδικτύου, όπως η Alibaba και η Tencent, οι οποίες μετασχηματίζουν την κινεζική καταναλωτική χρηματοδότηση με κινητές εφαρμογές που επιτρέπουν στους ανθρώπους να μεταφέρουν χρήματα και να πληρώνουν για αγαθά χρησιμοποιώντας τα smartphones τους.

«Αυτές τις μέρες, όλοι μιλάνε για τραπεζικές ή χρηματοοικονομικές καινοτομίες», δήλωσε ο You Tianyu, αντιπρόεδρος της έρευνας στο iYiou, a technology think tank. «Αυτό το εγχείρημα είναι ένα είδος πειράματος που προσπαθεί να αποδείξει αποδείξει ότι και οι παραδοσιακές τράπεζες μπορούν να καινοτομήσουν».

Η τάση προς την αυτοματοποίηση δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν περιορίζεται μόνο στην Ασία. Οι έμποροι λιανικής πώλησης στην Κίνα όπως και σε άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει πλήρως τα αυτοματοποιημένα σούπερ μάρκετ, ενώ η Τράπεζα της Αμερικής δημιούργησε πέρυσι τρεις αυτοματοποιημένες τράπεζες στις ΗΠΑ, ονομάζοντας τες “προηγμένα κέντρα”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166