Οι αεροπορικές εταιρείες στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa, αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη που οδηγούν σε μειώσεις δρομολογίων. Το αυξημένο κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις και τα τέλη αεροπορικών υπηρεσιών, έχουν αναγκάσει πολλές εταιρείες να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.
Αυξανόμενες ανησυχίες από τον επικεφαλής της Lufthansa
Ο Carsten Spohr, επικεφαλής της Lufthansa, δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω περικοπές στα δρομολόγια των πτήσεων λόγω του αυξημένου κόστους στις αερομεταφορές. Σε συνέντευξη του στη Bild am Sonntag στις 13 Οκτωβρίου 2024, ανέφερε ότι ανησυχεί για την επιδείνωση των συνδέσεων με τη Γερμανία, επισημαίνοντας πως το κόστος οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τα γερμανικά αεροδρόμια ή να ακυρώνουν σημαντικές πτήσεις.
Οι επιπτώσεις των υψηλών τελών στις αεροπορικές συνδέσεις
Ο Spohr τόνισε ότι το υψηλό κρατικό κόστος, όπως τα τέλη ασφαλείας και ο φόρος εναέριας κυκλοφορίας, που αυξήθηκε τον Μάιο του 2024, έχουν επηρεάσει σημαντικά την προσφορά πτήσεων. Όλο και περισσότερες εταιρείες αποφεύγουν να δραστηριοποιούνται στα γερμανικά αεροδρόμια λόγω αυτών των επιβαρύνσεων. Παράδειγμα αποτελούν οι ακυρώσεις πτήσεων από τις Ryanair και Eurowings, που αποδίδονται στα υψηλά κόστη λειτουργίας.
Η κριτική του Carsten Spohr για τους κυβερνητικούς κανονισμούς
Ο Spohr επέκρινε επίσης τα επιπρόσθετα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ήδη προγραμματιστεί, όπως η ποσόστωση για τα ηλεκτρονικά καύσιμα (e-fuels). Παρόλο που η χρήση των καυσίμων αυτών αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών CO2, η παραγωγή τους δεν είναι ακόμη επαρκής. Αυτό, σύμφωνα με τον Spohr, καθιστά δυσκολότερη τη διατήρηση της ποιότητας των αεροπορικών συνδέσεων της Γερμανίας με σημαντικές οικονομικές περιοχές.
Η προώθηση εναλλακτικών καυσίμων και η βιομηχανική ένωση BDL
Τα ηλεκτρονικά καύσιμα, τα οποία κατασκευάζονται από άνθρακα, είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση για τη μείωση των επιβλαβών για το κλίμα εκπομπών CO2 από τα αεροσκάφη. Η Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (BDL) υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τον αεροπορικό φόρο πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της παραγωγής και της χρήσης αυτών των καυσίμων.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει συνάψει η κυβέρνηση, τα έσοδα από τον αυξημένο αεροπορικό φόρο θα διατεθούν για την έρευνα, την ανάπτυξη και την προώθηση της χρήσης καυσίμων ουδέτερων σε CO2 στην αεροπορία, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών.
Προκλήσεις για την αεροπορική βιομηχανία
Η Lufthansa, όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που επιφέρει η αυξημένη φορολογία και τα υψηλά κόστη λειτουργίας. Παράλληλα, η εφαρμογή περιβαλλοντικών κανόνων και η μετάβαση σε πιο πράσινες τεχνολογίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις. Ωστόσο, χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων, υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης των αεροπορικών συνδέσεων και απώλειας της ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας στον τομέα των αερομεταφορών.
Το μέλλον των αεροπορικών συνδέσεων στη Γερμανία
Η κατάσταση στη γερμανική αεροπορική βιομηχανία απαιτεί ριζικές αλλαγές. Η Lufthansa, και άλλες αεροπορικές εταιρείες, βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους και την οικονομική βιωσιμότητα. Αν δεν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, οι αεροπορικές συνδέσεις της Γερμανίας με σημαντικούς προορισμούς θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται.