Παρά τις εξαιρετικές πωλήσεις των VR γυαλιών της Meta, το τεράστιο ποσό που επενδύει η εταιρεία στο metaverse εξακολουθεί να υπερβαίνει τα έσοδα. Ωστόσο το οξύμωρο στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 50 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να κερδίσει ακόμη ούτε ένα σεντ από αυτό το εγχείρημα.
Εκτός από το Instagram, το WhatsApp και το Facebook, η Meta διαθέτει και το τμήμα Reality Labs. Εκεί αναπτύσσονται τα γυαλιά Quest, όπως και το metaverse. Αν έπρεπε να απεικονίσουμε το Reality Labs, θα ήταν σαν μια τεράστια τρύπα όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, ρίχνει συνεχώς χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Το συνολικό κόστος του Reality Labs από την ίδρυση του στα τέλη του 2020 ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Meta. Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την προηγούμενη εταιρεία Oculus, το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και τα πράγματα θα χειροτερέψουν
Αυτές οι απώλειες είναι αναμενόμενες. Ο Zuckerberg εξακολουθεί να πιστεύει ότι το metaverse, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και η εικονική πραγματικότητα (VR) θα αποκτήσουν τόσο μεγάλη σημασία στο μέλλον, ώστε η εταιρεία πρέπει να διατηρήσει την ηγετική της θέση.
Η Meta είναι πεπεισμένη ότι στο μέλλον θα έχει σημαντικά έσοδα από το Reality Labs. Οι πωλήσεις των headset Quest και των γυαλιών Ray-Ban Meta απέφεραν κέρδη 353 εκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 28% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη δεν επαρκούν για να καλύψουν την απώλεια των 4,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψε το Reality Labs το τελευταίο τρίμηνο.
Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, καθώς η Meta προβλέπει ότι οι απώλειες του Reality Labs θα αυξηθούν σημαντικά φέτος λόγω των συνεχών επενδύσεων στην ανάπτυξη προϊόντων επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, και γενικά στην επέκταση του οικοσυστήματος της. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κόστος για την Meta, με τις επενδύσεις να αναμένεται να φτάσουν τα 35-40 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για φέτος.
Περισσότερα έξοδα από έσοδα
Ωστόσο, η Meta μπορεί εύκολα να καλύψει αυτές τις απώλειες χάρη στην θετική οικονομική συνολική απόδοση της, που ενισχύεται κυρίως από τις διαφημίσεις στο Instagram και το Facebook. Ο συνολικός τζίρος αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο στα 39 δισεκατομμύρια δολάρια, με κέρδη 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 73% σε σχέση με πέρυσι.
Επιπλέον, ο αριθμός των ημερησίως ενεργών χρηστών στις υπηρεσίες της Meta αυξήθηκε κατά 7%, φτάνοντας τα 3,27 δισεκατομμύρια άτομα. Το Threads, ο ανταγωνιστής του X της Meta, συνεχίζει επίσης να αναπτύσσεται σταθερά. Η υπηρεσία πλησιάζει τους 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως, ενώ το X, σύμφωνα με τον Elon Musk, έχει περίπου 600 εκατομμύρια.
Στρατηγική και μελλοντικές προοπτικές της Meta
Η στρατηγική της Meta για το μέλλον περιλαμβάνει την επέκταση του metaverse σε καθημερινές εφαρμογές και εμπειρίες για τους χρήστες. Ο Zuckerberg πιστεύει ότι οι VR και AR τεχνολογίες θα επηρεάσουν όχι μόνο τον τρόπο που επικοινωνούμε και διασκεδάζουμε, αλλά και το εργασιακό περιβάλλον.
Η Meta εργάζεται πάνω στη δημιουργία εικονικών γραφείων και χώρων συνεργασίας, επιδιώκοντας να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις λειτουργούν και συνεργάζονται σε ένα ψηφιακό κόσμο.
Παράλληλα, η Meta επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι AI εφαρμογές και τα εργαλεία που αναπτύσσονται στοχεύουν στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη στις πλατφόρμες της Meta, από τις προσωποποιημένες διαφημίσεις έως την εξυπηρέτηση πελατών και τη δημιουργία περιεχομένου.
Με τη συνεχή ανάπτυξη και ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών, η Meta φιλοδοξεί να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη στον ψηφιακό κόσμο, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία και μεταξύ μας.