ΑρχικήΕπιστήμηΗ μονογαμία στα ζώα είναι παράγοντας μείωσης του πληθυσμού τους

Η μονογαμία στα ζώα είναι παράγοντας μείωσης του πληθυσμού τους

Σαν ιδέα ακούγεται ρομαντική ή ακόμα και κοινωνικά επιβεβλημένη (στην περίπτωση των ανθρώπων) -όμως για τα είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, η μονογαμία αποδεικνύεται θανάσιμο αμάρτημα!

Σε εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο απόδειξης του αγνού των συναισθημάτων, εξελίσσεται καθημερινά η μονογαμία για τα ζώα εκείνα που εξαφανίζονται σιγά – σιγά από τον πλανήτη.

Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε καταφύγια άγριων ζώων στη Γκάνα τροφοδότησε με επιστημονικά επιχειρήματα αυτό που δεν είναι δύσκολο να υποψιαστεί κάποιος: ότι τα ζώα που ζευγαρώνουν με λιγότερους συντρόφους απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον κίνδυνο της εξαφάνισης.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο ανάμεσα στα μέλη του ζωικού βασιλείου η μονογαμία είναι ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο.

Χαριτολογώντας, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας του πανεπιστήμιου της Βρετανικής Κολομβίας, είχε δηλώσει ότι στα πλαίσια της προσπάθειας για αποφυγή του κινδύνου εξαφάνισης «έχει αποτελέσματα το να είναι κανείς ασυγκράτητος ερωτικά».

Η μοίρα του πιστού

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ένα τουλάχιστον γεγονός που αποδεικνύει πόσο πιστά είναι κάποια ζώα, ενώ κατά καιρούς δημοσιοποιούνται και περιστατικά που επιδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο η ανάγκη για αναπαραγωγή που φέρνει μαζί ένα θηλυκό και ένα αρσενικό –τουλάχιστον σε ορισμένα είδη.

Άσχετα από το επιστημονικό υπόβαθρο αυτού του είδους των –ευρέως διαδεδομένων πολλές φορές- ιστοριών, έχουν αποτελέσει πηγή επιχειρημάτων για τους πιο ρομαντικούς, ή ακόμα και έμπνευσης.

Το κακό όμως είναι ότι αποτελούν εν τέλει και αφετηρία μιας σειράς κινδύνων για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές –τα ζώα.

Για παράδειγμα, ανάμεσα στα πιο μονογαμικά ζώα βρίσκεται καταγεγραμμένη η αντιλόπη, η οποία τις περισσότερες φορές δεν επιβιώνει σε καταφύγιο αγρίων ζώων περισσότερο από μια δεκαετία.

Επίσης, εξέχουσα θέση στον κατάλογο των «πιστών» κατέχουν και είδη του κολομβιανού πιθήκου, τα οποία δεν έχουν περισσότερους από τρεις συντρόφους στη ζωή τους.

Στην αντίπερα όχθη, στους «ανατολίτες» ανήκει ο Αφρικανικός βούβαλος, ο οποίος συνηθίζει να διατηρεί «χαρέμια» από 15 περίπου θηλυκά, αλλά και οι «πράσινοι πίθηκοι» ή οι μπαμπουίνοι, είδη με παροιμιώδη σεξουαλική δραστηριότητα.

Ένας κόσμος για πολυγαμικά όντα

Όσο κωμικό και αν ακούγεται, τα τελευταία χρόνια σε πολλά καταφύγια αγρίων ζώων οι προσπάθειες των ειδικών επικεντρώνονται στο να καταφέρουν να βοηθήσουν τα ζώα να έχουν …απλή σεξουαλική ζωή!

Πάντως, η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, η μόλυνση και η καταστροφή βιοτόπων αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια πανίδα.

Αυτό γιατί η μονογαμία, ως σεξουαλική στάση, είναι ήδη αρκετά σπάνια ανάμεσα στα μέλη του ζωικού βασιλείου -χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι υποβαθμίζεται η σημασία της ως παράγοντα εξαφάνισης.

Ανάμεσα σε περίπου 4.000 είδη –των οποίων η σεξουαλική ζωή καταγράφεται- το ποσοστό των πραγματικά μονογαμικών δεν ξεπερνα το 3%.

Αυτή η μάλλον μικρή λίστα περιλαμβάνει ζώα όπως ο κορμοράνος της Αφρικής, ο κολομβιανός πίθηκος αλλά και ο τρυφερός αρουραίος των αγρών Επίσης, οι λύκοι και τα άγρια σκυλιά της Αφρικανικής ηπείρου θεωρούνται μονογαμικά όντα, όμως η στάση τους αυτή κρίνεται περισσότερο ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερων «κοινωνικών» δομών στις οποίες ζουν τα συγκεκριμένα είδη.

Αν και οι ειδικοί είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σχετικά με την «προβολή» των συμπερασμάτων στην ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά, πόσο ήσυχος μπορεί να κοιμάται κανείς όταν γνωρίζει ότι στη Φύση η μονογαμία …τείνει να αφανιστεί;

Διάβασε επίσης: Realme 8 Pro

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166