Η Nvidia αγόρασε τον σχεδιαστή τσιπ ARM ​​για 40 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Nvidia αγόρασε τον σχεδιαστή τσιπ ARM ​​για 40 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο σχεδιαστής των τσιπ που υπάρχουν στο 99% των smartphone στην παγκόσμια αγορά κατέληξε στα χέρια του κατασκευαστή καρτών γραφικών και επεξεργαστών που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Πλέον η συγκεκριμένη αγοραπωλησία μεταξύ Nvidia και ARM, ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για την Huawei.

Μετά από εβδομάδες κρυφών διαπραγματεύσεων, τελικά επιτεύχθηκε μία σπουδαία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δυο κολοσσών στον τομέα της τεχνολογίας: Με δαπάνη 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο κατασκευαστής καρτών γραφικών Nvidia απέκτησε την ARM Holdings, μια βρετανική εταιρεία που σχεδιάζει και παρέχει τα ομώνυμα τσιπ στο 99% των smartphone και τα tablet σε ολόκληρη την υφήλιο. Ο αμερικανικός όμιλος απέκτησε τη συγκεκριμένη εταιρεία από την ιαπωνικών συμφερόντων Softbank, διασφαλίζοντας ένα λαμπρό μέλλον σε ορισμένους από τους πιο υποσχόμενους τομείς της τεχνολογίας, της πληροφορίας, των smartphone, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και την Τεχνητή Νοημοσύνη κ.λπ.

Η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών και θα υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών φορέων σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα έως τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προφανώς και στην Ευρώπη.

Η σημασία της ARM Holdings

Επί της ουσίας, οι εμπορικές δραστηριότητες της Arm Holdings κρύβουν έναν ανεκτίμητο θησαυρό, και πραγματικά είναι αν μη τι άλλο αξιοπερίεργο γιατί να απολυθεί μία τόσο κερδοφόρα επιχείρηση που πρακτικά δεν έχει αντίπαλο στο διάβα της, αφού δεν χωράει καμία αμφιβολία πόσο επιτυχημένη είναι η συνταγή των επεξεργαστών ARM, και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την καθολική αποδοχή των κατασκευαστριών εταιρειών έξυπνων τηλεφώνων που την προτιμούν και δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλον.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως οι επεξεργαστές κινητών συσκευών της Arm Holdings παρουσιάζουν εξαιρετική απόδοση και μεγάλη υπολογιστική ισχύ, και σωστή διαχείριση κατανάλωσης ενέργειας των μπαταριών, και για το λόγο αυτό αποτελούν τη βάση των τσιπ σε όλες τις μάρκες των smartphone, και τα συναντάμε στα τσιπ Exynos σε τηλέφωνα της Samsung, στους επεξεργαστές της σειράς Α στα τηλέφωνα και τα tablet της Apple, στα ισχυρά Snapdragons Qualcomm που βρίσκονται σε όλα τα smartphone άλλων κατασκευαστών, ακόμη και στο Kirin που είναι εγκατεστημένο στα τηλέφωνα της Huawei και της Honor.

Όλα αυτά τα μικροτσίπ σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από τα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης της ARM, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία υπήρξε ουσιαστικά ακρογωνιαίος λίθος στην ανάπτυξη μιας από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες των τελευταίων ετών και σύντομα θα καταλήξει στα χέρια ενός αμερικανικού ομίλου που στον ίδιο κλάδο έχει συμφέροντα που έρχονται σε σύγκρουση ή αλληλεπικαλύπτονται με κάποια γιγαντιαία εμπορικά σήματα, όπως είναι η Huawei.

Τα σχέδια της Nvidia

Από την ίδρυσή της το 1993, η Nvidia δημιούργησε εξαιρετικά επιτυχημένες κάρτες γραφικών για υπολογιστές, εν τούτοις δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, αλλά προσπάθησε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς τα τελευταία χρόνια. Ο τύπος επεξεργαστών που είναι εγκατεστημένοι στις κάρτες γραφικών έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κατάλληλος για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ένας τομέας στον οποίο η Nvidia θέλει τώρα να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό χάρη στις δεξιότητες σχεδιασμού της ομάδας που μόλις ανακοίνωσε την απόκτηση της. Τα κεντρικά γραφεία της ARM θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Cambridge, όπου θα δημιουργηθεί ένα ερευνητικό κέντρο αποκλειστικά για τη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη  που θα προσελκύσει ερευνητές, όχι μόνο από την Βρετανία, αλλά και από ολόκληρη την Ευρώπη, χάρη σε έναν υπερυπολογιστή βασισμένο σε επεξεργαστές ARM που θα ολοκληρωθεί κατά τους επόμενους μήνες.

Αυτή η μεγαλειώδης συμφωνία δημιουργεί έναν συνδυασμό εταιρειών με συμπληρωματικές δεξιότητες: Τα ισχυρά και πολλά υποσχόμενα τσιπ γραφικών Nvidia και οι αποτελεσματικές και πανταχού παρούσες λύσεις ARM χρησιμοποιούνται ήδη σε προϊόντα για αυτόνομη οδήγηση, κάτι που συνεπάγεται πως αυτές οι δύο ομάδες θα λειτουργήσουν ως ένας μοναδικός οργανισμός, με θετική συνέπεια να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί και αποτελεσματική στα προϊόντα τους.

Οι συνέπειες για τους κατασκευαστές (και για την Huawei)

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα τα λεγόμενα της Nvidia, όλοι οι κατασκευαστές smartphone που έχουν βασιστεί στους επεξεργαστές ARM μέχρι σήμερα δεν θα έχουν τίποτα να φοβηθούν από τη συμφωνία. Η ARM Holdings ανέκαθεν αδειοδοτούσε και αδειοδοτεί την τεχνολογία της σε όσους επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν τις συσκευές τους. Άλλωστε αυτή η έξυπνη μεθοδολογία την κατέστησε πρώτη προτίμηση για τους δημιουργούς κινητών συσκευών, χωρίς να βάζει περιορισμούς και να κάνει διακρίσεις.

Όμως στην παρούσα φάση, η μόνη μάρκα που θα μπορούσε να υποστεί επιπτώσεις από τη συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα είναι η Huawei: Με την απόκτηση από τη Nvidia, η αδειοδότηση των επεξεργαστών ARM περνά στην πραγματικότητα υπό τη διαχείριση ενός αμερικανικού ομίλου, ο οποίος ως τέτοιος, σύμφωνα με τους κανόνες που εκδίδει η κυβέρνηση Trum, δεν μπορεί να έχει εμπορικές σχέσεις με καμία εταιρεία κινεζικών συμφερόντων.

Προηγούμενο άρθροΤο TikTok έφτασε τους 100 εκατομμύρια χρήστες μόνο στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροSony Xperia Tablet Z (άποψη)
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας