ΑρχικήSmartphonesΗ Qualcomm υπόσχεται 7ετή υποστήριξη λογισμικού για όλα τα Android smartphones, όχι...

Η Qualcomm υπόσχεται 7ετή υποστήριξη λογισμικού για όλα τα Android smartphones, όχι μόνο για τα premium

Στον κόσμο των Android smartphones, η υποστήριξη λογισμικού αποτελεί πεδίο σκληρού ανταγωνισμού. Η Google και η Samsung ηγούνται, προσφέροντας 7 χρόνια ενημερώσεων για τις νεότερες συσκευές τους, μια εξαιρετική είδηση για τους χρήστες. Δυστυχώς, η μακροχρόνια υποστήριξη δεν είναι για όλους: τα smartphones αρχικού επιπέδου και μεσαίας κατηγορίας αρκούνται σε ελάχιστες ενημερώσεις.

Αυτό ίσως αλλάξει χάρη στην Qualcomm.

7 χρόνια ενημερώσεων: Το νέο πρότυπο

Η Google και η Samsung θεσπίζουν 7 χρόνια ενημερώσεων λογισμικού για Android smartphones, μια εξέλιξη που μόνο ικανοποίηση μπορεί να προκαλέσει. Οι συσκευές τους αντιπροσωπεύουν μια σημαντική οικονομική επένδυση για τους καταναλωτές, άρα είναι λογικό να μπορούν να τις αξιοποιήσουν για μεγάλο διάστημα, απολαμβάνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Android χωρίς ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η εγκατάλειψη της υποστήριξης λογισμικού

Ωστόσο, η 7ετής υποστήριξη περιορίζεται συνήθως σε high-end μοντέλα (αν και η Google την έχει υιοθετήσει και για το Pixel 8a). Τα smartphones αρχικού επιπέδου και μεσαίας κατηγορίας λαμβάνουν 1-2 ενημερώσεις Android και μερικές διορθώσεις, αφήνοντας τα εκτεθειμένα. Αυτό πλήττει όχι μόνο την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά επιβαρύνει και το περιβάλλον, καθώς αυτά τα smartphones τείνουν να καταλήγουν πρόωρα στα σκουπίδια.

Μία από τις δυσκολίες έγκειται στην εγκατάλειψη της υποστήριξης λογισμικού από κατασκευαστές chip όπως η Qualcomm, η MediaTek και η Samsung, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των κατασκευαστών smartphones – με κάποιους πρακτικά να μην νοιάζονται για τα προϊόντα τους μετά την πώληση τους.

Η λύση της Qualcomm

Η Qualcomm, όμως, έχει βρει τρόπο να βελτιώσει την υποστήριξη λογισμικού για τα chip της που τροφοδοτούν smartphones αρχικού και μεσαίου επιπέδου. Ο Chris Patrick, Γενικός Διευθυντής Συσκευών στην εταιρεία, δήλωσε στο Android Authority: “Είναι πολύ περίπλοκο για έναν κατασκευαστή να δημιουργεί ενημερώσεις ασφαλείας για την προστασία των συσκευών και ενημερώσεις για τον λειτουργικό σύστημα του Android και έπειτα να τις διανέμει σε κάθε χρήστη (…). Είναι εξαιρετικά δαπανηρό.”

Για αυτόν τον λόγο, η Qualcomm συνεργάζεται με την Google και άλλους κατασκευαστές smartphones για να “αλλάξουν τη δομή του κώδικα”, τροποποιώντας τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ενημερώσεις. Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο έργο που ξεκίνησε πριν από χρόνια, όπως αποκαλύπτει ο Patrick.

Αυτές οι βελτιστοποιήσεις, θεωρητικά, θα μειώσουν ένα μέρος του φόρτου των κατασκευαστών σχετικά με τις ενημερώσεις, επομένως ενδέχεται να δούμε πιο γρήγορες ενημερώσεις να έρχονται σε περισσότερα μοντέλα στο μέλλον, μαζί με μεγαλύτερη υποστήριξη ενημερώσεων.

Η επίσημη ανακοίνωση για αυτό το εγχείρημα αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του Snapdragon Summit τον Οκτώβριο. Η πρωτοβουλία της Qualcomm, ως βασικού προμηθευτή τσιπ για πολλούς κατασκευαστές, αποτελεί θετική εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι θα αφορά και smartphones που κυκλοφορούν ήδη, και όχι μόνο για τα νεότερα μοντέλα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166