ΑρχικήΕιδήσειςΗ Ρωσία ίσως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου παραβιάζοντας κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας

Η Ρωσία ίσως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου παραβιάζοντας κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ξεκίνησε έρευνα για εικαζόμενες ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά της ουκρανικής μη στρατιωτικής υποδομής, εξετάζοντάς τις ως πιθανά εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η έρευνα του ΔΠΔ, που επιβεβαιώθηκε από πηγές στο Reuters, είναι η πρώτη περίπτωση διεθνών εισαγγελέων που ερευνούν κυβερνοεπιθέσεις στο πλαίσιο εγκλημάτων πολέμου.

Η εστίαση είναι σε επιθέσεις που διέκοψαν βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφοδοσιών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, συνδέσεων απόκρισης έκτακτης ανάγκης και υπηρεσιών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούνται για προειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών. Τέτοιες διακοπές θέτουν σε σημαντικό κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των άμαχων πολιτών.

Η έρευνα δεν περιορίζεται στον πόλεμο που ξεκίνησε με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Μπορεί επίσης να εξετάσει κυβερνοεπιθέσεις που χρονολογούνται από το 2015, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η Ρωσία βρίσκεται υπό διερεύνηση για πιθανά εγκλήματα πολέμου για παραβίαση των ουκρανικών υποδομών

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές αποτελούν σοβαρή απειλή για τους αμάχους, με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) να διερευνά ενεργά πολλά σημαντικά περιστατικά που στοχεύουν ενεργειακά συστήματα. Μια ομάδα κυβερνοεγκληματιών με την επωνυμία “Sandworm”, φέρεται να συνδέεται με τις ρωσικές στρατιωτικές παρακρατικές δυνάμεις και έχει εμπλακεί σε πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις υψηλού προφίλ.

Το Reuters αναφέρει ότι ερευνητές από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του UC Berkeley έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για τις δραστηριότητες του Sandworm, υποβάλλοντας πληροφορίες στο ΔΠΔ για πέντε κυβερνοεπιθέσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το ΔΠΔ έχει εκδώσει τέσσερα εντάλματα σύλληψης κατά ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την απέλαση ουκρανών παιδιών. Ενώ ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, η Ουκρανία έχει παραχωρήσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου για εγκλήματα που διαπράττονται εντός των συνόρων της.

Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο που περιβάλλει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ως εγκλήματα πολέμου εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Οι Συμβάσεις της Γενεύης απαγορεύουν τις επιθέσεις σε πολίτες, αλλά δεν υπάρχει παγκοσμίως αναγνωρισμένος ορισμός του εγκλήματος πολέμου στον κυβερνοχώρο. Το Tallinn Manual, ένας μη δεσμευτικός οδηγός για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο, παρέχει κάποιες οδηγίες, αλλά οι ερμηνείες του ποικίλλουν.

Ο Michael Schmitt, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Reading, ο οποίος ηγείται της διαδικασίας Tallinn Manual, τόνισε τη σημασία αυτής της έρευνας, δηλώνοντας: “Πρέπει πάντα να εξετάζουμε τις προβλέψιμες συνέπειες των λειτουργιών τους. Σε αυτήν την περίπτωση, ήταν μια προβλέψιμη συνέπεια που έβαλε τους ανθρώπους σε κίνδυνο».

Μια πιο προσεκτική ματιά στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία

Εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο και κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν συσχετίσει τη ρωσική παρακρατική ομάδα hacking, Sandworm, με πολυάριθμες επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας σε όλο τον κόσμο.

Μία από τις πρώτες επιθέσεις υψηλού προφίλ που αποδίδονται στη Sandworm σημειώθηκε το 2015 όταν η ομάδα στόχευσε το ηλεκτρικό δίκτυο στη δυτική Ουκρανία. Μια άλλη σημαντική διακοπή λειτουργίας που προκλήθηκε από παραβίαση Sandworm αναφέρθηκε το 2022 .

Τον Δεκέμβριο του 2023 , η Sandworm εξαπέλυσε άλλη μια καταστροφική επίθεση, αυτή τη φορά στοχεύοντας την Kyivstar, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση των σπιτιών. Αυτή η επίθεση, μεταξύ άλλων, διέκοψε τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου για περίπου 24 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η εμβέλεια της Sandworm επεκτάθηκε πέρα ​​από την Ουκρανία, με αναφορές να συνδέουν την ομάδα με επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία και την Πολωνία τον Απρίλιο του 2024.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166