Η Storelift άνοιξε αυτόνομα καταστήματα με χρήση AI και υπολογιστή

Η Storelift άνοιξε αυτόνομα καταστήματα με χρήση AI και υπολογιστή
Image credit: Storelift

Καθώς τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης αγωνίζονται εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας να σταθούν στα πόδια τους από τη μειωμένη πελατεία, αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες που περιλαμβάνουν επίσης τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Amazon και το eBay που προσφέρουν προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ωστόσο, μια γαλλική startup εταιρεία που ονομάζεται Storelift πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει μια φιλοσοφία λειτουργίας για ψιλικατζίδικα που βασίζεται σε ορισμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) και computer vision που χρησιμοποιούνται στα καταστήματα Amazon Go για να προσφέρει στον καταναλωτή την μέγιστη εμπειρία αγορών μέσω εξελιγμένων συστημάτων που συνήθως τα συναντάς σε κινηματογραφικές ταινίες του Hollywood.

Αυτή την εβδομάδα, η Storelift ανακοίνωσε ότι άνοιξε τα δύο πρώτα της καταστήματα που φέρουν την ονομασία «Boxy». Τα καταστήματα Boxy έχουν την ιδιομορφία ότι μπορούν να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν σε διάφορες αστικές γειτονιές που δεν υπάρχουν παντοπωλεία για να κάνει ο μέσος καταναλωτής τα ψώνια του, όπου φυσικά αναγκάζεται διανύει μεγάλες αποστάσεις, και κατ’ επέκταση έχει ως αρνητικό αντίκτυπο να χάνει χρόνο και να ξοδεύει χρήματα για βενζίνη.

Οι ιδρυτές του Storelift είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι η προσέγγιση τους δείχνει πως οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες στα λιανικά καταστήματα που δεν προϋπήρχαν με τη βοήθεια αισθητήρων, την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, και της τεχνητής νοημοσύνης που τους επιτρέπει να διαχειριστούν με βελτιστοποιημένο τρόπο το απόθεμα τους και να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, αφού επί της ουσίας δεν χρειάζονται υπάλληλοι για να δουλέψει το κατάστημα.

«Το όραμα μας είναι πραγματικά ρεαλιστικό και όχι ουτοπικό, δηλαδή να απευθυνθούμε σε όλες τις περιοχές μιας μεγαλούπολης που υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 άτομα και δεν έχουν ψιλικατζίδικα. Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πελάτες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Storelift, Tom Hayat.

Καταπολέμηση του Άμαζον

Οι λιανοπωλητές που διαθέτουν συμβατικά καταστήματα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ παράλληλα είχαν ήδη υποφέρει από μια ποικιλία τάσεων που τους απομάκρυνε ολοένα και περισσότερο από τον παραδοσιακό τρόπο αγοράς προϊόντων. Τα τελευταία χρόνια, η Amazon άνοιξε 26 καταστήματα Amazon Go στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αυτά τα καταστήματα χρησιμοποιούν ένα μείγμα τεχνητής νοημοσύνης (αγγλικά artificial Intelligence) και αισθητήρων για να τροφοδοτήσουν ένα αυτοδιαχειριζόμενο σύστημα με πληροφορίες που δεν χρειάζεται να λειτουργήσει με την βοήθεια κάποιου ανθρώπου. Επίσης η Amazon απέκτησε την αλυσίδα παντοπωλείων Whole Foods το 2017 , η οποία επέκτεινε περαιτέρω το φυσικό της αποτύπωμα, προκαλώντας περαιτέρω ζημιά στα μικρά μαγαζιά που δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν.

Όσο η Amazon εισβάλλει περαιτέρω στις τοπικές αγορές, φροντίζει εκ των προτέρων, μέσω διαφόρων στρατηγικών μεθόδων να γίνονται πιο ποιοτικές οι υπηρεσίες παροχής τροφίμων προς το ευρύ κοινό, επιταχύνοντας μια πιο θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν και τρώνε. Μια άλλη νεοφυής επιχείρηση από την Silicon Valley, η Bodega, ανέπτυξε μια ιδέα που χρησιμοποιεί AI και mobile retail για να δημιουργήσει ένα νέο είδος αυτόματου πωλητή που προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ανάγκες του καταναλωτή, δημιουργώντας μια πρωτοφανή εμπειρία αγορών που λύνει τα χέρια του κόσμου.

Η Storelift ιδρύθηκε στα τέλη του 2018, και τυπικά χρησιμοποιεί ως φυσικό κατάστημα ένα κοντέινερ 7 τετραγωνικών μέτρων (20 ποδιών) που διαθέτει χώρο για περισσότερα από 200 προϊόντα, και φέρει δεκάδες αισθητήρες που παρακολουθούν που παρακολουθούν την ποσότητα των προϊόντων στα ράφια για τον άμεσα ανεφοδιασμό του, ενώ οι κάμερες όρασης υπολογιστή (αγγλικά computer vision) ανιχνεύουν το προϊόν που αγοράζει ο πελάτης, ούτως ώστε να πληρώσει και να φύγει άμεσα χωρίς να καθυστερεί καθόλου

Η εταιρεία συνδυάζει επίσης το δικό της προσαρμοσμένο λογισμικό, μαζί με με ένα σύστημα αλγορίθμων και ένα μικρό κέντρο δεδομένων για κάθε τέτοια μονάδα. Τα προϊόντα διατροφής, κυρίως βιολογικά, παραγγέλλονται από έναν χονδρέμπορο και στη συνέχεια προετοιμάζονται και αποστέλλονται από μια αποθήκη Storelift στις μονάδες Boxy.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας