Έρευνα αποκαλύπτει μειωμένη επικοινωνία και αρνητικές επιπτώσεις στην ομιλία
Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι μητέρες που αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο κινητό τηλέφωνο τους μιλούν σημαντικά λιγότερο στα μικρά παιδιά τους. Αυτό το φαινόμενο, με τη σειρά του, επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της Γλώσσας και των Δεξιοτήτων Επικοινωνίας στα παιδιά σε μεταγενέστερες φάσεις.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Development, εστίασε σε νέες μητέρες και κατέδειξε πως η συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου από μέρους τους μειώνει έως και 26% την λεκτική τους επικοινωνία με τα βρέφη.
Ενώ η έρευνα επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις μητέρες, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα συμπεράσματα πιθανότατα ισχύουν και για τους πατέρες, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν και εκείνοι στην ανατροφή των παιδιών.
Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά χρήσης κινητού τηλεφώνου
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 16 μητέρες και τα μωρά τους, με τα βρέφη να φέρουν μικροσκοπικές συσκευές εγγραφής ήχου για την καταγραφή της αλληλεπίδρασης. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα χρήσης κινητού τηλεφώνου, με μέσο όρο 4,4 ώρες ανά 12ωρο.
Η ανάλυση των δεδομένων, που αντιστοιχούν σε πάνω από 16.000 λεπτά ηχογραφήσεων, έδειξε πως η χρήση κινητού τηλεφώνου οδηγούσε σε μείωση της λεκτικής επικοινωνίας προς τα βρέφη κατά 16%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μικρότερες περίοδοι χρήσης του τηλεφώνου (ένα έως δύο λεπτά) οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 26%.
Επιπτώσεις στην ομιλία
Η αρνητική επίδραση της χρήσης κινητού στην ομιλία των μητέρων φάνηκε να εντείνεται σε σύντομες περιόδους χρήσης. Όταν οι μητέρες ασχολούνταν με το κινητό τους για 1 έως 3 λεπτά, η λεκτική τους επικοινωνία μειωνόταν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με περιπτώσεις μεγαλύτερης διάρκειας.
Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει πως η συχνή ομιλία προς τα μωρά από τη βρεφική ηλικία συμβάλλει στην ενίσχυση των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε πως η χρήση κινητού επηρεάζει την επικοινωνία των μητέρων προς τα τέκνα σε μεγαλύτερο βαθμό σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ημέρας, όπως μεταξύ 9 και 10 το πρωί, 12 και 1 η ώρα μεσημέρι, και 3 και 4 το απόγευμα.
Συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση
Οι επικεφαλής της μελέτης, η καθηγήτρια Kaya de Barbaro και η Δρ. Miriam Mikhelson, τονίζουν τη σημασία της ευαισθητοποίησης των γονέων ως προς τον αντίκτυπο που έχει η χρήση κινητού τηλεφώνου, αφού μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους. Η παροχή σταθερής και ανταποδοτικής φροντίδας προς τα βρέφη αποτελεί ζωτικής σημασίας για τα μωρά, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο λόγω της γοητευτικής φύσης των smartphones.