Η τεχνητή νοημοσύνη δεν εξυπηρετεί μόνο το καλό. Μια βρετανική έρευνα προσπάθησε να προβλέψει τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους εγκληματίες στο μέλλον.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι πλέον δεν βασίζονται μόνο οι «καλοί» στα λογισμικά, υλικολογισμικά και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι αστυνομικοί στο κυνήγι των τρομοκρατών, διότι εδώ και καιρό οι κυβερνοεγκληματίες έχουν κατανοήσει τις απίστευτες δυνατότητες που προσφέρουν αυτά τα συστήματα για να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες τους, που ως συνήθως είναι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μια πρόσφατη μελέτη του University College of London εντοπίζει και ταξινομεί όλους τους τομείς στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη (αγγλικά artificial intelligence) μπορεί να βοηθήσει τους εγκληματίες να διαπράξουν ευκολότερα τα αδικήματα τους τα επόμενα 15 χρόνια.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή διαφόρων εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων εγκληματολόγων, ερευνητών, δικηγόρων, αστυνομικών, διευθυντών εταιρειών που δημιουργούν νόμιμα τέτοιου είδους συστήματα. Τους ζητήθηκε να ταξινομήσουν διάφορους τύπους εγκλημάτων που θα μπορούσαν να διαπραχθούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης βάσει διαφόρων παραμέτρων, όπως η ζημία που ενδεχομένως δύναται να προκληθεί, το κέρδος των χρημάτων που μπορεί να αποκτηθεί, η πραγματική σκοπιμότητα και η δυνατότητα άμυνας τους απέναντι στην αστυνομία.
Τα εγκλήματα που αναλύθηκαν κυμαίνονται από την κλασική παραχάραξη χρημάτων στον πραγματικό κόσμο έως πιο σύγχρονα και τεχνολογικά εγκλήματα, όπως η χρήση οχημάτων χωρίς οδηγό… τοποθετώντας εντός του αυτοκινήτου βόμβα.
Η αυτή η πρωτότυπη μελέτη εντόπισε 18 διαφορετικούς τύπους εγκλημάτων και διαπίστωσε ότι το πιο επικίνδυνο από όλα, αλλά και πιθανότατα το πιο συχνό τα επόμενα χρόνια, θα είναι η δημιουργία πλαστών βίντεο: δηλαδή, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί από εγκληματικές οργανώσεις για τη δημιουργία ψεύτικων βίντεο που θα είναι δύσκολο να διακριθεί ακόμη και από τους πιο έμπειρους σε αυτό το είδος, και έπειτα θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο για να διαδώσει παραπλανητικά μηνύματα. Εν ολίγοις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, για τη δυσφήμιση ανθρώπων, και τέλος, ίσως το πιο σημαντικό από όλα για την αποσταθεροποίηση των κυβερνήσεων, όπου υποτίθεται θα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας βίντεο που έχουν τραβηχτεί από κρυφές κάμερες και δείχνουν τους πολιτικούς να είναι μπλεγμένοι σε σκευωρίες, ή ό,τι εκμεταλλεύονται το λαό κ.λπ.
Επί της ουσίας είμαστε όλοι εν δυνάμει θύματα
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να πιστεύουν όσα βλέπουν τα μάτια τους και όσα ακούν τα αυτιά τους, και ως εκ τούτου τα ψεύτικα βίντεο έχουν την ικανότητα να εξαπατήσουν εύκολα πολύ κόσμο, δίνοντας παράλληλα τροφή στους συνωμοσιολόγους να αρχίσουν να λένε τις δικές τους ανοησίες, μεγεθύνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, στην πραγματικότητα, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη δημιουργία βίντεο ερωτικού περιεχομένου που υποτίθεται ό,τι εμφανίζονται διάσημες προσωπικότητες του θεάματος, όπως και πολιτικοί. Ίσως οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στο μέλλον να καταστούν στόχοι των κυβερνοεγκληματιών, που θα φαίνονται ως πρωταγωνιστές των ροζ βίντεο με κύριο σκοπό να τους βλάψουν, ακόμη και να τους εκβιάσουν για να τους αποσπάσουν τεράστια χρηματικά πόσα.
Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί για τον χειρισμό drone ή ρομπότ για να επιτεθούν με διάφορους τρόπους σε συγκεντρωμένα πλήθη, ακόμη και μέσα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.
Η μόνη άμυνα, απέναντι σε τούτο το κακό με τα πλαστά βίντεο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι αρμόδιες αρχές να βοηθήσουν τους απλούς ανθρώπους να αναπτύξουν μια κριτική αντίληψη, αποφεύγοντας πρωτίστως να είναι ευκολόπιστοι, και να τους ωθήσουν να αμφιβάλλουν για το οπτικοακουστικό υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, σε διάφορα ιστολόγια, σε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ.).
Σε μια εποχή όπου τα πάντα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, τόσο θετικά, όσο και αρνητικά, η δυνατότητα πρόβλεψης του εγκλήματος στο μέλλον έχει τα εχέγγυα να συνεισφέρει πολύτιμα εφόδια, κυρίως στις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε χώρας, ώστες να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν μια νέα εκδοχή του ψηφιακού εγκλήματος που έχει ως βασικό στόχο να διαταράξει τις κοινωνίες γιατί την ανατροπή των κυβερνήσεων, και την ώθηση του απλού κόσμου σε διάφορα έκτροπα.