Οι πρώτοι άνθρωποι ίσως να ξεκίνησαν να περπατούν όρθιοι γιατί το μέρος στο οποίο έμεναν ήταν υπερβολικά ζεστό, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η λεκάνη Τουρκάνα της Κένυας, που κάποιοι υποστηρίζουν πως υπήρξε το λίκνο της ανθρώπινης εξέλιξης, ήταν πολύ πιο ζεστή πριν από εκατομμύρια χρόνια, συγκριτικά με σήμερα.
Η ανακάλυψη ρίχνει βάρος στη λεγόμενη «θερμική υπόθεση» της ανθρώπινης εξέλιξης, η οποία υποστηρίζει πως ο άνθρωπος άρχισε να περπατά όρθιος λόγω της έντονης ζέστης.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρεία, οι πρώτοι πρόγονοι μας κέρδισαν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα με το να περπατούν όρθιοι, καθώς το κεφάλι τους βρισκόταν πιο μακριά από την επιφάνεια της γης και έτσι ήταν πιο δροσερά τις εξαιρετικά ζεστές μέρες.
Επιπλέον, εξέθεταν λιγότερο το σώμα τους στις ακτίνες του ήλιου απ’ ότι όταν περπατούσαν στα τέσσερα, ενώ η απώλεια των τριχών του σώματος τους βοήθησε να επιβιώσουν στα ζεστά κλίματα.
Ο Benjamin Passey, γαιοεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δήλωσε: «Το μήνυμα που πήραμε από αυτή τη μελέτη είναι πως αυτή η περιοχή, που αποτελεί τοποθεσία-κλειδί και έχουν βρεθεί πολλά οστά που στοιχειοθετούν την ανθρώπινη εξέλιξη, ήταν εξαιρετικά ζεστή για πάρα πολύ καιρό, ακόμα και το διάστημα πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια μέχρι σήμερα, όταν ξεκίνησαν οι εποχές των παγετώνων και το κλίμα παγκοσμίως έγινε ψυχρότερο.»
Υποστηρίζοντας πως τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τη λεγόμενη «θερμική εξέλιξη», πρόσθεσε: «Για να δούμε εάν η υπόθεση αυτή έχει βάση ή όχι, θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν ήταν πραγματικά ζεστό το μέρος τότε και εκεί που άρχισε να εξελίσσεται ο άνθρωπος. Εάν ήταν ζεστό, τότε η υπόθεση είναι αξιόπιστη. Εάν δεν ήταν, τότε θα πρέπει να την ξεχάσουμε.»
Μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να βρούνε πόσο ζεστό ήταν ένα μέρος πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια.
Αναλύσεις σε απολιθώματα γύρης, ξύλου και οστά θηλαστικών αποκάλυψαν περισσότερα στοιχεία για τα φυτά και τις βροχοπτώσεις και λιγότερα για τη θερμοκρασία.
Η ομάδα κατάφερε να βρει τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν πριν από 4 εκατομμύρια χρόνια μελετώντας ισότοπα, που είχαν σχηματιστεί στο έδαφος.
«Πλέον, μπορούμε να πούμε πως η θερμική υπόθεση είναι αξιόπιστη.»
Ο καθηγητής Steve Jones από το University College του Λονδίνου, συμφωνεί πως η μελέτη ενίσχυσε τη θερμική υπόθεση.
«Τα στοιχεία περί θερμικής υπόθεσης φαίνονται αρκετά πειστικά. Ένα όρθιο υποκείμενο απορροφά αρκετά λιγότερη θερμική ενέργεια από ένα οριζόντιο (για αυτό οι άνθρωποι ξαπλώνουν όταν κάνουν ηλιοθεραπεία ή όταν βρίσκονται μπροστά από μία φωτιά) και ενδεχομένως να σηκωθήκαμε στα δύο μας πόδια και να χάσαμε τις τρίχες μας για να δροσιστούμε.»
Όμως, ο καθηγητής Robin Crompton από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δεν έχει πειστεί για τη θεωρεία. Πιστεύει πως οι πρώτοι άνθρωποι ξεκίνησαν αρχικά να περπατάνε στα δύο τους πόδια σε δασώδεις περιοχές και όχι εξαιτίας της ζέστης στις ερήμους της Κένυας.
«Θα εκπλαγώ ιδιαίτερα εάν το περπάτημα στα δύο πόδια αποδειχτεί ότι οφείλεται στα ερημώδη και όχι στα δασώδη περιβάλλοντα,» πρόσθεσε ο Crompton.