ΑρχικήΕιδήσειςΚαινοτόμος γερανός κατασκευάζει Ανεμογεννήτριες ακόμη και σε θύελλα

Καινοτόμος γερανός κατασκευάζει Ανεμογεννήτριες ακόμη και σε θύελλα

Η κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας για ένα Αιολικό Πάρκο είναι δύσκολη και δαπανηρή. Μια νέα καινοτόμος εξέλιξη από τη Νορβηγία φιλοδοξεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα.

Η νορβηγική εταιρεία Windspider έχει αναπτύξει ένα σύστημα με το οποίο μπορεί να συναρμολογήσει και να στήσει ανεμογεννήτριες στη θάλασσα προκειμένου η διαδικασία να μην έχει κολλήματα, και παράλληλα να καταστεί πιο γρήγορη και εύκολη.

Το σύστημα που ανέπτυξε η Windspider χρησιμοποιείται όταν ο πύργος είναι έτοιμος. Γύρω από αυτόν εγκαθίσταται ένας αλουμινένιος σκελετός με τη χρήση του γερανού. Ο γερανός στη συνέχεια ανυψώνει το σώμα της τουρμπίνας – το βαρύτερο εξάρτημα της αιολικής εγκατάστασης – στην κορυφή του πυλώνα. Η ανυψωτική ικανότητα του γερανού σύμφωνα με τον κατασκευαστή φτάνει τους 1.500 τόνους.

Σταθερότητα και σε υψηλές ταχύτητες ανέμου

Ο σκελετός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δύο επιπλέον συστήματα: Ο γερανός τύπου Dolly κινείται πάνω-κάτω στον σκελετό και μπορεί να μεταφέρει φορτία μέχρι 400 τόνους στο πλοίο ή από εκεί στο έδαφος, για παράδειγμα, όταν πρέπει να αντικατασταθούν εξαρτήματα σε μια παλαιότερη εγκατάσταση.

Το πτερύγιο του ρότορα δεν ταλαντεύεται

Το δεύτερο σύστημα, που χρησιμοποιεί τον σκελετό ως σιδηροτροχιά, είναι το Blade Tool. Αυτό ανεβάζει τα πτερύγια του ρότορα για τη συναρμολόγηση. Το Blade Tool μπορεί κάθε φορά να ευθυγραμμίσει το πτερύγιο του ρότορα με την τρέχουσα θέση του άξονα. Επιπλέον, το πτερύγιο, όντας σταθερά συνδεδεμένο με τον πυλώνα, δεν κινείται σχετικά με αυτόν.

Η κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας, ιδίως στη θάλασσα, απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός γερανού. Ωστόσο, αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, δηλαδή με λίγο άνεμο και λίγο κύμα. Επιπλέον, τέτοιου είδους εξειδικευμένος εξοπλισμός είναι πολύ δαπανηρός.

Ο γερανός Windspider μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών, αλλά και για την ανακατασκευή υφιστάμενων, όπως για την αντικατάσταση πτερυγίων ρότορα. Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε πύργους οποιουδήποτε ύψους, στη στεριά καθώς και στη θάλασσα. Εκεί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε πλωτές ανεμογεννήτριες.

Επειδή ο γερανός είναι συνδεδεμένος με τον πύργο, δεν υπάρχουν σχετικές ταλαντεύσεις μεταξύ τους. Έτσι, ο γερανός μπορεί να λειτουργεί ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες ανέμου μέχρι 65 χλμ/ώρα, που είναι η ένταση μιας θύελλας. Αυτό κάνει την κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας σημαντικά φθηνότερη.

Η Windspider έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Νορβηγική Τράπεζα Ανάπτυξης και σκοπεύει τώρα να κατασκευάσει τον πρώτο γερανό. Για τον σκοπό αυτό, η Windspider συμφώνησε τον Μάρτιο να προβεί σε συνεργασία με την νορβηγική εταιρεία Leirvik, η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή αλουμινένιων δομών.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα είναι έτοιμος ο γερανός, που σύμφωνα με την Windspider έχει τη δυνατότητα να γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166