ΑρχικήHow toΚάνε το PC σου πύραυλο για να τρέχει γρήγορα

Κάνε το PC σου πύραυλο για να τρέχει γρήγορα

Μήπως σέρνεται ο υπολογιστής σας; Μήπως η διαδικτυακή γραμμή σας πιάνει χαμηλές ταχύτητες; Οι ιστοσελίδες του Web απαιτούν μια αιωνιότητα για να φορτώσουν στο smartphone σας; Τότε μην περιμένετε άλλο! Οι παρακάτω οδηγίες που θα διαβάσετε θα επιδιορθώσουν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με αυτά τα ζητήματα.

Οι καταστάσεις στον τομέα της τεχνολογίας αλλάζουν σχεδόν κάθε τρεις με τέσσερις μήνες, με συνέπεια να αναγκάζονται οι προγραμματιστές να ακολουθούν αυτούς τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς αναπτύσσοντας τις ανάλογες εφαρμογές για να υπάρχει συμβατότητα. Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη για μεγαλύτερη ταχύτητα να καθίσταται όλο και πιο έντονη, ούτως ώστε να ικανοποιηθούν οι καταναλωτές.

Είναι σίγουρο, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι εφικτή η τακτική αναβάθμιση των ακριβών συσκευών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθαρά για τεχνικούς λόγους, αφού απαιτούνται αρκετοί πόροι και πολύ δουλειά. Από την άλλη μεριά, είναι παράλογο η αδράνεια να αποτελεί επιλογή, αφού με αυτόν τον τρόπο μένουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Η χρυσή τομή βρίσκεται εντοπίζεται στο σημείο αναβάθμισης ή αντικατάστασης κάποιων προϊόντων με άλλα, νεότερα και φυσικά στη βελτίωση ορισμένων ρυθμίσεων, ώστε να τρέχουν ταχύτερα.

Στις ενότητες που ακολουθούν θα μάθετε αποτελεσματικές μεθόδους που στοχεύουν ακριβώς στην ουσία του πράγματος, με προτάσεις για αναβάθμιση συγκεκριμένων μερών του hardware του υπολογιστή σας, όπως και έξυπνες ρυθμίσεις για βελτιστοποιημένη λειτουργία των Windows, επίσης θα σας δείξουμε τη ορθή διαδικασία συντήρησης του smartphone σας και προτάσεις σε γενικό πλαίσιο, ώστε το κοντέρ ταχύτητας του εξοπλισμού σας να είναι πάντοτε καρφωμένο στο μέγιστο και να σε ξενοιάσετε επιτέλους από τούτο το βραχνά.

Πίνακας περιεχομένων

Επιτάχυνση του pc σας

Καμία τροποποίηση του λειτουργικού συστήματος σας δεν θα μπορέσει να σας προσφέρει την ίδια βελτίωση ταχύτητας που μπορείτε να επιτύχετε με μερικές έξυπνες αναβαθμίσεις του εξοπλισμού σας, αφού ο πιο αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της απόδοσης είναι πάντα η αναβάθμιση των βασικών components. Εδώ θα εξηγήσουμε πώς μπορείτε να αναβαθμίσετε δύο από τα βασικότερα στοιχεία, τη RAM και την κάρτα γραφικών.

Αναβαθμίστε τη RAM

Η προσθήκη RAM είναι συνήθως ο πιο φθηνός και ιδανικός τρόπος για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά ενός αργού υπολογιστή. Όταν ένα σύστημα λειτουργεί με μικρή ποσότητα μνήμης, στέλνει τα πλεονάζοντα δεδομένα στο σκληρό δίσκο, γεγονός που οδηγεί στην αργή λειτουργία του υπολογιστή. Εμείς θα σας περιγράψουμε πώς να προσθέσετε μνήμη στο desktop, το laptop ή το netbook σας. Η RAM υφίσταται σε διάφορες μορφές, όπως DDR2 και DDR3. Νεότερες τεχνολογίες προφανώς προσφέρουν και υψηλότερες ταχύτητες, αλλά τα περισσότερα mainboards μπορούν να δεχθούν μόνο έναν τύπο μνήμης.

Διαβάστε τον οδηγό χρήσης του υπολογιστή σας, για να μάθετε τον τύπο των RAM modules που χρειάζεστε και πώς να τα εγκαταστήσετε. Ορισμένοι κατασκευαστές μνήμης όπως η Crucial (http://www.crucial.com) και η Kingston (http://www.kingston.com) διαθέτουν online εργαλεία που αναγνωρίζουν το σωστό τύπο μνήμης για αρκετά PCs και mainboards. Επιπλέον, για να εκμεταλλευτείτε παραπάνω από 4GB μνήμης, ο υπολογιστής σας πρέπει να τρέχει λειτουργικό σύστημα 64bit (τα Windows 7 είναι διαθέσιμα και σε έκδοση 64bit, την οποία και συνιστούμε).

Μνήμη: Κρατήστε το module από την άκρη και τοποθετήστε το, σπρώχνοντας πρώτα τη μία γωνία και μετά την άλλη.

Ανοίξτε το κουτί του υπολογιστή σας και ψάξτε για τα slots της μνήμης. Σε laptops και netbooks τα slots είναι συνήθως κάτω από ένα αφαιρούμενο panel στο κάτω μέρος της συσκευής. Για να αφαιρέσετε την υπάρχουσα RAM, ανοίξτε τα κλιπ στα άκρα της, ώστε να ελευθερωθεί το module. Με τα slots πλέον κενά, τοποθετήστε το νέο module απαλά αλλά με σταθερότητα.

Σε ένα μηχάνημα desktop είναι συνήθως καλύτερη επιλογή να σπρώξετε πρώτα τη μία γωνία του module στη θέση της και κατόπιν τη δεύτερη. Όταν θα έχετε τοποθετήσει σωστά τη μνήμη, τα κλιπ θα πρέπει να κλείσουν αυτόματα, ώστε να κρατούν το module στη θέση του. Για έναν πλήρη οδηγό αναβάθμισης της RAM επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εταιρείας που αγοράσατε το εξάρτημα.

Αντικαταστήστε την κάρτα γραφικών

Ακόμη κι αν δεν είστε gamer, η αντικατάσταση της κάρτας γραφικών σας μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την απόδοση του υπολογιστή σας, καθώς τα Windows 7 και τα Vista διαθέτουν αρκετά οπτικά εφέ. Αναζητήστε μία κάρτα γραφικών που να ταιριάζει στη θύρα που διαθέτει ο υπολογιστής σας. Στα περισσότερα σύγχρονα συστήματα αυτή θα είναι μία θύρα PCI-Express, ενώ παλαιότερα μηχανήματα μπορεί να έχουν μόνο θύρες PCI ή AGP. Ευτυχώς, οι κατασκευαστές καρτών γραφικών ακόμη διαθέτουν κάρτες για παλαιότερου τύπου θύρες, οπότε ένα πεπαλαιωμένο mainboard δεν αποτελεί υποχρεωτικά εμπόδιο.

Έχοντας έτοιμη τη νέα κάρτα σας, ανοίξτε το κουτί και εντοπίστε την υπάρχουσα παλιά κάρτα. Πριν επιχειρήσετε να την αφαιρέσετε, ξεβιδώστε τη βίδα που την κρατά σταθερά στη θέση της και ελευθερώστε την κάρτα από το κλιπ που εφάπτεται στη θύρα. Όταν βγάλετε την παλιά κάρτα, τοποθετήστε τη νέα απευθείας πάνω στη θύρα και πιέστε μέχρι να καθίσει σωστά στη θέση της και να την έχει πιάσει καλά το πλαστικό κλιπ του mainboard.

Γραφικά: Μερικές κάρτες απαιτούν απευθείας σύνδεση ρεύματος με το τροφοδοτικό.

Οι νεότερες κάρτες PCI-Express συνήθως χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ρεύματος, με αποτέλεσμα να απαιτούν τη σύνδεσή τους απευθείας με το τροφοδοτικό μέσω ειδικού καλωδίου PCI-E. Αν εγκαταστήσετε μία τέτοια κάρτα, συνδέστε το καλώδιο του ρεύματος πριν κλείσετε το κουτί. Κατόπιν, ξεκινήστε το PC και εγκαταστήστε τους drivers από το δίσκο που παρείχε ο κατασκευαστής.

Μετρήστε την απόδοση του υπολογιστή σας

ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ να βελτιώσετε την απόδοση του υπολογιστή σας, θα σας βοηθήσει η μέτρηση της ταχύτητάς του. Εμείς στο PC WORLD χρησιμοποιούμε τη δική μας σουίτα προγραμμάτων χρόνια τώρα. Το WorldBench 6 (http://www.worldbench.com), η νεότερη έκδοση, δοκιμάζει όλες τις πτυχές της απόδοσης ενός PC σε 32bit αλλά και 64bit εκδόσεις των Windows.

Με περίπου €220 για άδεια χρήσης ενός χρήστη, το WorldBench μπορεί να μην είναι φθηνό, αλλά αποτελεί κορυφαίο benchmark, που το εμπιστεύονται εταιρείες όπως η HP, η Intel, η McAfee και η Microsoft. Αν είστε περιορισμένοι οικονομικά, μπορείτε να βρείτε φθηνά benchmarks που θα σας δώσουν μια ιδέα της ταχύτητας του υπολογιστή σας. Το OpenSourceMark είναι, όπως υποδεικνύει και το όνομά του, ένα open source πρόγραμμα που μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν.

Αυτή η απλή εφαρμογή τρέχει διάφορες εφαρμογές στο μηχάνημά σας, από απλό κείμενο μέχρι επεξεργασία εικόνας. Αφού σημειώσετε το αρχικό αποτέλεσμα, μπορείτε να το συγκρίνετε με το αποτέλεσμα μετά την αναβάθμιση που θα κάνετε ή να δείτε το ποσοστό της βελτίωσης που θα σας προσφέρουν μερικά από τα tweaks που σας προτείνουμε για τα Windows.

Βελτιστοποιήστε τα Windows

Είτε χρησιμοποιείτε Windows 10, είτε Vista ή 7 στον υπολογιστή σας, υπάρχουν μερικοί καλοί και απλοί τρόποι για να απομακρύνετε τα περιττά στοιχεία και να βοηθήσετε το λειτουργικό σύστημά σας να τρέχει πιο ομαλά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Απενεργοποιώντας μη απαραίτητα στοιχεία και προγράμματα εκκίνησης, μπορείτε να βελτιώσετε άμεσα την ταχύτητα του υπολογιστή σας.

Αφαιρέστε τα περιττά στοιχεία

Τα Windows (ακόμη και τα XP) είναι φορτωμένα με εφέ που χρησιμοποιούν πολύτιμους πόρους από το σύστημά σας χωρίς να προσφέρουν κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα. Εάν απενεργοποιήσετε μερικά από αυτά τα στοιχεία, τα Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους νέους διαθέσιμους πόρους για πιο σημαντικές εργασίες, όπως το να τρέχουν τις εφαρμογές σας.

Στα Windows XP ανοίξτε το System Control Panel και επιλέξτε την καρτέλα Advanced. Κάντε κλικ στο Settings και επιλέξτε το πλήκτρο με την αντιστοιχία “Adjust for best performance”. Αυτή η επιλογή θα κλείσει μερικά από τα οπτικά εφέ, π.χ. θα αφαιρέσει τις σκιές από τα μενού και θα κάνει τα Windows λίγο πιο άμεσα στην απόκριση. Στα Vista ξεκινήστε απενεργοποιώντας τη Sidebar, στοιχείο που καταναλώνει πολλούς πόρους. Στα Vista αλλά και στα Windows 7 κλείστε το περιβάλλον Aero, για να πάρετε πίσω λίγη από τη χαμένη μνήμη του συστήματός σας καθώς και επεξεργαστική ισχύ. Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο desktop και επιλέξτε “Personalize” από το μενού. Στα Vista επιλέξτε “Window Color and Appearance” και κάντε uncheck το κουτί “Enable Transparency”. Στα Windows 7 απλώς επιλέξτε το θέμα “Windows 7 Basic”.

Διαχειριστείτε υπηρεσίες: Για να βελτιώσετε την ταχύτητα των Windows, ελέγξτε πώς (και εάν) θα ξεκινούν οι υπηρεσίες.

Σταματήστε εφαρμογές που καταβροχθίζουν τη μνήμη
Αφού εγκαταστήσετε εφαρμογές στο PC σας, πρέπει να ελέγξετε για μη επιθυμητά προγράμματα που τρέχουν στο background και μπορεί να μειώσουν την ταχύτητα του συστήματός σας. Τέτοιες εφαρμογές μπορεί να είναι σχεδιασμένες να ανοίξουν με την εκκίνηση των Windows, ώστε να φορτώσετε τα σχετικά με αυτές προγράμματα γρηγορότερα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές θα συνεχίσουν να τρέχουν στη μνήμη, ασχέτως του αν ανοίξετε τις σχετικές εφαρμογές τους.

Στα Windows 7 ή Vista κάντε κλικ στο Start και γράψτε msconfig στο πεδίο “Search programs and files”. Αφού πατήσετε Enter, στο παράθυρο System configuration επιλέξτε την καρτέλα Startup. Στην κολόνα Command ψάξτε για προγράμματα που δεν θέλετε να περιμένετε να φορτώσουν κατά την εκκίνηση. Αφού επιλέξετε ποια προγράμματα θέλετε να ανοίγουν κατά την εκκίνηση και ποια όχι, κάντε κλικ στο OK.

Μπορείτε επίσης να βρείτε υπηρεσίες στον υπολογιστή σας (η Microsoft προτείνει να κάνετε περικοπές σε ό,τι δεν χρειάζεστε). Κάντε κλικ στο Start, πληκτρολογήστε services.msc στο πεδίο έρευνας και πατήστε Enter. Θα δείτε να ανοίγει το παράθυρο Services καθώς και μια λίστα επιλογών και εκτελέσιμων αρχείων που είναι πιο περίπλοκη από το παράθυρο Startup.

Για να αναγνωρίσετε ποιες υπηρεσίες θα απενεργοποιήσετε (και ποιες θα αφήσετε ανοιχτές), διαβάστε την αναλυτική λίστα του Black Viper που αναφέρει τις υπηρεσίες των Windows 7 σε όλες τις διαφορετικές εκδόσεις τους, καθώς και μια λίστα με υπηρεσίες που πρέπει να τροποποιήσετε και σε τι βαθμό. Οπλισμένοι με αυτήν τη συμβουλή, κάντε απλώς διπλό κλικ σε οποιαδήποτε υπηρεσία.

Το μόνο που χρειάζεται να σας απασχολεί είναι η λίστα “Startup Type” στη σελίδα που ακολουθεί. Επιλέγοντας μεταξύ Automatic, Manual και Disabled modes, ανάλογα με τις προτάσεις του Black Viper, θα μπορείτε να ελέγξετε ακριβώς πώς ανοίγουν οι υπηρεσίες (αν τους το επιτρέψετε γενικά) κατά την εκκίνηση των Windows και κατά τη γενική χρήση του λειτουργικού συστήματός σας.

Διατηρήστε κορυφαία απόδοση

Για να αποδίδει το σύστημά σας μονίμως ταχύτατα, πρέπει να καθαρίζετε συχνά το φάκελο c:\windows\temp. Να το κάνετε αμέσως μετά την εκκίνηση του συστήματός σας ακόμη και σε Safe Mode, για να διασφαλίζετε ότι θα διαγράφονται όλα τα άχρηστα αρχεία. Αντίστοιχα, μη χρησιμοποιείτε τη λειτουργία Uninstall των Windows 7 ή το αρχείο uninstall ενός προγράμματος για την απεγκατάστασή του.

Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε το δωρεάν Revo Uninstaller , ένα πρόγραμμα που αφαιρεί εφαρμογές χρησιμοποιώντας τις default ρουτίνες απεγκατάστασής τους και ταυτόχρονα ανιχνεύει το σύστημα και τη Registry, για να καθαρίσει όλα τα ίχνη της εφαρμογής.

Επιταχύνετε το δίκτυο σας

Τα δίκτυα μπορεί να αποδειχθούν αρκετά δύσκολα όσον αφορά στην επίλυση ενός προβλήματος. Πολλά εξαρτώνται από το τι ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε μια δεδομένη στιγμή: η αντιγραφή αρχείων σε ένα άλλο σύστημα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι εξαιρετικά αργή, εάν γράφετε σε μια συσκευή NAS που είναι συνδεδεμένη με ένα αργό PC στο διπλανό δωμάτιο. Είναι δυνατόν, όμως, να αυξήσετε την απόδοση του δικτύου σας με μερικές μικρές τροποποιήσεις.

Αναβαθμίστε το firmware και τους drivers σας

Για να φέρετε το δίκτυό σας σε καλή κατάσταση, κατ’ αρχάς εγκαταστήστε τα τελευταία Windows updates και κατεβάστε τους νεότερους drivers για τις κάρτες δικτύου του υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε την τελευταία έκδοση του firmware του router σας. Οι περισσότεροι σύγχρονοι routers διευκολύνουν την αναβάθμισή τους μέσω του web administration panel που διαθέτουν, ένα ή το πολύ δύο κλικ.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του δικτύου σας

Η προσαρμογή των ρυθμίσεων του auto-negotiate της κάρτας δικτύου μπορεί να βοηθήσει αρκετά. Στο Control Panel κάντε κλικ στο Network and Sharing Center. Κατόπιν, επιλέξτε Change Adapter Settings και κάντε δεξί κλικ στη Local Area Connection. Στη λίστα που θα εμφανιστεί επιλέξτε Properties. Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει κάντε κλικ στο πλήκτρο Configure κάτω από το πεδίο Connect Using. Επιλέξτε την καρτέλα Advanced και ρυθμίστε την επιλογή Link Speed & Duplex στη μέγιστη δυνατή, όπως 100Mbps Full Duplex ή 1.000Mbps Full Duplex.

Τροποποίηση κάρτας δικτύου: Θέτοντας τις επιλογές Link Speed και Duplex στις υψηλότερες δυνατές τιμές, μπορείτε να αυξήσετε την απόδοση του δικτύου σας.

Απελευθερώστε την ταχύτητα από τα Windows

Τα Windows Vista έχουν την κακή συνήθεια να περιορίζουν τη σύνδεσή σας καθώς χρησιμοποιείτε αρχεία multimedia. Για να τροποποιήσετε αυτήν τη συμπεριφορά, πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων – R και, αφού πληκτρολογήσετε regedit, πατήστε Enter. Βρείτε το HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile Key. Ανεβάστε την τιμή του NetworkThrottlingIndex λαμβάνοντας υπόψη ότι, αν τη θέσετε στο 100, η λειτουργία απενεργοποιείται.

Δρομολογήστε έξυπνα την κίνηση του δικτύου σας

Τα online παιχνίδια, το streaming οπτικοακουστικού υλικού, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες μέσω Internet και τα προγράμματα peer-to-peer καταναλώνουν μεγάλο όγκο bandwidth. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα διαχειριστείτε μέσω της λειτουργίας port-forward του router σας. Στο παράθυρο των ρυθμίσεων του router, κάτω από την επιλογή port-forwarding (μπορεί να έχει διαφορετική ονομασία ανάλογα με τη μάρκα του router), πληκτρολογήστε την εσωτερική διεύθυνση IP του υπολογιστή σας (συνήθως υπό τη μορφή 192...*) και την προτιμώμενη port που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα ρυθμίσεων της εκάστοτε εφαρμογής (για παράδειγμα, στο Skype βρίσκεται στο Tools > Options > Advanced > Connection). Επιλέξτε και τα δύο πρωτόκολλα (TCP – UDP), καθώς ρυθμίζετε το port-forwarding, και αποθηκεύστε. Για να δείτε εάν η επιλεγμένη θύρα σας έχει πρόσβαση στο Internet, ξεκινήστε την εφαρμογή και επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.canyouseeme.org.

Καλύτερη σύνδεση broadband

Παρ’ ότι διάφορα προϊόντα υποστηρίζουν ότι βελτιώνουν την απόδοση της broadband σύνδεσής σας, κανένα δεν έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικό, ώστε να σας το προτείνουμε. Αν δεν πιάνετε την ταχύτητα για την οποία πληρώνετε τον provider σας, δοκιμάστε μερικές βασικές αλλαγές. Κατ’ αρχάς, επισκεφθείτε τη σελίδα speedtest.net για έναν γρήγορο και σε γενικές γραμμές εύστοχο προσδιορισμό των ταχυτήτων από και προς το δίκτυο.

Εάν τα αποτελέσματα είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιό σας, τότε καλέστε τον provider σας και παραπονεθείτε. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που μπορείτε να πάρετε. Στη συνέχεια, ρωτήστε αν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο νεότερο -συγκριτικά με αυτό που έχετε- broadband modem. Εάν ναι, δείτε αν μπορείτε να το αποκτήσετε.

Οι ISPs συχνά αναβαθμίζουν το διαθέσιμο εξοπλισμό τους, αλλά σχεδόν ποτέ δεν ενημερώνουν τους πελάτες τους για αυτό. Αν ρωτήσετε για το τελευταίο μοντέλο, πολλές εταιρείες θα φροντίσουν να σας το στείλουν δωρεάν (ειδικά εάν το συμβόλαιό σας έχει λήξει).

Επιλέξτε ένα γρήγορο σκληρό δίσκο

Μία γρήγορη συσκευή αποθήκευσης, είτε εσωτερική είτε εξωτερική, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση του υπολογιστή και του δικτύου σας. Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποια στοιχεία που πρέπει να τα λαμβάνετε υπόψη όταν αγοράζετε νέο drive.

Επιλέξτε μια γρήγορη εξωτερική λύση

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εξωτερικής αποθήκευσης είναι προφανές: Μπορείτε να φυλάξετε το δίσκο σας στο γραφείο ή να τον μεταφέρετε μαζί σας όπου κι αν πάτε. Οι περισσότεροι οικιακοί χρήστες χρησιμοποιούν τον εξωτερικό δίσκο τους για αντίγραφα ασφάλειας. Με αυτή την επιλογή, όμως, πρέπει να θυσιάσετε την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Τεχνολογίες συνδεσμολογίας για εξωτερικές συσκευές, όπως αυτή του USB, το Firewire 400/800 και το Ethernet, είναι πιο αργές από τις συνδέσεις για εσωτερική αποθήκευση δεδομένων.

Η μόνη που μπορεί να αγγίξει τις επιδόσεις των εσωτερικών drives είναι αυτή του eSata. Μια πολύ καλή επιλογή είναι ένα κουτί που να διαθέτει τρεις ή και τέσσερεις διαφορετικούς τύπους συνδεσμολογίας, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα έχετε πάντοτε διαθέσιμη την καλύτερη δυνατή σύνδεση.

Χρησιμοποιήστε SATA αντί για PATA

Για εσωτερική αποθήκευση οι συνδέσεις SATA αποτελούν την καλύτερη και ταχύτερη επιλογή, ενώ παράλληλα αποτελούν πλέον τον μόνο (ή τουλάχιστον τον κύριο) τρόπο σύνδεσης στα περισσότερα μοντέρνα PCs. Δίσκοι με παλαιότερη συνδεσμολογία τύπου PATA είναι ακόμη διαθέσιμοι σε χωρητικότητες έως και 750GB, οπότε μπορείτε να αντικαταστήσετε το PATA drive σας σε ένα παλαιότερο PC. Αν, όμως, το mainboard από αυτό το παλιό PC υποστηρίζει συνδεσμολογία SATA, καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιήσετε.

Γρηγόρη αποθήκευση: Ο ευρύχωρος Seagate Free-Agent XTreme προσφέρει μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Εξετάστε τις προδιαγραφές του δίσκου

Πέρα από τα laptops και τα netbooks, είναι πολύ σπάνιο πλέον να βρει κανείς ένα drive που να λειτουργεί με λιγότερες από 7.200rpm, οπότε μη διανοηθείτε να αγοράσετε οτιδήποτε με χαμηλότερη ταχύτητα για ένα desktop PC. Θα βρείτε σκληρούς δίσκους με 10.000 και 15.000 περιστροφές ανά λεπτό, αλλά πιθανότατα δεν θα αντιληφθείτε μεγάλη αλλαγή στην απόδοση. Εάν δεν έχετε σύνδεση eSATA, δεν αξίζει να ασχοληθείτε με αυτά τα drives για εξωτερική χρήση.

Επιπλέον, η ποσότητα της μνήμης cache σε ένα δίσκο επηρεάζει τις επιδόσεις του, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Μπορείτε, να βρείτε φιλικά προς το περιβάλλον drives με 32MB cache, καθώς και drives υψηλών επιδόσεων με μόλις 8MB. Βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος της επιλογής σας θα έχει τουλάχιστον 8ΜΒ.

Εξετάστε την αγορά ενός SSD

Ενώ οι δίσκοι SSD αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς, η FLASH μνήμη NAND, που χρησιμοποιείται στα περισσότερα μοντέλα, παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στην ταχύτητά της. Συνήθως οι ταχύτητες ανάγνωσης είναι υψηλές, αλλά αυτές της εγγραφής κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα. Οι νεότεροι SSDs, όμως, πετυχαίνουν να ξεπεράσουν τους κλασικούς δίσκους, ενώ τα ταχύτερα μοντέλα γίνονται σιγά-σιγά προσιτά στο καταναλωτικό κοινό. Αν η ταχύτητα αποτελεί το κυριότερο στοιχείο επιλογής για εσάς, επιλέξτε ένα SSD που να βασίζεται σε τεχνολογία SLC (Single Level Cell) έναντι της MLC (Multi Level Cell).

Η τεχνολογία SLC όχι μόνο προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά διαρκεί και περισσότερο. Οι προδιαγραφές του SLC δίνουν 100.000 εγγραφές, σε αντίθεση με τους MLC που περιορίζονται στις 10.000. Ακόμη και αυτές οι 10.000, όμως, εξακολουθούν να είναι μεγάλος αριθμός, οπότε μην αγνοήσετε το MLC, εάν δεν χρειάζεστε την απολύτως κορυφαία ταχύτητα ή εάν ψάχνετε ένα drive για το laptop σας που να αντέχει σε κραδασμούς.

Καταρρίπτοντας τους μύθους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσετε την ταχύτητα του υπολογιστή σας. Είναι σίγουρο, όμως, ότι κάποια στιγμή θα συναντήσετε και κάποιες συμβουλές που δεν έχουν ουσιαστική υπόσταση ή αποτέλεσμα. Στη συνέχεια θα διαβάσετε τρεις από αυτές που δεν πρόκειται να σας ωφελήσουν.

Καθαρισμός της registry

Οι φανατικοί χρήστες των Windows απολαμβάνουν το να παίζουν συνεχώς με τον Registry Editor. Αυτό υποτίθεται ότι επηρεάζει την αποτελεσματικότητα, εξοικονομεί πόρους από το λειτουργικό σύστημα κατά την εκκίνησή του και, σε γενικές γραμμές, το βοηθά να τρέχει γρηγορότερα. Εμείς, πάντως, δεν είδαμε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο, δε, είναι ότι θα προκαλέσετε κάποια ζημιά, εάν παίζετε με τη βάση δεδομένων που ουσιαστικά χειρίζεται τον υπολογιστή σας.

Απενεργοποίηση του System Restore

Πολλοί υποτιθέμενοι γκουρού των υπολογιστών λένε ότι η απενεργοποίηση του System Restore μπορεί να επιταχύνει το PC σας ελευθερώνοντας χώρο από το σκληρό δίσκο και εμποδίζοντάς το να μπει σε λειτουργία την ώρα που εσείς κάνετε κάποια σημαντική εργασία. Αφού όμως το System Restore ενεργοποιείται μόνο όταν εγκαθιστάτε εφαρμογές ή όταν ο υπολογιστής σας είναι αδρανής και εφόσον χρησιμοποιεί ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο, η απενεργοποίησή του σας στερεί ένα πολύτιμο ασφαλιστικό μέτρο χωρίς να σας παρέχει κάποιο πλεονέκτημα.

Το defrag του δίσκου σας

Τον παλιό καιρό που οι σκληροί δίσκοι ήταν μικροί και τα λειτουργικά συστήματα απλοϊκά, το defrag ήταν μια απαραίτητη διαδικασία. Τα Windows XP, Vista και 7, όμως, διαθέτουν αυτοματοποιημένες διεργασίες βελτιστοποίησης της χρήσης του σκληρού δίσκου και είναι εξαιρετικά σπάνιο να φτάσει ένα drive σε σημείο που να φθίνει η απόδοσή του εξαιτίας fragmentation.

Παρεμβάσεις στο hardware

Αν διαβάσετε προσεκτικά τα προηγούμενα κεφάλαια που προηγήθηκαν και ακολουθήσατε τα tips που σας δώσαμε, είναι βέβαιο ότι το PC σας θα αρχίσει να αποδίδει καλύτερα. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά ακόμη που, αν γίνουν, εκτός από τη σωστή λειτουργία του PC εγγυώνται την εκτόξευση των επιδόσεών του σε νέα επίπεδα, με αποτέλεσμα να αποφασίσετε να αναβάλετε την ενδεχομένως προγραμματισμένη αναβάθμιση του συστήματός σας.

Ενεργοποιώντας πυρήνες AMD

Τα tips που ακολουθούν απευθύνονται περισσότερο σε μυημένους χρήστες με αρκετές γνώσεις πάνω στο hardware. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία χρηστών, αξίζει να τα δοκιμάσετε, γιατί το αποτέλεσμα θα σας συναρπάσει.

Το 2009 εμφανίστηκε μια ξεχωριστή δυνατότητα σε αρκετούς επεξεργαστές της AMD. Αναφερόμαστε στην ενεργοποίηση των μη ενεργών πυρήνων σε μοντέλα X2 ή X3, με δύο ή τρεις πυρήνες αντίστοιχα. Η αρχή έγινε με τον Phenom II X2 550, ενώ αργότερα είδαμε κι άλλα μοντέλα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Athlon II X3 435. Αυτό που συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές έχει να κάνει με τη γραμμή παραγωγής της AMD. Η εταιρεία ουσιαστικά φτιάχνει μια σειρά επεξεργαστών και από εκεί και πέρα απενεργοποιεί διάφορα χαρακτηριστικά, ώστε να φτάσουν στην αγορά διαφορετικά μοντέλα.

Θέτοντας τη ρύθμιση Advanced clock calibration στο “Auto” από “Disabled”, έχουμε πολλές πιθανότητες να ξεκλειδώσουμε τον ή τους πυρήνες των X2/X3 της AMD.

Ως επί το πλείστον, όμως, ο πυρήνας είναι τις περισσότερες φορές ίδιος. Βέβαια, δεν είναι δεδομένο ότι αν καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε τον ή τους πυρήνες, αυτοί θα λειτουργήσουν, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να είναι “χαλασμένοι”. Η διαδικασία ενεργοποίησης είναι απλή, αλλά απαιτεί από το BIOS του mainboard την ύπαρξη της επιλογής ACC (Advanced Clock Calibration). Αν το δικό σας δεν την έχει, το πιθανότερο είναι να την αποκτήσει με μία αναβάθμιση BIOS σε νεότερη έκδοση. Σε κάποια άλλα mainboards η επιλογή αυτή μπορεί να ονομάζεται EC Firmware selection. Όπως και να έχει, τη βάζουμε σε ρύθμιση Auto ή Hybrid και, αφού αποθηκεύσουμε το BIOS, στη συνέχεια κάνουμε επανεκκίνηση και περιμένουμε να εκκινήσουν τα Windows.

Κάποια mainboards επιτρέπουν τον έλεγχο κάθε πυρήνα ξεχωριστά, ώστε να κλείνουμε όποιον είναι ελαττωματικός, αλλά να παραμείνει ενεργοποιημένη η L3 cache.

Αν όλα έχουν πάει καλά, θα έχουμε επιπλέον πυρήνες ενεργούς και το σύστημα θα παίζει σωστά. Αν οι επιπλέον πυρήνες δεν εμφανιστούν, τότε δεν είναι δυνατό το ξεκλείδωμα στο συγκεκριμένο επεξεργαστή. Αν πάλι εμφανιστούν, αλλά το σύστημα “κολλάει”, τότε ο πυρήνας είναι προβληματικός. Στην περίπτωση αυτή, και μόνο για τα μοντέλα της σειράς Athlon II (X2 και X3), υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να γίνει. Στους επεξεργαστές αυτούς το ξεκλείδωμα δεν αφορά μόνο στον πυρήνα αλλά και στη Level 3 cache, η οποία αρχικά δεν υπάρχει. Αν όμως εφαρμοστεί το ACC patch, τότε ο Athlon II γίνεται Phenom II, αποκτώντας 6MB L3 cache.

Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε ποιος από τους τέσσερεις πυρήνες δεν είναι ο καλός και να τον κλείσουμε μέσα από το BIOS. Για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει το BIOS να προσφέρει τη δυνατότητα χειρισμού κάθε πυρήνα ξεχωριστά, κάτι που το έχουμε συναντήσει σε mainboards της MSI. Όπως και να έχει, πάντως, οι επεξεργαστές της AMD αποτελούν “λαχεία” για όσους θέλουν να ψάξουν ακόμα περισσότερο τι μπορούν να κάνουν.

Overclocking στις Radeon

Ο λόγος που αποφασίσαμε να αναφερθούμε στο overclocking των καρτών με τα συγκεκριμένα GPUs είναι το γεγονός ότι επιτρέπουν τη δυνατότητα αλλαγής της τάσης του chip μέσω software, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα την επίτευξη υψηλότερων συχνοτήτων. Η εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το MSI Afterburner (http://event.msi.com/vga/afterburner/download.htm), το οποίο επιτρέπει το overclocking σε όλες τις κάρτες γραφικών, ανεξαρτήτως κατασκευαστή.

Η λειτουργία της είναι πανεύκολη, αφού η νεότερη έκδοση υποστηρίζει πλήρως τα νέα GPUs και το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να αυξήσει ελαφρώς την τάση του πυρήνα, ώστε να κερδίσει ακόμα περισσότερα MHz κατά το overclocking.

Έτσι, μια Radeon HD5850 μπορεί να λειτουργήσει με το GPU χρονισμένο στα 850-880MHz (από 725MHz) και τις μνήμες στα 1.300MHz (από 1.000MHz), κάτι που σημαίνει ότι οι επιδόσεις εκτοξεύονται και φτάνουν εκείνες των καρτών με το HD5870 GPU. Όσοι, πάλι, έχουν στην κατοχή τους μια τέτοια κορυφαία κάρτα μπορούν να φτάσουν τη συχνότητα του GPU στο 1GHz και να αγγίξουν τα 1,03-1,04GHz, αυξάνοντας την τάση κατά 10%.

Αυξάνοντας την τάση λειτουργίας του πυρήνα στις Radeon, καταφέραμε για την πρώτη να ξεπεράσουμε το 1GHz και για τη δεύτερη να φτάσουμε τις επιδόσεις της πρώτης.

Στη συχνότητα αυτή, και με τις μνήμες στο 1,3GHz (που είναι το όριο των chips), το κέρδος των επιδόσεων αγγίζει το 18%. Όσον αφορά στις κάρτες με το HD4890, πρέπει να πούμε ότι δεν υποστηρίζεται από όλα τα μοντέλα η αλλαγή της τάσης του πυρήνα, όμως δεν είναι λίγες οι κάρτες που υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτή.

Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία, είναι εξαιρετικά πιθανό να πετύχουμε συχνότητα 1GHz στον πυρήνα και η κάρτα να αυξήσει σημαντικά τις επιδόσεις της. Η πλέον δοκιμασμένη λύση είναι η χρήση τάσης 1,375Volt (από 1,32V), τιμή που επαρκεί για να φτάσουμε στο 1GHz. Σε συνδυασμό με την αύξηση της συχνότητας των μνημών κατά 100MHz στο 1,1GHz, η κάρτα κερδίζει περίπου 15% από πλευράς επιδόσεων.

Ρυθμίζοντας το uncore clock στους Core i7 και i9

Το uncore clock είναι μια εσωτερική συχνότητα που τη χρησιμοποιούν όλοι οι επεξεργαστές Core i5/Core i7, αλλά μπορεί να ρυθμιστεί χειροκίνητα μόνο στους Core i7 της σειράς 9xx. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις του συστήματος, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να γίνει το παραδοσιακό overclocking σε έναν επεξεργαστή. Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί uncore clock, είναι η εσωτερική συχνότητα λειτουργίας του μέρους των Core i7 που δεν έχει να κάνει με τους πυρήνες και ουσιαστικά περιλαμβάνει τον ελεγκτή μνήμης και τη L3 cache.

Η βασική ρύθμιση του uncore clock είναι να λειτουργεί σε συχνότητα διπλάσια της συχνότητας της μνήμης. Έχοντας τις μνήμες στα 1.066MHz, το uncore clock λειτουργεί στα 2.133MHz, συχνότητα που μπορεί όμως να αυξηθεί, καθώς τα σύγχρονα mainboards προσφέρουν σχετική ρύθμιση στο BIOS. Η αύξηση της συχνότητας επηρεάζει άμεσα τις επιδόσεις της μνήμης, χωρίς αυτό να σημαίνει αύξηση της συχνότητας λειτουργίας της μνήμης. Η μέγιστη συχνότητα του uncore clock στην οποία μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα εξαρτάται κυρίως από τον ίδιο τον επεξεργαστή, αφού αποτελεί μέρος του πυρήνα της CPU.

Με το uncore clock στα 3,3GHz η μνήμη γίνεται πολύ ταχύτερη.

Γενικά, μπορεί κανείς να φτάσει συχνότητες uncore clock που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 4.000 MHz. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να επιτευχθεί αυτή η μορφή εσωτερικού overlocking, απαιτείται η αύξηση της τάσης του uncore clock. Τιμές μέχρι το 1,4Volt είναι γενικά ανεκτές. Όμως, για να ξεπεράσει κανείς τα 4.000MHz, μάλλον θα χρειαστεί να φτάσει το 1,5Volt. Η αύξηση της τάσης προφανώς αυξάνει την παραγόμενη θερμότητα, οπότε είναι αναγκαία η σωστή ψύξη του επεξεργαστή.

Για την ιστορία και για να αντιληφθείτε το κέρδος, με τις μνήμες στα 1.066MHz και το uncore στα 3.733MHz το memory bandwidth είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο όταν έχουμε μνήμες στα 1.333MHz και uncore clock στα 3.200MHz! Ακόμα ένα σημείο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στον τομέα Write της μνήμης, με τη συχνότητα της μνήμης να μην παίζει τον παραμικρό ρόλο, αφού για την ίδια συχνότητα uncore η ταχύτητα του Write είναι ίδια σε όλες τις συχνότητες μνήμης.

Νέα χαρακτηριστικά στους drivers Nvidia

Οι κάτοχοι καρτών γραφικών με GPU της Nvidia μπορούν να αξιοποιήσουν το Nvidia System Tools 6, μια σουίτα που συνεργάζεται με τους τελευταίους drivers της Nvidia και δίνει πολλές επιλογές στο χρήστη. Η χρήση τους παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστών προφίλ λειτουργίας της κάρτας γραφικών ανάλογα με τις συνθήκες. Μάλιστα, οι δυνατότητες ορισμού συνθηκών που προβλέπουν τα System Tools είναι πάρα πολλές.

Με τα Nvidia system tools μπορούμε να αυξήσουμε τις επιδόσεις ή να μειώσουμε τη θερμότητα αυτόματα, έχοντας πρώτα δημιουργήσει το προφίλ με τις συνθήκες της αυτόματης ενεργοποίησης των ρυθμίσεων.

Για παράδειγμα, μπορούμε να ορίσουμε το αυτόματο overclocking του πυρήνα της κάρτας γραφικών μόλις το ποσοστό χρήσης του GPU ξεπεράσει το 90%, ώστε η κάρτα να γίνει λίγο ισχυρότερη και έτσι να αντεπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Αντίστοιχα, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη μείωση της συχνότητας λειτουργίας του GPU, αν, για παράδειγμα, το ποσοστό χρήσης είναι χαμηλότερο από 10%, ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειωθεί η παραγόμενη θερμότητα. Οι κανόνες που μπορούν να φτιαχτούν δεν έχουν πρακτικά κανέναν περιορισμό.

Overclocking στους Core i7

Το overclocking των Core i7 της σειράς 8xx (δηλαδή οι επεξεργαστές σε socket 1156) γίνεται με την αλλαγή του base clock. Δεν υπάρχει mainboard με chipset P55 -το οποίο υποστηρίζει τους συγκεκριμένους επεξεργαστές- που να μην προσφέρει τη δυνατότητα αλλαγής του base clock. Η αρχική συχνότητα λειτουργίας είναι 133MHz, αλλά τα όρια των επεξεργαστών της σειράς -πάντα ανάλογα με το mainboard που θα χρησιμοποιηθεί- είναι πάνω από τα 200MHz.

Τα 4GHZ είναισυχνότητα που μπορούν να τη φτάσουν, εύκολα ή δύσκολα, όλοι οι Core i7 της σειράς 8xx.

Για να καταφέρει κάποιος να φτάσει το base clock στα 200-210MHz, χρειάζεται να αυξήσει αρκετά την τάση VTT (κοντά στο 1,4Volt). Όσον αφορά στα όρια συχνότητας, τα 4GHz μπορούν να επιτευχθούν, αν χρησιμοποιηθεί μία καλύτερη από τη stock ψύκτρα και ρυθμιστεί ο πολλαπλασιαστής στο 20x και το base clock στα 200MHz. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση των Core i7 860 και 870, αν ρυθμιστεί ο πολλαπλασιαστής στο 20x, απενεργοποιείται η λειτουργία του EISΤ, ενώ καλό είναι να απενεργοποιηθεί και το Turbo Mode, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει σε ασταθή λειτουργία του συστήματος.

Δυστυχώς, για τους Core i7 της σειράς 8xx δεν είναι δυνατή η ρύθμιση του uncore clock, ώστε να κερδίσουμε ακόμα περισσότερες επιδόσεις. Η έλλειψη αυτή οφείλεται στην Intel και στους επεξεργαστές και όχι στα mainboards που κυκλοφορούν.

Επιταχύνοντας τον SSD σκληρό δίσκο

Οι δίσκοι SSD αποτελούν το νεότερο, τεχνολογικά, μέλος της οικογένειας των PCs. Παρ’ ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν δεν είναι καινούργια -αναφερόμαστε στη μνήμη flash που χρησιμοποιούν-, η χρήση της σε σκληρούς δίσκους απαιτεί διαφορετική προσέγγιση από τους παραδοσιακούς δίσκους. Για παράδειγμα, οι SSD δεν χρειάζονται ποτέ defrag, και το αυτόματο defrag πρέπει να απενεργοποιηθεί από τα Windows. Μάλιστα, η χρήση του defrag κάνει κακό στο δίσκο, μειώνοντας το χρόνο ζωής της μνήμης flash.

Κάτι άλλο που πρέπει να έχουν υπόψη όσοι διαθέτουν δίσκους SSD είναι η δυνατότητα αναβάθμισης firmware που προσφέρουν κατασκευαστές όπως η Intel, η OSZ και η Kingston. Με την αναβάθμιση του firmware συνήθως υπάρχει και σημαντική αύξηση των επιδόσεων, όπως συνέβη πρόσφατα στους δίσκους της Intel (Intel X25-M στα 34nm), όπου το firmware που κυκλοφόρησε πρόσφερε υποστήριξη στο Windows 7 ATA Data Set Management Command (γνωστό ως Trim). Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί Trim, είναι μια λειτουργία που την προσφέρουν προς το παρόν μόνο τα Windows 7 και η οποία πρέπει να υποστηρίζεται και από το firmware του σκληρού δίσκου.

Αν έχετε σκληρό δίσκο SSD στα Windows, το SSD Tweaker είναι απαραίτητο εργαλείο, προκειμένου να επιταχύνετε τη λειτουργία του δίσκου σας.

Η εντολή αυτή “λέει” στο δίσκο SSD ποια data blocks δεν χρησιμοποιούνται πλέον – για παράδειγμα, αυτά που καταλαμβάνουν χώρους διαγραμμένων αρχείων. Για τους δίσκους που δεν διαθέτουν firmware με την εντολή αυτή, ύστερα από καιρό και εφόσον έχουν γραφεί με δεδομένα όλα τα data blocks, παρατηρείται μείωση της ταχύτητάς τους και για να επανέλθει ο δίσκος στην αρχική του κατάσταση πρέπει να γίνει format, όχι όμως με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με τη χρήση του HDD Eraser, μιας freeware εφαρμογής DOS.

Υπάρχουν επίσης κάποιοι software τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα της μείωσης της ταχύτητας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Για το τέλος αφήσαμε μία εφαρμογή που μπορεί να βοηθήσει, ώστε ο δίσκος SSD να λειτουργεί ταχύτερα, κυρίως στα Vista και στα XP, όπου η υποστήριξη των SSD είναι μέτρια -στην πρώτη περίπτωση- ή και ανύπαρκτη – στη δεύτερη. Η εφαρμογή ονομάζεται SSD Tweaker και μπορείτε να την κατεβάσετε από τη διεύθυνση https://www.elpamsoft.com/?p=SSD-Tweaker. Ουσιαστικά, είναι ένα front-end που χρησιμοποιείται για να αλλάξουμε εύκολα κάποιες παραμέτρους στη Registry. Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε, πατήστε το κουμπί Auto Tweak Settings και αφήστε την εφαρμογή να κάνει τις σωστές ρυθμίσεις .

Μετατροπή βίντεο με κάρτα γραφικών

Όσοι ασχολούνται με τη μετατροπή βίντεο σε άλλο format και έχουν κάρτα γραφικών Nvidia μπορούν να επιταχύνουν στο μέγιστο βαθμό τις μετατροπές αυτές, αξιοποιώντας την ισχύ της κάρτας τους. Η εφαρμογή Badaboom αξιοποιεί την τεχνολογία CUDA της Nvidia, με το video transcoding να “φορτώνεται” στην κάρτα γραφικών. Ανάλογα με την ισχύ της, έχουμε αντίστοιχο κέρδος στην ταχύτητα.

Mini tips για max επιδόσεις

Τα tips που ακολουθούν υλοποιούνται πολύ εύκολα και μπορούν να προσφέρουν σημαντική αύξηση των επιδόσεων σε ένα σύστημα.

Οι μνήμες στη μέγιστη ταχύτητα

Οι καινούργιες μνήμες που βασίζονται σε πλατφόρμα Intel διαθέτουν μία επιλογή στο BIOS που επιτρέπει τη βέλτιστη ρύθμισή τους. Πρόκειται για την XMP (Xtreme Memory Profile). Με την ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής από το BIOS -εφόσον, βέβαια, οι μνήμες υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία- το mainboard ρυθμίζει αυτόματα τις μνήμες στη σωστή συχνότητα, στα σωστά timings αλλά και στην κατάλληλη τάση λειτουργίας. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι μνήμες τοποθετηθούν σε πλατφόρμα Core i, η επιλογή XMP ρυθμίζει κατάλληλα και την τάση λειτουργίας του QPI.

Σωστοί drivers γραφικών σε notebook

Η κατάσταση με τους drivers γραφικών των notebooks, όταν το υποσύστημα γραφικών είναι της Nvidia, είναι αρκετά περίπλοκη. Τις περισσότερες φορές οι κατασκευαστές των notebooks δεν προσφέρουν νεότερες εκδόσεις των drivers, με αποτέλεσμα -καθώς οι drivers από το site της Nvidia δεν λειτουργούν- ο κάτοχος του notebook να μη γνωρίζει τι να κάνει.

Υπάρχει, όμως, μία άλλη διαδικασία: αφού κατεβάσουμε από το site της Nvidia τους τελευταίους drivers για το εκάστοτε λειτουργικό (τους desktop drivers), πηγαίνουμε στη διεύθυνση http://www.laptopvideo2go.com και βρίσκουμε την αναφορά στην έκδοση του driver τον οποίο μόλις αποκτήσαμε (π.χ. 195.62 WHQL). Στο εκάστοτε άρθρο υπάρχει ένα link που λέει INF Modified, μέσω του οποίου κατεβάζουμε το αρχείο nv_disp.inf.

Αποσυμπιέζουμε τους drivers σε έναν φάκελο με κάποια εφαρμογή όπως το Winrar (προσοχή, δεν τρέχουμε το αρχείο, αλλά το ανοίγουμε με το Winrar) και “ρίχνουμε” εκεί το αρχείο .inf. Από το φάκελο τρέχουμε το αρχείο setup και ύστερα από λίγο το notebook έχει εγκατεστημένους τους νεότερους drivers.

Μειώστε τις θερμοκρασίες

Κάτι απλό, που βελτιώνει τη λειτουργία του υπολογιστή, είναι η αντικατάσταση μία φορά ανά έξι μήνες της θερμοαγώγιμης πάστας μεταξύ επεξεργαστή και ψύκτρας. Αυτό, δε, επειδή με την πάροδο του χρόνου αφενός είναι πιθανό να ξεραθεί η πάστα -ειδικά αν δεν είναι καλής ποιότητας- και αφετέρου στο εσωτερικό σωρεύεται σκόνη.

Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει overclocking παρατηρεί μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση της θερμοκρασίας. Με την αλλαγή, όμως, της πάστας επανέρχεται η σωστή απαγωγή της θερμότητας και έτσι διευκολύνεται το overclocking.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166