Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας: Χάκερς έκλεψαν 6 εκατ. δολ. από τοπική τράπεζα εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο Swift

Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας: Χάκερς έκλεψαν 6 εκατ. δολ. από τοπική τράπεζα εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο Swift

Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας: Χάκερς έκλεψαν 6 εκατ. δολ. από τοπική τράπεζα εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο Swift.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι οι χάκερς έκλεψαν το περασμένο έτος από μια ρωσική τράπεζα 339,5 εκατομμύρια ρούβλια (6 εκατομμύρια δολάρια), εκμεταλλευόμενοι το δίκτυο Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – ένα σύστημα πληρωμών του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου.

Η κεντρική τράπεζα περιέγραψε την τελευταία κυβερνοεπίθεση ως ένα “κλασικό σχέδιο”, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε στα ψιλά γράμματα μιας έκθεσης σχετικά με τις ψηφιακές κλοπές στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση, η κεντρική τράπεζα δήλωσε πως πρόκειται για μία ασυνήθιστη, αλλά επιτυχημένη επίθεση στο σύστημα Swift.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης οι ζημιές ανήλθαν σε 339,5 εκατομμύρια ρούβλια», ανέφερε η κεντρική τράπεζα χωρίς να αναφέρει το εμπλεκόμενο ίδρυμα ή να διευκρινίσει πότε έλαβε χώρα η επίθεση. Επιπλέον δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τους πιθανούς δράστες πίσω από το έγκλημα που διεξήχθη στο διαδίκτυο.

Ένας εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι οι φορείς απειλής κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο ενός υπολογιστή σε μια ρωσική τράπεζα που είχε ως συνέπεια να εκμεταλλευτούν το δίκτυο Swift για να μεταφέρουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

«Το σύστημα πληρωμών Swift χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ως κανάλι για την απόσυρση των κλεμμένων κεφαλαίων», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα σε δήλωση της.

Το σύστημα πληρωμών Swift χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο, το δίκτυο Swift χρησιμοποιείται από τις τράπεζες παγκοσμίως για τη μεταφορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως.

Ωστόσο, η εταιρεία με έδρα τις Βρυξέλλες προειδοποίησε πέρυσι ότι οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις προηγμένες τεχνικές για την πραγματοποίηση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, και ιδιαίτερα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που προφανώς εκεί κινείται ζεστό χρήμα.

Η Natasha de Teran, εκπρόσωπος της εταιρείας Swift, δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν σχολιάζει μεμονωμένα περιστατικά, αλλά υπογράμμισε ότι τα συστήματά τους δεν έχουν επηρεαστεί ποτέ από τους χάκερς. Ωστόσο όταν μας αναφερθεί κάποια περίπτωση πιθανής απάτης, προσφέρουμε άμεσα τη βοήθειά μας στον ενδιαφερόμενο για να διασφαλίσουμε το περιβάλλον του.

Τα τελευταία χρόνια, οι χάκερς έχουν στοχεύσει σε πολλές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο Swift και να ξεκινήσουν δόλιες μεταφορές χρημάτων.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η τράπεζα City Union της Ινδίας δήλωσε ότι οι “κυβερνοεγκληματίες” έχουν χτυπήσει τα συστήματά τους και έχουν μεταφέρει σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια μέσω τριών δόλιων εμβασμάτων διαμέσου του Swift σε λογαριασμούς στο Ντουμπάι, την Τουρκία και την Κίνα.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η ρωσική κρατική τράπεζα Globex δήλωσε ότι οι χάκερς προσπάθησαν να κλέψουν 55 εκατομμύρια ρούβλια μέσω του συστήματος Swift.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι κυβερνοεγκληματίες έκλεψαν 81 εκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές. Επίσης η Εθνική Τράπεζα της Ταϊλάνδης και η NIC Asia Bank στο Νεπάλ έχουν πέσει θύμα παρόμοιων cyberattacks.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας