ΑρχικήΛογισμικάLinux: Είναι αναγκαία η χρήση antivirus ή antimalware;

Linux: Είναι αναγκαία η χρήση antivirus ή antimalware;

Αν και έχουμε αναφερθεί και πιο παλιά στο θέμα, ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Πιο πριν όμως, ας δούμε και μια ακόμη εμπεριστατωμένη, η οποία έχει βάση και έχει λεχθεί από τον Γιάννη Παπαδόπουλο:

Το antivirus είναι ένα ακόμα μέτρο ενίσχυσης της ασφάλειας κυρίως για λειτουργικά που εγγενώς έχουν σημαντικά προβλήματα ασφάλειας. Από μόνο του ένα antivirus, όσο καλό και αν είναι, δεν είναι ικανό να σε προστατεύσει. Η ασφάλεια ενός υπολογιστικού συστήματος είναι πολυεπίπεδη.

Ξεκινά από το firmware, την αρχιτεκτονική του λειτουργικού συστήματος, την ασφάλεια του δικτύου στο οποίο είναι συνδεμένος ο υπολογιστής, περνά από την εμπιστοσύνη στις εφαρμογές που εγκαθιστούμε σε αυτόν, τους δικτυακούς τόπους που επισκεπτόμαστε και τα αρχεία που ανταλλάσσουμε μέσω email, και φτάνει στην “κουλτούρα” και τις συνήθειες του χρήστη ως μονάδα αλλά και ως μέλος ενός συνόλου ή κοινότητας χρηστών Η/Υ. Σε όλη αυτή την αλυσίδα το antivirus είναι μια λεπτομέρεια αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε κάποια από τα επίπεδα της αλυσίδας το antivirus είναι ανίκανο να μας προστατεύσει. Και συνήθως αυτά τα σοβαρά προβλήματα και κενά εκμεταλλεύεται το κακόβουλο λογισμικό. Γι’ αυτό και θα ακούσετε ότι στο linux δεν χρειάζεται antivirus.

Ένας χρήστης linux έχει στα χέρια του τα εργαλεία και την παρότρυνση από την κοινότητα των χρηστών ώστε να μπορεί εξασφαλίσει την ασφάλεια του υπολογιστή του σε όλα τα παραπάνω επίπεδα, σε τέτοιο βαθμό που η πιθανότητα να προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό να αγγίζει το 0 (ή έστω τιμές πολύ πολύ χαμηλότερες από ότι σε άλλα λειτουργικά, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται antivirus σε αυτά) χωρίς να απαιτείται χρήση antivirus.

Και συνεχίζοντας στο κύριο θέμα, μα σε κάθε περίπτωση, κρατήστε κατά νου πως είναι σημαντικό να κατεβάζουμε τα προγράμματα που θέλουμε από τα επίσημα αποθετήριά τους ή να διαβάζουμε πριν κατεβάσουμε κάτι από κάποια τρίτη πηγή, σελίδες που εμπιστευόμαστε και δοκιμάζουν τα πάντα πριν το παρουσιάσουν.

Φυσικά, ένα από τα δυνατά όπλα του Linux είναι οι συχνές αναβαθμίσεις του πυρήνα του (kernel) και των πακέτων του (εφαρμογών).

  • Όπως λοιπόν αναλύει το θέμα το goinglinux.com:

Πολλοί θα έλεγαν, και εξακολουθούν να λένε, πως δεν υπάρχει ανάγκη για antivirus software στο Linux. Για ένα διάστημα συμφωνούσα και εγώ. Δύο είναι οι λόγοι πίσω απ’ αυτή τη σκέψη:

Το Linux δεν επιτρέπει σε λογισμικό να τρέξει κάτω από administrator χωρίς ο χρήστης να δώσει explicit permission. Ο δεύτερος λόγος είναι πως η κοινότητα του Linux μπορεί, και συχνά το κάνει αυτό, να ανταποκρίνεται άμεσα, συγκρινόμενη με τους προγραμματιστές ανάπτυξης εμπορικού λογισμικού, να προσδιορίζει και να δίνει patch για τα τρωτά σημεία.

Σε ένα σχόλιο του ένας σχολιαστής ο Jimmy, απάντησε σε άρθρο που ανέφερε πως η γερμανική εταιρία Avira σταμάτησε τις προσφορές της σε Linux:

Μπορείς να κρατήσεις μια βάση δεδομένων για malware, ή μπορείς να κλείσεις την εκτεθειμένη τρύπα. Οι περισσότεροι linux τυπάδες προτιμούν το δεύτερο.

Αλλά όσο μαθαίνω περισσότερα για αυτά τα κομμάτια κακόβουλου κώδικα, τόσο αρχίζω να βλέπω τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Έρχομαι να διαπιστώσω πως παρόλο που δεν βλέπουμε μολύνσεις σε Linux, ίσως θα έπρεπε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε antimalware. Θα ήταν εν μέρει μια πολιτική ασφάλειας για μελλοντικό συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, και από την άλλη επειδή θέλουμε να σιγουρευόμαστε πως δεν γινόμαστε φορείς των μολύνσεων. Ύστερα από όλα, δεν θέλουμε να μεταδίδουμε μολύνσεις στους φίλους χρήστες Windows, μέσα από την ηλεκτρονική μας επικοινωνία.

Ακόμα και αν δεν υπάρχουν ιοί linux εκεί έξω, υπάρχουν trojans, worms, και άλλες παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού που μπορούν να περάσουν σε υπολογιστές linux μέσα από τρύπες ασφαλείας, σε εφαρμογές ή λογισμικό για φυλλομετρητές. Ακόμα, όσο περισσότερο η ζωή μας βαίνει (ή μήπως όχι;) προς το cloud, υπάρχουν πιθανότητες να είναι εκεί εφαρμογές cloud που μεταφέρονται από τον έναν cloud user σε έναν άλλον, και ποτέ δεν εγκαθίστανται στο host μηχάνημα. Windows, OSX, Linux, BSD ή κάτι άλλο.

Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα;

Σύμφωνα με την αναφορά της Panda Security’s Collective Intelligence για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, κατά μέσο όρο ένα 31% των υπολογιστών παγκόσμια ήταν μολυσμένο με κάποιου είδους κακόβουλο λογισμικό. Αυτό μοιάζει σαν να πηγαίνετε για συνάντηση σ’ ένα τραπέζι 6 άτομα, οι δύο από αυτούς θα έχουν μολυσμένους υπολογιστές.

Η αναφορά δεν δίνει στοιχεία για υπολογιστές Linux,αλλά αναφέρει πως στο 2018 υπήρχαν 600.000 MacOS υπολογιστές μολυσμένοι με “Flashback”. Συνδυάζοντας τα νούμερα της Panda security με αριθμούς από την netmarketshare.com, βλέπουμε πως οι υπολογιστές με Windows είναι 3,5 φορές παραπάνω μολυσμένοι από όλους τους Mac και τους Linux υπολογιστές συνδυασμένους. Αυτό σημαίνει πως αν σταματήσει κάποιος έναν χρήστη στο δρόμο, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχει έναν windows μολυσμένο υπολογιστή, παρά έναν Mac ή έναν linux. Yep!

Τι μπορώ να κάνω για να ελαχιστοποιήσω την απειλή του computer malware;

Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να μολυνθείτε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή Mac ή Linux. Επιλέξτε Mac αν θέλετε να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα, ή επιλέξτε Linux αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το παρόν υλικό σας, να δώσετε λιγότερα χρήματα, να έχετε έλεγχο, και ελευθερία επιλογής.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και σε Mac ή Linux υπολογιστές για να ελαχιστοποιήσετε πραγματικά το ρίσκο, έχετε να εγκαθιστάτε μόνο εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για το λειτουργικό σας σύστημα.

Είναι απλή λογική. Αν θέλετε να αποφύγετε μολύνσεις που στοχεύουν τα Windows ή τις εφαρμογές τους, μην χρησιμοποιείτε Windows ή εφαρμογές Windows.

Μην τρέχετε το WINE, μην κάνετε dual boot, και μην τρέχετε τα Windows σε εικονικό περιβάλλον όπως virtual box, VMWare ή Parallels.

Μήπως χρειάζεται ένα παραφουσκωμένο commercial antivirus software που θα ψάχνει για πράγματα που δεν υπάρχουν στο linux μηχάνημα σας;

Όχι, προς το παρόν τουλάχιστον.

Χρειάζεται μήπως να σιγουρευτείτε πως το linux στον υπολογιστή σας έχει πάρει τις αναβαθμίσεις, και πως όλες οι εφαρμογές έχουν τα τελευταία security updates;

Σίγουρα!

Επίσης συνιστώμενο είναι να χρησιμοποιεί κάποιος το Gmail για να φιλτράρει τα spams που μεταφέρουν malware, προς και από τον υπολογιστή του, και επίσης ο υπολογιστής να βρίσκεται πίσω από έναν router (firewall).

Δείτε επίσης μια ελαφρά έκδοση του ClamAV από τα repositories της διανομής σας, το οποίο μπορείτε να τρέχετε περιοδικά για να είστε σίγουροι πως δεν μεταδίδετε διάφορα “μικρόβια” σε φίλους σας που τρέχουν το άλλο “φιλάσθενο” λειτουργικό σύστημα.

Ανασυγκρότηση δίσκων, Firewall, Antivirus. Που είναι στο Linux; Τα χρειάζομαι;

Εν συντομία: ΟΧΙ ανασυγκρότηση δίσκων ΔΕΝ υπάρχει στο Linux, δεν έχει ανάγκη κάτι τέτοιου. Firewall και πάλι δε χρειάζεσαι, έχει ο πυρήνας του συστήματος, μα αν επιμένεις ναι, μπορείς. Anivirus, όχι ΔΕΝ χρειάζεται το Linux, το θες όμως αν αλλάζεις αρχεία με υπολογιστές windows, Για να προστατεύεις τα windows δηλαδή! Άρα ας δούμε πως βάζουμε antivirus και firewall στο Linux μας. Είναι προφανές, πως το συγκεκριμένο άρθρο απευθύνεται σε πολύ νέους χρήστες, γι’αυτό και θα είναι υπέρ απλοποιημένο και όλα θα τα κάνουμε με κάποια κλικ με το mouse μας και μόνο.

Firewall

Υπάρχουν κάμποσα και καλά εργαλεία firewall, όμως θα πούμε για το δημοφιλέστερο και ένα από τα πιο απλά, το Firestarter.

H χρήση του και οι ρυθμίσεις του είναι παραπάνω από απλές και δε σας παιδέψει, όπως συμβαίνει π.χ, με πολλά firewalls των windows.

Λίγα πράγματα έχετε να κάνετε. Προφανώς να το εκκινήσετε.

Να το έχετε στο system tray, ανά πάσα στιγμή, αν και εφόσον το χρειαζόσαστε.

Αν δηλαδή υπάρχουν κι’ άλλα μηχανήματα στο δίκτυο σας (σταθερό η ασύρματο):

Η για το μπλοκάρισμα εισερχομένων – εξερχομένων, αν υπάρχει λόγος:

EΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ FIRE STARTER: Πανεύκολα, μέσω του Ubuntu Software Center (Κέντρο Λογισμικού Ubuntu). Ανοίξτε το και στο πεδίο αναζήτησης γράψτε τη λέξη: Firestarter. Επιλέξτε το και πατήστε το κουμπάκι: Εγκατάσταση.

Antivirus

Όπως είπαμε το antivirus στο Linux, το θέλετε μόνο και μόνο για να σκαναρει αρχεία exe, των windows. To Linux μπορεί να είναι απρόσβλητο από ιούς, όχι όμως και τα winows. Έτσι αν έχετε και windows η ανταλλάσσετε αρχεία με άλλους που έχουν windows, καλό θα ήταν να το έχετε, ώστε να σκαναρετε τ’αρχεία των windows,που διαμοιράζετε μη τυχόν και κάποιο είναι μολυσμένο και κάνει κάποια ζημιά στο μηχάνημα των windows.

Δε χρειαζόσαστε λοιπόν κάτι σύνθετο. Θέλετε κάτι απλό, που κάνοντας δεξί κλικ σε κάποιο αρχείο των windows, να το σκαναρει αυτόματα και να σας ενημερώνει αν είναι καθαρό η όχι και φυσικά να βάζει σε καραντίνα τον τυχόν ιο/ιούς. Θα βάλουμε λοιπόν, το ClamAv για Linux ώστε να μας κάνει όλα τα παραπάνω.

Εγκατάσταση CLAMAV antivirus

Aυτο θα το κάνουμε μέσω Synaptic / Κέντρου Λογισμικού. Ανοίξτε το και στο πεδίο αναζήτησης γράψτε: antivirus

Αμέσως θα δείτε μια λίστα, επιλέξτε το calmav, θα σας προτείνει και τις εξαρτήσεις του. Προσέξτε να προσθέσετε και αυτή που λέει για τον Nautilus. Δείτε τη φωτογραφία κάτω, ποιες πρέπει να εγκαταστήσετε (με κλικ πάνω στις εικόνες , τις βλέπετε μεγάλες):

Για να είσαστε βέβαιοι πως όλα πήγαν καλά, ανοίξτε από το Μενού και το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu, γράψτε στο πεδίο αναζήτησης: clamavκαι κοιτάξτε αν είναι εγκατεστημένα και τα παρακάτω. Αν όχι επιλέξτε τα και πατήστε το κουμπάκι: Εγκατάσταση, κάτω από το καθένα:

Αυτό ήταν! Aπο εκεί και πέρα μη το ψάξετε στο Μενού είναι άσκοπο να υπάρχει. Απλά αν κατεβάσετε κάποιο αρχείο των windows, κάντε δεξί κλικ επάνω του και επιλέξτε: Open with Virus Scanner.

Θα το ανιχνεύσει αυτόματα και άμεσα θα σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα.

Σαφώς και υπάρχουν και άλλα antivirus στο Linux, με γραφικό περιβάλλον και χρίση παρόμοια με τα γνωστά σας, στα windows, όμως είναι εντελώς άσκοπο. Το παραπάνω αρκεί και είναι η καλύτερη λύση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166