Τα τελευταία χρόνια έχουμε αλλάξει δραματικά τη συμπεριφορά μας στο διαδίκτυο και κοντεύουμε να καταργήσουμε το πλεονέκτημα της ανωνυμίας και ψευδωνυμίας για χάρη της ματαιοδοξίας μας.
Οι προσωπικές πληροφορίες που διοχετεύουμε σε διάφορες ιστοσελίδες αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Είναι αστείο, αλλά ακόμα θυμάμαι πόσο με εκνεύριζε εκείνο το “που είσαι” όταν απέκτησα το πρώτο μου κινητό τηλέφωνο πριν χρόνια. Σε κάθε “που είσαι” που άκουγα ήθελα να απαντήσω “να μη σε νοιάζει”. Και να που τώρα φτάσαμε να λέμε που είμαστε και τι κάνουμε κάθε στιγμή, όχι απλά σε φίλους, αλλά και σε διάφορους άγνωστους με τους οποίους διατηρούμε επαφή μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το twitter και με τη βοήθεια ακόμα πιο εκνευριστικών ιστοσελίδων, όπως το foursquare.
Φαινομενικά όλα αυτά μοιάζουν αθώα και θα ήταν ίσως αν ζούσαμε σε μια ουτοπία. Όμως δεν είναι αθώα και δεν ζούμε σε καμία ουτοπία. Οι επιτήδειοι συλλέγουν πληροφορίες για εμάς σε καθημερινή βάση. Ξέρουν τις συνήθειες μας, τις προτιμήσεις μας, πολλές φορές το ονοματεπώνυμο μας και κάποιες άλλες το που βρισκόμαστε σε real time. Μας παρακολουθούν με τη δική μας βοήθεια και συνδυάζουν τα δεδομένα αυτά.
Το τελευταίο διάστημα διαβάζω συχνά για ληστείες που σχετίζονται με τις πληροφορίες που διοχετεύουν τα θύματα στο Facebook. Φυσικά δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά δεν θα αργήσει να γίνει καθεστώς και στη χώρα μας, για αυτό θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί.
Οι πληροφορίες για το που πάμε και τι κάνουμε δεν διαβάζονται μόνο από φίλους ή έστω γνωστούς μας. Οι φίλοι των φίλων μας στο facebook είναι τελείως άγνωστοι σε εμάς. Οι νέες δυνατότητας του search σε real time του google μπορεί να μου βγάλει μια λίστα π.χ. ποιοι από τις επαφές μου θα πάνε σε κάποια συναυλία. Αν για παράδειγμα ξέρω ποιοι από αυτούς που θα πάνε στη συναυλία και μένουν μόνοι τους, τότε ξέρω και την ώρα που θα μπορώ να ληστέψω το σπίτι τους. Τόσο απλά. Κι αν νομίζετε πως αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συμβούν, μάλλον κάνετε λάθος, γιατί έχουν ήδη συμβεί.
Επιπρόσθετα μία ακόμη απερισκεψία των χρηστών είναι ότι βγάζουν διαρκώς selfie φωτογραφίες μέσα στο σπίτι τους, και φυσικά μετά τις ανεβάζουν στο instagram. Ωστόσο με αυτή την τακτική, οι χρήστες εν αγνοία τους δίνουν μία σαφή εικόνα του σπιτιού στους επίδοξους ληστές που θέλουν να τους ληστέψουν, και χωρίς να έχουν μπει καθόλου μέσα στην οικία, γνωρίζουν επακριβώς πως είναι μέσα το διαμέρισμα και που θα πρέπει να κατευθυνθούν για να ψάξουν, προκειμένου να βρουν τη λεία τους.
Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να δημοσιεύεται την προσωπική σας ζωή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, επειδή πρόκειται για λάθος και ενδεχομένως κάποια στιγμή να το πληρώσετε ακριβά. Διότι δεν είναι μόνο το θέμα των ληστειών. Παραδείγματος χάριν, μπορεί ο υποψήφιος εργοδότης σας, που του στείλατε προχθές το βιογραφικό σας, να ψάξει στους λογαριασμούς σας στα social media για να δει τον βίο που διάγεται, συλλέγοντας πληροφορίες για να κατανοήσει τι άνθρωπος είστε.