Ματσέτε (2010). Μία ταινία δράσης με καλό περιεχόμενο

Ματσέτε (2010). Μία ταινία δράσης με καλό περιεχόμενο

Ακολουθεί ορισμός: Στρατευμένος Κινηματογράφος είναι να βγάζεις τα εσώψυχα σου και να κάνεις bungee jumping, ενώ ταυτόχρονα να περιγράφεις όλη τη βρωμιά και την υποκρισία στο θέμα της μετανάστευσης.

Για την ταινία Ματσέτε (αγγλικά Machete) δεν μπορείς να γράψεις κριτική, μπορείς να γράψεις προκήρυξη και ο φίλος μου ο Σάκης -δυστυχώς για μένα, ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους – δεν με αφήνει να εκφράσω τα παλαιοκομμουνιστικά μου. Σε επίπεδο καταγγελίας η ταινία είναι γροθιά στο στομάχι (ή μάλλον μαχαιριά στο στομάχι). Τελικά το να κολλήσει η ετικέτα cult σε έναν σκηνοθέτη ή σε μια ταινία πρέπει να είναι λυτρωτικό – ειδικά αν γίνει εκ των προτέρων – κινηματογραφείς αυτά που θές, αυτά που όλοι σκέφτονται και υποψιάζονται αλλά κανείς δεν λέει δυνατά.

Υπόθεση: μεξικανός πρώην μπάτσος, που η αγάπη του για τα παντός είδους αιχμηρά αντικείμενα θα μπορούσε να τον κάνει πρόεδρο της βαρβακείου, έπεσε θύμα ναρκοεμπόρων και διεφθαρμένων συναδέλφων του στην αποκεί πλευρά των συνόρων, ξαναμπλέκει με τα ίδια κυκλώματα στην αποδώ πλευρά, αλλά στην Αμερική τα πράγματα είναι αλλιώς, και το story έχει happy end.

Βέβαια, για να φτάσει στη λύτρωση ο πρωταγωνιστής πρέπει να γνωρίσει (από πολύ κοντά) τις δύο ομορφότερες γυναίκες που εγκαταβιούν στα states, να βρει και να χάσει τον αδερφό του τον παπά, να τεμαχίσει καμιά πενηνταριά φασιστόμουτρα και να αποκαλύψει μια σατανική συνομωσία που έστησαν οι πλουτοκράτορες πρεζέμποροι για να ψηφίσει το πόπολο τον φασίστα γερουσιαστή που θέλει να κάνει το Μεξικό Λωρίδα της Γάζας, και αυτά εν τάχει γιατί αν κάποιος επχειρήσει να περιγράψει όλες τις καλές στιγμές της ταινίας θα χρειαστεί πάααααρα πολύ χώρο.

Προφανώς υπάρχουν ταινίες που πιάνουν το ίδιο το θέμα της μετανάστευσης με μεγαλύτερη ευαισθησία, με περισσότερο λυρισμό, με πιο “αριστερή” ματιά, με γερές δόσεις είτε ρεαλισμού είτε γλυκόπικρου χιούμορ αλλά αυτός ο Ματσέτας πραγματικά χρειαζόταν. Παρόλα τα κλισέ – και υπάρχουν πολλά – η ταινία έχει φρεσκάδα και ένταση, σε κρατάει στην τσίτα κάθε στιγμή και αν αγνοήσεις το σπλάτερ και έχεις σωστή παρέα θα περάσεις πολύ ευχάριστο δίωρο. Η ταινία αυτή πρέπει να προβληθεί δωρεάν και με υποχρεωτική παρακολούθηση στον Άγιο Παντελεήμονα για να πάρει μια στροφή το μυαλό των μελανοχιτώνων που ζουν εκεί.

Στη ζωή τρεις θεωρήσεις επέχουν θέση αξιώματος: 1) οι νόμοι του Μέρφυ, 2) η μαρξιστική θεωρία της αξίας και 3) η ρήση του Λεξ Λούθορ από το SUPERMAN πως υπάρχουν άνθρωποι που διαβάζουν το Εγκλημα και Τιμωρία και νομίζουν πως είναι αστυνομικό διήγημα και άνθρωποι που στα συστατικά μιας τσίχλας ανακαλύπτουν τα μυστικά του σύμπαντος. Δείτε την ταινία και αποφασίστε μόνοι σας αν είναι τσιχλόφουσκα ή αριστούργημα.

Αντί επιλόγου, ένας διαγωνισμός: όποιος στείλει στοιχεία για καντίνα στην ελληνική επικράτεια που η ιδιοκτήτρια να μοιάζει εστώ και κατά 17,5% στη SHE, κερδίζει τα βρώμικα του για ολόκληρο το έτος που ακολουθεί και μαζί μια ψεύτικη ταυτότητα.

Δείτε το τρέιλερ παρακάτω:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας