ΑρχικήΕπιστήμηΜελέτη προσδιορίζει το αιμοφόρο αγγείο ως θεραπευτικό στόχο για τον διαβήτη

Μελέτη προσδιορίζει το αιμοφόρο αγγείο ως θεραπευτικό στόχο για τον διαβήτη

Μελέτη προσδιορίζει το αιμοφόρο αγγείο ως θεραπευτικό στόχο για τον διαβήτη.

Τα αιμοφόρα αγγεία έχουν έναν συχνά παραβλεπόμενο ρόλο στη ρύθμιση της μεταφοράς θρεπτικών ουσιών από το αίμα στα όργανα του σώματος. Σε μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Yale, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει έναν ρόλο μιας εκκρινόμενης πρωτεΐνης, Αλεξίνη, στη ρύθμιση της μεταφοράς λιπαρών οξέων στα αιμοφόρα αγγεία. Η μελέτη προσφέρει πληροφορίες για έναν πιθανό στόχο για μελλοντικές θεραπείες για διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Science Translational Medicine και διεξήχθη από τον καρδιολόγο Dr. Hyung J. Chun, αναπληρωτή καθηγητή εσωτερικής ιατρικής (associate professor of internal medicine)
.
Οι ερευνητές έχουν από καιρό γνωρίσει ότι η απελίνη (Apelin) έχει θετικές επιδράσεις στη χρήση γλυκόζης από το σώμα και στην απόκριση ινσουλίνης. Ωστόσο, ο υποκείμενος βιολογικός μηχανισμός δεν ήταν καλά κατανοητός.

Μέσω πειραμάτων με ποντίκια και ανθρώπινα δείγματα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο υποδοχέας για την απελίνη εκφράζεται κυρίως στα ενδοθηλιακά κύτταρα ή στην εσωτερική επένδυση όλων των αιμοφόρων αγγείων του σώματος.

Σε ποντίκια που στερούνται τον υποδοχέα ειδικά στα ενδοθηλιακά κύτταρα, οι ερευνητές παρατήρησαν περίσσεια συσσώρευσης λιπαρών οξέων στους ιστούς και πλήρη απώλεια των ωφέλιμων μεταβολικών αποτελεσμάτων της apelin. Τα ποντίκια ήταν επίσης ανθεκτικά στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα και του διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πώς η apelin και ο υποδοχέας της ρυθμίζουν την ισορροπία γλυκόζης-ινσουλίνης. Επισημαίνουν επίσης αυτό το μονοπάτι ως πιθανό στόχο για θεραπείες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Οι μελλοντικές μελέτες που περιγράφουν τις προστατευτικές επιδράσεις της apelin στην αθηροσκλήρωση (βουλωμένες αρτηρίες), οι μελλοντικοί ερευνητές, δήλωσαν ότι οι μελλοντικές εξελίξεις αυτής της οδού ως θεραπείας για τον διαβήτη μπορεί να προσφέρουν το πρόσθετο όφελος από τη μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών αυτής της καταστροφικής ασθένειας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166