ΑρχικήΕπιστήμηΜία εγκεφαλική σάρωση μπορεί να κλέψει τις σκέψεις μας

Μία εγκεφαλική σάρωση μπορεί να κλέψει τις σκέψεις μας

Η χρήση των εγκεφαλικών σαρώσεων θα πρέπει να ρυθμιστεί με νομικές διατάξεις ώστε να αποτραπεί η περίπτωση να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση της ιδιωτικότητας και να απειλήσουν τις πολιτικές ελευθερίες.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως οι σαρώσεις του εγκεφάλου -που χρησιμοποιούνται ήδη δοκιμαστικά σε θανατοποινίτες στις ΗΠΑ- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από τη βρετανική αστυνομία για να προσδιορίσουν εάν ένας ύποπτος ψεύδεται ή έχει οργανώσει ένα έγκλημα που δεν έχει διαπραχτεί ακόμα.

Ο Δρ. Burkhard Schafer από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υποστηρίζει πως εάν η εγκεφαλική σάρωση δεν ενταχθεί σε νομοθετικό πλαίσιο, τότε απειλείται η ιδιωτικότητα των ανθρώπων. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν από εργοδότες για να εξετάσουν την ειλικρίνεια ενός βιογραφικού σημειώματος ή από εμπορικές εταιρείες για να αναλύσουν τις υποσυνείδητες προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ειδικοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, στη Γλασκώβη, και συζήτησαν το θέμα. Νευροεπιστήμονες, νομοθέτες και δικαστικοί συζήτησαν εάν η προηγμένη τεχνολογία της εγκεφαλικής απεικόνισης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το διάβασμα της σκέψης και των προτιμήσεών μας.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ακόμα πως οι σαρώσεις θα μπορούσαν να αποκαλύψουν αδιάγνωστες εγκεφαλικές παθήσεις σε κάποια άτομα, προκαλώντας περιττό άγχος τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους, και πως οι επαναλαμβανόμενες σαρώσεις ίσως να κρύβουν και κινδύνους για την υγεία.

Οι εγκεφαλικοί σαρωτές -ένα ήδη αποτελεσματικό εργαλείο για τη διάγνωση παθήσεων- είναι τόσο προηγμένοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό όσων μας αρέσουν ή δεν μας αρέσουν, όσων μας αγχώνουν και όσων μας φοβίζουν.

Κοιτώντας έναν σαρωτή, παρατηρούμε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου να φωτίζονται όταν βρίσκονται σε λειτουργία. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να διαβάσει κάποιος τις σκέψεις ενός ατόμου και να προσδιορίσει, για παράδειγμα, εάν στο άτομο αυτό αρέσει ή δεν αρέσει μία εικόνα που βλέπει.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια οδηγία για το πως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες της εγκεφαλικής σάρωσης, ή τι μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εκτεθειμένων.

Ο Schafer δήλωσε: «Μετά τη συλλογή των δεδομένων και την online καταχώρησή τους, η εγκεφαλική απεικόνιση θα μπορεί να αποτελέσει το επόμενο σύνορο στον πόλεμο της ιδιωτικότητας. Η ανάγνωση ενός εγκεφάλου είναι δελεαστική και κάποιες εφαρμογές θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμες. Ο συνδυασμός, όμως, των υπερβολικών εμπορικών απαιτήσεων, της έλλειψης νομικού πλαισίου και της πειστικής δύναμης των εικόνων εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τους πολίτες.»

«Αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι απλά να διασφαλίσουμε νομικά τη χρήση της εγκεφαλικής απεικόνισης. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε πως ο νόμος θα προστατεύει τον πυρήνα της ιδιωτικότητάς μας, τις σκέψεις μας και τις βαθύτερες επιθυμίες μας από πιθανή παραβίασή της.»

Η Joanna Wardlaw, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Νευροαπεικόνισης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Η εγκεφαλική απεικόνιση αναπτύχθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα την τελευταία δεκαετία και είναι μία εξαιρετικά ισχυρή μέθοδος για να δούμε πως λειτουργεί ο εγκέφαλος. Προς το παρόν, όμως, η χρήση της απεικόνισης για σκοπούς πέραν της ιατρικής ή της επιστήμης, είναι εκτός κάθε νομικού πλαισίου. Είναι σωστό να καταδικαστεί κάποιος ή να αθωωθεί για ένα σοβαρό έγκλημα, έχοντας ως βάση των αποδεικτικών στοιχείων την εγκεφαλική απεικόνιση; Δεν νομίζω πως η τεχνολογία είναι ακόμα έτοιμη για κάτι τέτοιο αλλά χρειάζεται μία ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση ώστε να αποφασίσουμε προς ποια κατεύθυνση θα προχωρήσουμε.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166